Τι συζητήθηκε στη Βουλή για τα αγροτικά (upd)

Ψηφίστηκε ο νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Ολοκληρώθηκε στις 7.30 το απόγευμα η συζήτηση στη Βουλή για τα αγροτικά ζητήματα με αφορμή επερώτηση που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Δείτε στο τέλος του άρθρου ολόκληρο το βίντεο με τις τοποθετήσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Ταχύτερες επιστροφές φόρων και αποζημιώσεις υποσχέθηκε ο Αποστόλου

Επιτάχυνση της διαδικασίες επιστροφών κάθε είδους οφειλόμενων φόρων στους αγρότες (ΕΦΚ πετρελαίου, ΦΠΑ) προανήγγειλλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.

Όπως είπε, ήδη σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, υπογράφηκε σχετική απόφαση για ταχύτερη επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος.

Σχετικά με τον ΕΛΓΑ δεσμεύθηκε για αποζημιώσεις της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ το μήνα μέσα στο 2016 για τις καταστροφές του 2015.

Ανέφερε ότι την περυσινή χρονιά ο οργανισμός προχώρησε σε πληρωμές συνολικού ύψους 175 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι το νούμερο αυτό ξεπέρασε κατά 60 εκατ. ευρώ την εισπραξιμότητα και τις δυνατότητές του.

Σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση κατέβαλε το Δεκέμβριο συνολικά 2 δις ευρώ, εκ των οποίων 1,2 δις ευρώ βασικής ενίσχυσης και εξισωτικής και τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ εκκρεμμότητες που προϋπήρχαν.

Τόνισε ότι η πληρωμή της βασικής πραγματοποιήθηκε νωρίτερα από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Αποστόλου στη Βουλή:

«Πριν απαντήσω στα ερωτήματα σας, οφείλω να επισημάνω: αναρωτηθήκατε ποια είναι η δική σας ευθύνη για την  κοινωνική ερημοποίηση της υπαίθρου, γιατί ψυχορραγούν τα χωριά και οι κωμοπόλεις;

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί κάθε λογικός άνθρωπος, της πραγματικής αγροτικής παραγωγής και ζωής, αγανακτεί με τον τρόπο που οι δικές σας κυβερνήσεις διαχειρίζονταν τις ενισχύσεις;

Σας απασχόλησε ποτέ, ότι διαλύσατε οτιδήποτε  συλλογικό και οργανωμένο   δημιουργήθηκε στην ύπαιθρο;  Τα  λουκέτα, τα πωλητήρια, οι εκποιήσεις, οι εκκαθαρίσεις  ολόκληρων μονάδων, εργοστασίων, δομών  με πρώτες τις συνεταιρισμών. Να μην αναφέρω ονόματα γιατί θα χαθεί ο αριθμός. 

Υπάρχει κανείς που δεν γνωρίζει για το πάρτυ του χρηματιστήριου, σε κάθε χωριό και ΕΛΔΕ, όπου χάθηκαν κεφάλαια και αποταμιεύσεις αγροτών μιας ζωής;

Έχετε μήπως αντίρρηση  αγαπητοί συνάδελφοι για όλα αυτά και για δεκάδες άλλα;

Και μήπως αλήθεια γνωρίζετε  πότε έγιναν όλα αυτά μαζί με τα άλλα;

Μήπως γνωρίζετε ποιος κυβερνούσε τόσα χρόνια; Ποιος εφάρμοζε τις πολιτικές που μας έφεραν ως εδώ;

Μήπως γνωρίζετε επί ποιας κυβέρνησης εκποιήθηκε η ΑΤΕ, πουλήθηκε η Δωδώνη, έφτασε λίγο πριν το κλείσιμο η ΕΒΖ, έκλεισαν ή πουλήθηκαν τα εργοστάσια λιπασμάτων, πουλήθηκε η Όλυμπος, η ΑΓΝΟ …. απαξιώθηκε ότι κινείτο και είχε δουλειά και προοπτική.

Μήπως γνωρίζετε, επί ποιων κυβερνήσεων επιβλήθηκαν πρόστιμα  και καταλογισμοί πάνω από 3 δις;

Ποιες κυβερνήσεις  χρωστούσαν ενισχύσεις στους αγρότες από το 2008;

Επί ποιων κυβερνήσεων χαραμίσθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ επενδυτικών προγραμμάτων;

Δεν θα συνεχίσω παρότι θα έπρεπε.

