Βήματα πίσω στη φορολογία των αγροτών σκέφτεται η κυβέρνηση

Σενάρια και για χαμηλούς συντελεστές για τα πολύ μικρά εισοδήματα

Προσπάθεια «αφανισμού της μικρομεσαίας αγροτιάς» χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα την προωθούμενη αυστηροποίηση του ορισμού του κατ’ επάγγελμα αγρότη.

Μείωση των προκαταβολών φόρου για ειδικές κατηγορίες αγροτών κι επαγγελματιών μελετά το υπουργείο Οικονομικών ενώ παράλληλα στο «τραπέζι» βρίσκεται και το σενάριο η προσαρμογή των φορολογικών συντελεστών στα όσα ορίζει το μνημόνιο να γίνει σε μεγαλύτερο διάστημα.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Τρύφωνα Αλεξιάδη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, το οικονομικό επιτελείο μελετά σταδιακή προσαρμογή του φορολογικού συντελεστή για τους αγρότες από το 13% στο 26% σε διάστημα μεγαλύτερο της διετίας (2016-2017) που προβλέπει η συμφωνία με τους θεσμούς. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία προέβλεπε την αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 13% στο 20% για τα εισοδήματα του 2016 και στο 26% για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2017. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να εξασφαλισθεί πιο ομαλή μετάβαση.

Σημειώνεται, ακόμα, ότι ο Τρύφων Αλεξιάδης ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου της προηγούμενης Παρασκευής ότι υπάρχει δυνατότητα να «μηδενίζεται» η προκαταβολή φόρου εφόσον υπάρχει απώλειας άνω του 25% του αγροτικού εισοδήματος σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Κλιμακωτή φορολόγηση με χαμηλούς συντελεστές για μικρά εισοδήματα

Εξάλλου, σενάρια για κλιμακωτό σύστημα φορολόγησης των αγροτών, με χαμηλούς συντελεστές για τα μικρότερα εισοδήματα επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την «Καθημερινή», ενώ παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο να μετατεθεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα η οποία επικαλείται κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, αν και αναγνωρίζεται η υποχρέωση για αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 13% στο 20% για τα εισοδήματα του τρέχοντος έτους, εξετάζονται σε συνεργασία με την τεχνική βοήθεια διάφορα σενάρια τα οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπουν:

  1. Περισσότερα φορολογικά κλιμάκια για τους αγρότες, με στόχο το φορολογικό βάρος να μεταφερθεί στα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα. Στόχος είναι να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι αγρότες που έχουν πραγματικά εισοδήματα έως 12.000 ευρώ. Εξετάζεται ο πρώτος φορολογικός συντελεστής να ανέρχεται στο 5% για εισοδήματα έως 2.500 ευρώ και ο δεύτερος στο 10 για εισοδήματα έως 5.000 ευρώ.
  2. Τη σταδιακή αύξηση του συντελεστή σε περισσότερα του ενός έτη. Για παράδειγμα, για τα εισοδήματα του 2016 ο συντελεστής φορολόγησης πρέπει να ανέλθει, με βάση το μνημόνιο, στο 20% από 13% πέρυσι και στο 27% για τα εισοδήματα του 2017. Στόχος είναι η αύξηση των συντελεστών να πραγματοποιηθεί σε διάστημα 4 ετών.

Τι προβλέπει το μνημόνιο για τους αγρότες

  1. Ο προσδιορισμός του καθαρού φορολογητέου αγροτικού εισοδήματος γίνεται λογιστικά, δηλαδή έσοδα μείον έξοδα.
  2. Το καθαρό αγροτικό εισόδημα φορολογείται για τα εισοδήματα του 2015 με συντελεστή φόρου 13% από το πρώτο ευρώ. Δεν φορολογούνται οι επιδοτήσεις μέχρι του ποσού των 12.000 ευρώ.
  3. Από φέτος τα αγροτικά εισοδήματα, δηλαδή αυτά που θα προκύψουν στο σύνολο του τρέχοντος έτους, θα φορολογηθούν με συντελεστή 20% (εκτός και αν κυβέρνηση και πιστωτές συμφωνήσουν κάτι διαφορετικό), ενώ για τα αγροτικά εισοδήματα του φορολογικού έτους 2017 ο συντελεστής φόρου θα ανέλθει στο 26%.
  4. Για τα εισοδήματα του έτους 2015, η προκαταβολή φόρου υπολογίζεται με αυξημένο συντελεστή φόρου από το 55% στο 75% του ποσού του κύριου φόρου εισοδήματος. Η προκαταβολή αφαιρείται από τον φόρο εισοδήματος κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης του επόμενου έτους.
  5. Για το πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιούν οι αγρότες την περίοδο από 1-10-2015 έως 30-9-2016 δικαιούνται να λάβουν επιστροφή φόρου κατανάλωσης, που ανέρχεται σε 130 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Από 1-10-2016 η επιστροφή του ΕΦΚ καταργείται.