Δάκρυα για τους αγρότες

Δεν αποκόμισαν τα προσδοκώμενα κέρδη οι παραγωγοί

ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΘΗΒΩΝ
ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΘΗΒΩΝ
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Οι καιρικές συνθήκες της περασμένης άνοιξης είχαν ως αποτέλεσμα τις μειωμένες έως και 60% ποσότητες κρεμμυδιού στον κάμπο της Θήβας. Οι μέσες αποδόσεις περιορίστηκαν στους 4 τόνους ανά στρέμμα. Οι τιμές των κρεμμυδιών ανοιξιάτικης σποράς και συγκομιδής Αυγούστου και Σεπτεμβρίου είχαν ξεκινήσει στο χωράφι από 20 έως 25 λεπτά το κιλό, για να συνεχίσουν ανοδικά πάνω από τα 40 λεπτά πλησιάζοντας τα 50. Οι αγρότες, λόγω της μειωμένης παραγωγής και του υψηλού κόστους, δεν αποκόμισαν τα προσδοκώμενα κέρδη.

Το εργατικό κόστος είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην τελική διαμόρφωση του εισοδήματος.Το μεγαλύτερο ποσοστό των εργατών γης είναι οικονομικοί μετανάστες, χωρίς τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα καταγραφής και ασφάλισης. Η μη καταγραφή τους στα βιβλία εσόδων – εξόδων αποτελεί πρόβλημα στην απεικόνιση του πραγματικού εισοδήματος.

Η παρατεταμένη καλοκαιρία των τελευταίων ημερών βοήθησε τους παραγωγούς να συνεχίσουν τη σπορά κρεμμυδιών μικρού βιολογικού κύκλου για συγκομιδή τον Απρίλιο και τον Μάιο. Σε σύγκριση με πέρυσι, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις έχουν αυξηθεί έως και 25%. Αν οι καιρικές συνθήκες συνεχίσουν να είναι ευνοϊκές, οι παραγόμενες ποσότητες θα είναι μεγάλες.

Το κρεμμύδι για τη Βοιωτία αποτελεί παραδοσιακό προϊόν με αναφορά σε ντόπιες ποικιλίες, οι οποίες δεν έχουν αξιοποιηθεί στον βαθμό που θα έπρεπε. Η αποθήκευση των ξερών κρεμμυδιών σε ψυκτικούς θαλάμους, για να παραταθεί ο χρόνος διάθεσής τους, και τα σύγχρονα συσκευαστήρια αποτελούν για τους αγρότες βασικά εργαλεία διαπραγμάτευσης των τιμών στις αγορές.

Οι συλλογικές δομές των αγροτών της περιοχής παραμένουν αδύναμες, χωρίς ουσιαστικό παρεμβατικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών. Μετά από τα συνεχή αρνητικά δημοσιεύματα για την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων, λόγω της οικολογικής καταστροφής του Ασωπού από χημικές βιομηχανίες με την παράνομη διαχείριση των αποβλήτων, η πιστοποίηση του κρεμμυδιού, αλλά και των άλλων αγροτικών προϊόντων της περιοχής είναι επιβεβλημένη, καθώς με την αντίστοιχη προβολή θα μπορούσε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η παρουσία στις αγορές.

Γιάννης Σάρρος

-Διαφήμιση-
Delegate