Τα ξέρετε κύριοι του ΠΑΣΟΚ. Όλα τα ξέρετε γιατί απλώς επί των ημερών σας έγιναν τα περισσότερα, και τα υπόλοιπα επί των ημερών των χθεσινών συγκυβερνητών σας.

Κι έρχεστε σήμερα εκμεταλλευόμενοι την δύσκολη συγκυρία, να ξεπλύνετε τα πάντα σε μια νύκτα.

Δεν θα συνεχίσω. Να είστε βέβαιοι ότι  σιγά-σιγά τα πάντα θα πάρουν τον δρόμο τους…

Ξέρουμε τις απαιτήσεις της  δύσκολης συμφωνίας, τις επιπτώσεις της στον αγροτικό κόσμο, όπως όμως ξέρουμε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, κάθε άλλη λύση θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα.

Έχουμε δεσμευτεί για να απαλύνουμε τις άμεσες επιπτώσεις της συμφωνίας , ιδιαίτερα στους μικρομεσαίους αγρότες.

Θα το κάνουμε στα πλαίσια του δυνατού, σε διάλογο μαζί τους, με την ευθύνη και την δική τους και του Πρωθυπουργού.

Έχουμε δεσμευτεί για την έναρξη μιας συνολικής προσπάθειας παραγωγικής ανασυγκρότησης του αγροτικού τομέα, ως του βασικού μοχλού για να ξεφύγουμε από την μιζέρια του σήμερα, αρχίζοντας μια νέα συγκροτημένη προσπάθεια.

Μας επερωτάτε για ανυπαρξία εθνικού σχεδίου για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Σας απαντάμε: όχι μόνο έχουμε, αλλά και το επεξεργαστήκαμε  κατά τρόπο που να υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας με βάση τη θεματική που αποτυπώθηκε στη  συμφωνία, ν. 4336/2015 ).

Πολλά σημεία αυτού του σχεδίου μας  σύντομα θα αποτελέσουν πεδίο γενικευμένου διαλόγου. Ας σκεφθούν όσοι, πολιτικές δυνάμεις, αγροτικές συλλογικότητες, επιστημονικοί φορείς κλπ, επιθυμούν να συμβάλλουν.  Ευπρόσδεκτοι.

Οι στόχοι μας  στα επιμέρους πεδία παρέμβασης της  στρατηγικής μας ,  κατηγοριοποιούνται σε τρεις κατηγορίες:

 1. Στόχοι για διαρθρωτικά ζητήματα, όπως
 • Η δημιουργία ανταγωνιστικών εκμεταλλεύσεων, σε συνάρτηση με τις γεωμορφολογικές και κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες στις οποίες λειτουργούν, τα προϊόντα τα οποία παράγουν και τις αγορές στις οποίες απευθύνονται.
 • Η μετατόπιση της ηλικιακής σύνθεσης των αγροτών προς τις νεότερες ηλικίες και η στοχευμένη ενίσχυσή τους.
 • Η χρήση των υδατικών πόρων και της ενέργειας με όρους αειφορίας, τεχνικής αποτελεσματικότητας και οικονομικής ορθολογικότητας.
 1. Στόχοι σε θέματα εμπορίου και προώθησης εξαγωγών, όπως
 • Η εξυγίανση των όρων ανταγωνισμού στο εμπόριο των αγροτικών προϊόντων .
 • Η βελτιστοποίηση της συνέργειας και της αποτελεσματικότητας των επιμέρους λειτουργιών της εμπορίας με προσανατολισμό τις εξαγωγές και
 • Η διευκόλυνση της λειτουργίας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο του εξωτερικού εμπορίου.
 1. Στόχοι για την απορρόφηση των κονδυλίων της EE, όπως
 • Η μεγιστοποίηση της απορρόφησης των κονδυλίων , αλλά και η αποτελεσματική διαχείρισή τους.

Από την υλοποίηση των παραπάνω συγκεκριμένων παρεμβάσεων στα πεδία που έχουν οριστεί, πέραν των άμεσων επιπτώσεων στην αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας, αναμένεται και η βελτίωση στην ιδιαίτερα κρίσιμη παράμετρο που είναι το κόστος παραγωγής.

