Αγελαδοτρόφοι: Χάνεται το brand name του ελληνικού γιαουρτιού. Απάντηση ΥπΑΑΤ (upd)

Το θέμα είχε αναδείξει πρώτη "ΥΧ" με ρεπορτάζ της στο φύλλο 21 (25/3)

Μπακογιάννη προς συνταξιούχο: Καλά να πάθετε!!! (video)

Χάσαμε τη φέτα, χάνουμε και το γιαούρτι; Σε διάλυση οδηγείται ο κλάδος της ελληνικής αγελαδοτροφίας εξαιτίας της ασφυκτικής πίεσης τιμών από τις βιομηχανίες και την αγορά ενώ νέο πογκρόμ κατά των αγελαδοτρόφων εισάγει, όπως όλα δείχνουν, η αλλαγή του άρθρου 82, του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, με προσχέδιο υπουργικής απόφασης, που έχει σταλεί στην Κομισιόν προς έγκριση κι αφορά στο γιαούρτι.  

Αγελαδοτρόφοι: Χάνεται το ισχυρό brand name του ελληνικού γιαουρτιού

Τα παραπάνω ανέφεραν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Τάκης Πεβερέτος,  ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων , Γιώργος Κεφαλάς κι ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας*, Θανάσης Βασιλέκας, Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, περιέγραψαν με μελανά χρώματα το τοπίο, που επικρατεί στην ελληνική αγελαδοτροφία, όπως είχε αναφέρει σε πρόσφατο πρωτοσέλιδο τίτλο, η εφημερίδα «ΥΧ».

Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, λόγω της κρίσης, επιτείνεται εξαιτίας της κατάργησης των ποσοστώσεων στην ΕΕ, που οδηγεί σε σφοδρές αναταράξεις στον τομέα του γάλακτος. Ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες ζητούν επιτακτικά δραματική μείωση της τιμής  για το 30% της παραγωγής γάλακτος, που παραδίδουν οι παραγωγοί (27/28 λεπτά), με το αιτιολογικό ότι το συγκεκριμένο γάλα θα πάει για τυροκόμηση.  Δυσμενής εξέλιξη είναι και το γεγονός πως η ΦΑΓΕ  απομακρύνεται από τη χώρα μας μετά τη λήξη των συμβολαίων με Έλληνες αγελαδοτρόφους.

Ανεπανόρθωτη ζημιά  στον κλάδο όμως αναμένεται να προκαλέσει πλέον και το νέο άρθρο του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (Άρθρο 82). Όπως εκτιμούν οι Έλληνες παραγωγοί δίνεται περιθώριο στον καθέναν να προωθεί γιαούρτι στην αγορά, που δεν περιέχει ελληνικό αγελαδινό γάλα. Κι αυτό συμβαίνει ενώ ακόμη και δικαστήριο της Μ. Βρετανίας έχει αναγνωρίσει μετά από προσφυγή της ΦΑΓΕ, το δικαίωμα να λέγεται greek yogurt, εφ’ όσον παράγεται από ελληνική πρώτη ύλη.  Όπως εξήγησαν δεν αναφέρεται πουθενά το αυθεντικό ελληνικό γιαούρτι τόσο ως προς την πρώτη ύλη (νωπό γάλα) όσο και ως προς τον τόπο και τρόπο παρασκευής του, με συνέπεια να χάνεται το brand name, ενός από τα τρόφιμα, που θεωρείται το ισχυρό χαρτί της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Οι αγελαδοτρόφοι ζητούν ελληνικό σήμα για το γάλα, που έχει εξαιρετική ποιότητα, ώστε να ξέρει κι ο καταναλωτής τι αγοράζει αλλά και να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση ο Κώδικας Τροφίμων και Ποτών, για το θέμα του γιαουρτιού.

