ΕΝΠΕ: Καλό αλλά σε λάθος χρόνο το νομοσχέδιο για τους βοσκοτόπους

Ψηφίστηκε και επί των άρθρων ο νόμος για τις βοσκήσιμες γαίες
-Διαφήμιση-
Delegate

Για ένα «καλό νομοσχέδιο» το οποίο διαμορφώθηκε σε κλίμα συνεργασίας αλλά όμως ήρθε σε λάθος χρόνο προς ψήφιση, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της βουλής των Ελλήνων.

Ο κ. Αγοραστός τόνισε επίσης την ανάγκη υιοθέτησης τροπολογίας που θα δίνει τη δυνατότητα κατανομής των βοσκοτόπων με βάση τους προβλεπόμενους κανόνες και τα κριτήρια, ενώ πρότεινε μία σειρά βελτιώσεων που πρέπει να γίνουν στο νομοσχέδιο προκειμένου να μην «πυροβολούμε τα πόδια της ανάπτυξης αυτής της χώρας, αλλά να δίνουμε δυνατότητες ίσως ευκαιριών».

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας: «Θέλω να σας υπενθυμίσω κάτι: Ότι η ιστορία εκδικείται. Μιλάμε σήμερα για ένα νομοσχέδιο, όταν οι κτηνοτρόφοι παραμένουν απλήρωτοι για τις εξισωτικές του 2013 και του 2014. Επειδή δε, είναι εδώ και ο εκπρόσωπος του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα ήθελα να πληρώσει και τα έργα που βρίσκονται στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» γιατί είναι μία δαιδαλώδης διαδικασία και η χώρα κινδυνεύει να χάσει τα χρήματα.

-Διαφήμιση-

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον παριστάμενο υπουργό γιατί για ορισμένους που δεν γνωρίζουν, εμείς με τον κ. Υπουργό συνεργαστήκαμε μήνες για να γίνει αυτό το νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο έγινε, είναι ένα καλό νομοσχέδιο, αλλά δυστυχώς ήρθε σε λάθος χρόνο. Έπρεπε να έρθει νωρίτερα για να λύσει τα προβλήματα.

Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι επιχειρήθηκαν να γίνουν σχέδια διαχείρισης των βοσκοτόπων. Ανατέθηκαν τέσσερα όμως οδηγήθηκαν σε ναυάγιο.

Εμείς είμαστε στον πυρήνα της λύσης των προβλημάτων. Ούτε απεμπολούμε τις ευθύνες μας, ούτε παράγουμε μετάθεση ευθυνών, ούτε έχουμε στη φιλοσοφία και στο DNA μας την απειλητική ετερότητα, δηλαδή να εφευρίσκουμε εχθρούς για να καλύπτουμε την απραξία μας.

Το νομοσχέδιο πρέπει να έχει συγκεκριμένα πρόστιμα με κλιμάκωση. Σε ότι αφορά τη διανομή των εκτάσεων από τους δήμους, εκτιμούμε πως πρώτα πρέπει να δοθούν σε δημότες, μετά σε μετακινούμενος και στο τέλος σε όμορους δημότες ή να τεθούν σε δημοπρασία. Πρέπει επίσης να νομιμοποιηθούν τα νόμιμα καταλύματα όλων των ειδών. Έγιναν προσπάθειες και στο παρελθόν αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν ικανοποιητικά.

Δυστυχώς αυτό που αποδεικνύεται από κάθε νόμο, είναι πως μετά από μερικά χρόνια πάμε σε άλλο νόμο, γιατί χρειάζονται πολλές υπουργικές αποφάσεις. Πρέπει να σταματήσει αυτή η ιστορία με τις υπουργικές αποφάσεις γιατί φθάνουμε στο να ψηφίζεται ένας νόμος και να μην γνωρίζει κανείς πότε θα εφαρμοστεί.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και για την λύση του προβλήματος που είχαμε με τη διανομή των εκτάσεων στην Κάρλα, το οποίο διευθετείται μέσα από αυτό το νομοσχέδιο.

Για την καύση, έχουμε μία συζήτηση. Μαζί με την ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η Περιφέρεια Θεσσαλίας είχε προχωρήσει σε πιλοτικό πρόγραμμα καύσης νεκρών ζώων. Το πρόγραμμα αυτό λειτούργησε άψογα, περίσσεψαν χρήματα και με αυτά τα χρήματα ζητάμε να επεκταθεί το πρόγραμμα της καύσης. Συλλέξαμε τα νεκρά ζώα χωρίς την επιβάρυνση των κτηνοτρόφων κι αυτό θέλουμε να ισχύσει και στο νέο νομοσχέδιο. Νομίζω πως αρκετά έχει επιβαρυνθεί ο Έλληνας κτηνοτρόφος. Μπορούμε να βρούμε μία διαφορετική λύση είτε μέσω του ΕΛΓΑ, είτε μέσω κάποιου ευρωπαϊκού προγράμματος του Υπουργείου».