Έρχεται η λυπητερή για 12.000 αγρότες

Έρχεται η λυπητερή για 12.000 αγρότες
-Διαφήμιση-
Delegate

Ώρα να βάλουν το χέρι στην τσέπη οι αγρότες και κυρίως οι παραγωγοί, που πήραν πάνω από 5.000 ευρώ απ’ το πακέτο Χατζηγάκη, μετά τον οριστικό καταλογισμό 421 εκατομμυρίων ευρώ, από το πακέτο Χατζηγάκη.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας σ΄ επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρου Αραχωβίτη ενώ στο δρόμο είναι κι έρχονται τα πρόστιμα απ’ το πακέτο Κοντού και το πακέτο Μωραΐτη.

Ο κ. Αποστόλου τόνισε πως τα… πακέτα έχουν ονοματεπώνυμο, σημείωσε πως γίνεται προσπάθεια για να μειωθούν τα 421.000 ευρώ, που αφορούσαν παράνομες αποζημιώσεις, διότι δεν είχε ενημερωθεί όπως προβλέπεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

-Διαφήμιση-

Απ’ ό,τι φαίνεται θα πληρώσουν τη νύφη άμεσα παραγωγοί που πήραν ενισχύσεις πάνω από 5.000 ευρώ και κυρίως περίπου 12.000 αγρότες. Επίσης ανέφερε ότι από τους 725.000 αγρότες που είχαν αποζημιωθεί από το πακέτο Χατζηγάκη θα κληθούν ν επιστρέψουν χρήματα περίπου 95.000. Συγκεκριμένα, σε δεύτερη φάση θα κληθούν να επιστρέψουν χρήματα οι 82.000 αγρότες.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη Βουλή, λόγω των αλλεπάλληλων καταλογισμών η Ελλάδα χρωστά πάνω από 1 δις, μετά τ΄ αλλεπάλληλα πρόστιμα για κρατικές αποζημιώσεις που δεν είχε ενημερωθεί η Κοινότητα ή για επιδοτήσεις επιτοκίων.

Κατά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, το πακέτο Κοντού αφορά 108 εκατομμύρια ευρώ και συγκεκριμένες ενισχύσεις που αφορούσαν 54 συνεταιριστικές οργανώσεις για δημητριακά, ενώ το πακέτο Μωραΐτη πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ, για χρέη συνεταιρισμών.

Άννα Στεργίου

Τοποθέτηση του Βαγγέλη Αποστόλου για τις ανακτήσεις του «πακέτου Χατζηγάκη»

Οι αρνητικές επιπτώσεις από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν στον αγροτικό χώρο την τελευταία 25ετία βρίσκουν τη χαρακτηριστικότερη έκφρασή τους στους καταλογισμούς και τις δημοσιονομικές διορθώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας. Θα μας ταλανίζουν για πολλά χρόνια.

Με την πρόσφατη δικαστική απόφαση της Ε.Ε. εξαντλήθηκαν οι δυνατότητες δικαστικής αντιμετώπισης του πακέτου Χατζηγάκη που το 2008 και το 2009, αγνοώντας ακόμη και τη συμβατική υποχρέωση να ενημερώσει την Ε.Ε., έδωσε κρατικές ενισχύσεις σε 725.000 αγρότες, ύψους 421 εκατ. ευρώ.

Αν είχε κάνει αυτή τη κίνηση και τεκμηρίωνε την αναγκαιότητα των ενισχύσεων δε θα φτάναμε στη σημερινή κατάσταση.

Επειδή όμως ήταν αναμενόμενη η δικαστική απόφαση αλλά και είχαμε πιεστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάκτηση είχαμε ξεκινήσει σχετικές διαπραγματεύσεις.

ΟΙ διαπραγματεύσεις έχουν ήδη αποδώσει γι αυτό και το ποσό που θα πρέπει να ανακτηθεί από τους αγρότες δεν είναι τα 421 εκατ. ευρώ, είναι ήδη πολύ μικρότερο, γιατί χρησιμοποιήσαμε διάφορα «εργαλεία», όπως το δικαίωμα για ενισχύσεις de minimis, και το ποσό προς ανάκτηση δεν ξεπερνάει, τώρα πια, τα 215 εκατ. ευρώ.

Το κυριότερο όμως είναι ότι απαλλάξαμε από αυτή την υποχρέωση τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών.

Από τους 725 χιλιάδες αγρότες που είχαν πάρει χρήματα από το πακέτο Χατζηγάκη η διαδικασία της επιστροφής αφορά πλέον μόνον τους 95 χιλιάδες που είχαν πάρει πάνω από  1.000 ευρώ.

Και γι αυτούς τους 95.000 θα επιδιωχθεί να απαλλαγεί ένα πολύ μεγάλο μέρος , με εξαίρεση σε πρώτη φάση ένα μικρό τμήμα των αγροτών που έχει πάρει περισσότερα  από 5.000 ευρώ και  οι οποίοι θα κληθούν να επιστρέψουν μόνο τα ποσά που υπερβαίνουν τα 5.000 ευρώ και μάλιστα σε ετήσιες δόσεις,  μέσω των ενισχύσεων που λαμβάνουν.

Μιλάμε περίπου για 12.000 αγρότες που είναι σε αυτή την κατηγορία.

Επομένως η ανάκτηση σε αυτή τη φάση  θα περιοριστεί στο 1,65% του συνόλου των αγροτών του πακέτου Χατζηγάκη. Με αυτό τον τρόπο υπηρετείται και η συμμόρφωση προς τη δικαστική απόφαση, προς αποφυγή γνωστών περαιτέρω επιβαρύνσεων, αλλά και υπηρετούνται αυτονόητοι λόγοι κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η σχετική Κοινή  Υπουργική Απόφαση, που καθορίζει ειδική διαδικασία ανάκτησης, όπως πρόσφατα με το ν.4351/2015 θεσπίστηκε, βρίσκεται στη παρούσα φάση σε επεξεργασία και όταν ολοκληρωθεί  θα έρθει  στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Εκεί θα κληθούν να πάρουν θέση οι δυνάμεις που ευθύνονται γι αυτή την κατάσταση.

Γιατί τα πακέτα ανακτήσεων και δημοσιονομικών διορθώσεων που φορτώθηκαν οι Έλληνες αγρότες και συνολικά η ελληνική κοινωνία είναι πολλά, ξεπερνούν τα 3 δις ευρώ και πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να πάρουν θέση.