Για τα θέματα αυτά ενημέρωσαν αρμοδίως εκπροσώπους των ελληνικών κομμάτων ζητώντας στήριξη , ώστε να μη χαθούν το ελληνικό γάλα και το ελληνικό αγελαδινό γιαούρτι από την αγορά, που κάνει θραύση στην Αμερική και θα σηματοδοτούσε απώλεια 140 εκατομμυρίων ευρώ, μόνο από τις εξαγωγές!

Άννα Στεργίου

Η θέση – απάντηση του ΥπΑΑΤ για το γιαούρτι

Σε συνέχεια δημοσιευμάτων σχετικά με την αγορά του γιαουρτιού, από το ΥπΑΑΤ δόθηκαν οι εξής διευκρινήσεις:

  • Η τροποποίηση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών όσον αφορά στο εμπορικό πρότυπο για το γιαούρτι ήταν υποχρέωση στο πλαίσιο των μνημονίων από το 2013 με βάση τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ και υλοποιήθηκε ως «προαπαιτούμενο» στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της χώρας μας με τους δανειστές της. Το σχετικό σχέδιο ΚΥΑ δεν μπορεί να εκδοθεί σε ΦΕΚ πριν το τέλος της διαβούλευσης στο επίπεδο της ΕΕ που λήγει στις 19 Μαΐου 2016.
  • Η σύσταση της εργαλειοθήκης αφορά στη χρήση της πρώτης ύλης για την παρασκευή γιαουρτιών ώστε εκτός από νωπό γάλα (που ούτως ή άλλως θερμαίνεται για την πήξη του γάλακτος) να περιλαμβάνει και άλλα είδη γάλακτος όπως θερμικά επεξεργασμένο ή συμπυκνωμένο, όπως ήδη χρησιμοποιούνται εδώ και 25 χρόνια στην ελληνική αγορά, με τη διαφορά ότι κυκλοφορούσαν ως επιδόρπια γιαούρτης.
  • Τώρα πλέον θα απαγορεύεται η χρήση σκόνης γάλακτος και θα επιτρέπεται, για τεχνικούς και μόνο λόγους, που συνδέονται με την εποχικότητα του γάλακτος, μία προσθήκη πρωτεϊνών γάλακτος με τη βασική διαφορά ότι πλέον αυτή την πληροφορία για το είδος του γάλακτος να αναγράφεται με ευκρινή και ευανάγνωστο τρόπο στη συσκευασία ώστε να την πληροφορείται ο καταναλωτής και να κάνει συνειδητά τις επιλογές του.
  • Το παραδοσιακό γιαούρτι με την πέτσα θα παράγεται αποκλειστικά από νωπό ή παστεριωμένο γάλα που δεν έχει υποστεί τροποποίηση της φυσικής του σύνθεσης.
  • Η επικαιροποίηση της νομοθεσίας με ξεκάθαρους πλέον κανόνες εμπορίας δίχως παρεκκλίσεις, αστερίσκους και ειδικές άδειες, που κυριαρχούσαν στην αγορά κατά το παρελθόν, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση ουσιαστικών ελέγχων στην αγορά θα συμβάλλουν στη διαφάνεια της αγοράς και την πλήρη ενημέρωση του καταναλωτή. Ο καταναλωτής πλέον θα γνωρίζει και θα μπορεί να επιλέξει το προϊόν που επιθυμεί να καταναλώσει μέσα από την υποχρεωτική επισήμανση του είδους του γάλακτος. Ο καταναλωτής θα γνωρίζει και θα μπορεί να επιλέγει το προϊόν που θα είναι αποκλειστικά από νωπό γάλα.
  • Επιμένουμε στις συζητήσεις για τα γαλακτοκομικά προϊόντα που γίνονται στο πλαίσιο των Συμβουλίων Υπουργών Γεωργίας στην υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος.
  • Σχετικά με το σχέδιο νομοθετήματος της Τσεχίας η χώρας μας έχει ήδη αντιδράσει έντονα και εκφράσει αιτιολογημένη διαφωνία η οποία έχει κοινοποιηθεί σε όλα τα Κράτη Μέλη και παρακολουθεί το θέμα στενά.