Οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών στα νησιά

Μέτρια ποιότητα διατροφής έχουν τα παιδιά στις νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας. Ωστόσο, η πλειοψηφία τρώει πρωινό γεύμα καθημερινά, αλλά χαμηλή παραμένει η κατανάλωση ψαριών, φρούτων και λαχανικών, σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τρώω υγιεινά, νιώθω καλά!», στο οποίο συμμετείχε το ΕΥΖΗΝ.

Το πρόγραμμα διοργανώθηκε από την Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία και επικεντρώθηκε σε μαθητές των σχολείων της Μήλου και της Νισύρου. Διαιτολόγοι, αξιολόγησαν την ποιότητα των διατροφικών συνηθειών συνολικά 296 μαθητών (224 μαθητές από τη Μήλο και 72 μαθητές από τη Νίσυρο) με βάση τον δείκτη KIDMED, ένα διεθνώς αποδεκτό σταθμισμένο επιστημονικό εργαλείο για την εκτίμηση του βαθμού υιοθέτησης των μεσογειακών συνηθειών διατροφής.

Από την επεξεργασία των αποτελεσμάτων προέκυψε ότι, η πλειονότητα των μαθητών (55,4%), παρουσιάζει μέτριας ποιότητας διατροφικές συνήθειες. Περίπου το ένα τρίτο (27,7%) των μαθητών παρουσιάζει καλές διατροφικές συνήθειες, σύμφωνες δηλαδή με το πρότυπο της μεσογειακής δίαιτας, ενώ το υπόλοιπο (16,9%) εμφανίζει ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, οι οποίες δηλαδή απέχουν κατά πολύ από αυτές που χαρακτηρίζονται ως μεσογειακές.

Η πλειονότητα των μαθητών κατέγραψε αρκετές επιθυμητές διατροφικές συνήθειες, όπως η καθημερινή κατανάλωση πρωινού γεύματος και η μη κατανάλωση στο πρωινό αλμυρών ή γλυκών αρτοσκευάσματα εμπορίου. Αντιθέτως, οι πιο συχνές διατροφικές συνήθειες που χρειάζονται βελτίωση αφορούσαν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ξηρών καρπών και ψαριού.

Στις σημαντικότερες διαφορές που παρατηρήθηκαν μεταξύ των διατροφικών συνηθειών των μαθητών των δύο νησιών, αξίζει να αναφερθεί η διαφορά στο ποσοστό των μαθητών που παραλείπουν το πρωινό γεύμα (49% στη Νίσυρο έναντι 34% στη Μήλο).

Επιπλέον, ένα ποσοστό 65% των μαθητών της Νισύρου δεν τρώει ψάρι τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους μαθητές της Μήλου είναι 48%, παρόλο που η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε σε μαθητές που κατοικούν σε νησιωτικές περιοχές.

Τέλος, μεγάλη διαφορά παρατηρήθηκε και στην κατανάλωση γλυκών, με τους μαθητές της Νισύρου να αναφέρουν ότι δεν καταναλώνουν γλυκά αρκετές φορές την ημέρα, σε μεγαλύτερο ποσοστό έναντι των μαθητών της Μήλου (82% και 66% αντιστοίχως).

Αν και από τη μελέτη προκύπτει ότι, οι μαθητές υιοθετούν σε μεγάλο βαθμό κάποιες βασικές υγιεινές διατροφικές συνήθειες, θα πρέπει να ενθαρρύνονται για την ενίσχυσή τους, τόσο συνολικά όσο και ως προς επιμέρους ομάδες τροφίμων, με κυριότερους στόχους την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε καθημερινή βάση και τη συχνότερη κατανάλωση ξηρών καρπών και ψαριού μέσα στην εβδομάδα.

Πηγή: health.in.gr

gaia-sense