Για την υλοποίηση κάθε ενός από τους παραπάνω στόχους, διατυπώνονται εξειδικευμένες στρατηγικές και αναφέρονται ενδεικτικά συγκεκριμένα μέτρα.

Ξεκινάμε την υλοποίηση της στρατηγικής μας έχοντας δύο βασικά εργαλεία, το νέο ΠΑΑ και το νέο πλαίσιο λειτουργίας του συνεργατισμού στο χώρο.

Θα συνεργαστούμε με τους αγρότες για να πετύχουμε όχι μόνο την απορρόφηση των πόρων, συνολικής επενδυτικής δαπάνης 6 δις ευρώ, αλλά κυρίως την αποτελεσματικότητα.

Υπηρετούμε   το μέλλον του αγροτικού χώρου, ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις της εποχής μας. Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στις οργανώσεις παραγωγών, γιατί αυτές μπορούν να λειτουργήσουν και με επιχειρηματική αντίληψη , που είναι πλέον αναγκαία στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που ολοένα και εδραιώνεται στον αγροτικό χώρο.

Τι παραλάβαμε εμείς ; Μόνο   τις επιπτώσεις από την κάκιστη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων των κυβερνήσεων τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Ν.Δ., κι ένα ΠΑΑ ,που μας επέστρεψε η Ε.Ε. ως πρόχειρο.

 Τι κάναμε για να αποφύγει η χώρα μας τα χειρότερα;

Για τα πρόστιμα (καταθέτω σχετική κατάσταση με περισσότερες από 300 παραβάσεις) που είχαν αποδεχθεί τελεσίδικα, οι προηγούμενες κυβερνήσεις, πληρώσαμε ήδη τη πρώτη δόση ύψους 311 εκατ .κι ακολουθεί η συνέχεια κάθε χρόνο.

Για τους καταλογισμούς  δίνουμε  σκληρές μάχες  να μειώσουμε τα ποσά (έχουμε καταφέρει πολλά σ΄ αυτό το επίπεδο), αλλά δυστυχώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όξυνε τη στάση της, λόγω της αδιαφορίας που δείξατε μέχρι σήμερα (καταθέτω τη σχετική επιστολή) και  επιμένει να επιστραφούν και μάλιστα έντοκα ,από τους ίδιους τους αγρότες τα υπόλοιπα  ποσά, αλλιώς η χώρα απειλείται με παραπομπή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και  ημερήσια πρόστιμα.

Σας υπενθυμίζω για άλλη μια φορά τις υποθέσεις:

 1. Πακέτο Χατζηγάκη (Παράνομες Ενισχύσεις που δόθηκαν από τον ΕΛΓΑ) τα έτη 2008 και 2009 συνολικού ύψους 420.εκατ. €.
 2. Το Πακέτο Κοντού (Αφορά Εγγυήσεις και επιδότηση επιτοκίου που δόθηκαν σε 54 συνεταιριστικές οργανώσεις για τα Δημητριακά το 2008) ύψους 108.000.000 €.
 3. Το Πακέτο Μωραΐτη, Κοσκινά μια παλιά υπόθεση ενισχύσεων-ρυθμίσεων που δόθηκαν σε 89 Ενώσεις συνεταιρισμών και συνεταιριστικές οργανώσεις στη δεκαετία του ΄90 ύψους 500.000.000 €.

Αυτή λοιπόν είναι η ομολογουμένως δυσάρεστη πραγματικότητα που βρήκαμε και πρέπει  να διαχειριστούμε σήμερα.

Δεν υπάρχει ευθύνη δική σας για τα παραπάνω; Θα την αναλογιστείτε; Θα την αναλάβετε;

Μας επερωτάτε για τα άδικα φοροεισπρακτικά μέτρα με τα οποία επιβαρύνουμε τους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς.

Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί .

Βρήκαμε το ν. 4172/13 , σύμφωνα με τον οποίο όλα τα εισοδήματα  του 2014 θα φορολογούνταν από το πρώτο ευρώ με 13%( ΠΟΛ 1116/2015 της Γενικής Γραμματέα Εσόδων κ. Σαβαϊδου), δηλαδή  για το καθαρό εισόδημα  του 2014 ύψους 1,33 δις   οι αγρότες θα πλήρωναν φόρο και προκαταβολή    670 εκατ. ευρώ, ενώ με την παρέμβαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσαν  270 εκατ. ευρώ. 

