Γαστρονομικό Φεστιβάλ στη Χαλκιδική

Από την αριστοτελική μέχρι την προσφυγική κουζίνα

Είκοσι δύο μοναδικά προϊόντα του Νομού Χαλκιδικής, και ειδικότερα της προαθωνικής Χερσονήσου, συνθέτουν ένα μοναδικό γαστριμαργικό σκηνικό και συμμετέχουν στο πέμπτο κατά σειρά Φεστιβάλ Γαστρονομίας, που συνεχίζεται μέχρι τις 15 Ιουνίου. Πρόκειται για το μέλι, τα μύδια από την Ολυμπιάδα, τα μανιτάρια της Αρναίας, το τυρί, το γιαούρτι, το κρασί, τη μουντοβίνα, τσίπουρο που φτιάχνεται από μέλι, το τσίπουρο από κούμαρο, τα φυτά και τα βότανα των τριών βουνών που περιβάλλουν τη Χαλκιδική, τα φασόλια του Παλαιοχωρίου και του Νεοχωρίου, τα φρέσκα ψάρια της Αμμουλιανής και του Αγίου Όρους, τα αλίπαστα της Ιερισσού, καθώς και τα μοναστηριακά προϊόντα, όπως λάδι, ελιές ή βότανα του Αγίου Όρους, τα αιθέρια έλαια και τα ρόδα.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Προαθωνικό Οργανισμό Τουρισμού, ο οποίος δημιουργήθηκε από τοπικούς φορείς και ξενοδόχους. Από την αριστοτελική, τη μοναστηριακή, μέχρι και την προσφυγική γαστρονομική κληρονομιά και παράδοση, η Ανατολική Χαλκιδική, για έναν ολόκληρο μήνα, προβάλλει και αναδεικνύει τα βιολογικά προϊόντα της και την πλούσια παραγωγή της. Όπως τονίζει η κα Μαρία Παππά, διευθύντρια Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οργανισμού, «στόχος του φεστιβάλ είναι η επέκταση της τουριστικής σεζόν. Αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την περιοχή να ανοίξει έναν κύκλο εξωστρέφειας» και συμπληρώνει πως «έχουμε πλέον επισκέπτες τον Μάιο, που παλαιότερα ήταν πολύ δύσκολο. Ειδικότερα στην περιοχή της Ολυμπιάδας και της Ουρανούπολης υπάρχουν πολλές διανυκτερεύσεις και κρατήσεις. Αυτό που πετύχαμε είναι να μετατρέψουμε τη γαστρονομική κληρονομιά σε τουριστική παράδοση».