Κι αυτό συνέβη γιατί με το ν.4328/15 η  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε το καλοκαίρι του 2015 για να  προστατέψει  με αυτόν τον τρόπο τους αγρότες, αφού από τα 2,6 δις. ευρώ των ετήσιων ενισχύσεων, τα 2,2 δις. μένουν αφορολόγητα.

Θέλω να ξεκαθαρίσω για μια ακόμη φορά ότι στα εισοδήματα του 2015 που θα φορολογηθούν το 2016 δεν υπάρχει κάποια αλλαγή σε σχέση με όσα ισχύουν.

Συνεχίζει δηλαδή να ισχύει το αφορολόγητο των αγροτικών ενισχύσεων μέχρι τα  12.000 ευρώ, και  τα  ποσά που  θα πληρώσουν  τη φετινή χρονιά  για τα εισοδήματα του 2015 θα είναι   περίπου 225 εκατ. ευρώ, για φορολογητέο καθαρό εισόδημα ύψους 1,33 δις ευρώ

Δεν βλέπετε ότι, όχι μόνο με την ισχύουσα φορολογική ρύθμιση, αλλά ακόμη και με αυξημένους φορολογικούς συντελεστές (20% και στη συνέχεια 26%) η συνολική φορολογική επιβάρυνση  με βάση το ίδιο εισόδημα  δεν θα φτάσει καν στα  470 εκατ. ευρώ που θα πλήρωναν με το δικό σας νόμο; 

Μας επερωτάτε για  καθυστερήσεις στις πληρωμές των ενισχύσεων και των αποζημιώσεων.

Γνωρίζουν οι αγρότες ότι εμείς βάζουμε τάξη στο χάος των πληρωμών τους. Το Δεκέμβρη πληρώσαμε συνολικά 2 δις , 1,2 δις της  βασικής ενίσχυσης και της εξισωτικής και 800 εκατομμύρια  για εκκρεμότητες από το 2008 έως το 2014 και αποζημιώσεις, ενώ το 2015, μετά από πολλά χρόνια δεν μας επιβλήθηκε πρόστιμο.

Υπάρχουν εκκρεμότητες και προβλήματα.

Είναι  ίδια η αρχιτεκτονική της νέας ΚΑΠ σε εθνικό επίπεδο που δημιουργεί γραφειοκρατία και καθυστερήσει.

Παρόλα αυτά, καταβλήθηκε έγκαιρα η 1η δόση της εκκαθάρισης της  Βασικής Ενίσχυσης, τη στιγμή που οι πολλές  ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν ακόμα πληρώσει τις ενισχύσεις.

Το κυριότερο είναι όμως ότι τηρήθηκαν  όλες οι νόμιμες διαδικασίες, με βάση τον κοινοτικό κανονισμό, ώστε να αποφευχθούν νέα πρόστιμα και καταλογισμοί που έχουν εξελιχθεί σε «κατάρα» για τον αγροτικό τομέα.

Η 1η δόση που πιστώθηκε τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου στους λογαριασμούς είναι το 90% της εκκαθάρισης της βασικής ενίσχυσης, δηλαδή το 90% του 60% κατ΄ αντιστοιχία της ενιαίας ενίσχυσης. Συνεπώς ο παραγωγός έλαβε το 54% της ενιαίας ενίσχυσης. Το υπόλοιπο 46% θα το εισπράξει με την καταβολή του «πρασινίσματος» που υπολογίζεται να καταβληθεί τον Απρίλιο. Ορισμένες κατηγορίες αγροτών θα πάρουν επιπλέον και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις τους ή τις ενισχύσεις για νέους αγρότες.

Οι διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται ανά περιοχή ή ανά καλλιέργεια σε σχέση με ό, τι εισέπραττε ο παραγωγός με το προηγούμενο καθεστώς, πέραν του μικρότερου κατά 15% προϋπολογισμού της ΚΑΠ  , οφείλονται σε επιλογές που έγιναν από τη χώρα μας, απο δικές σας κυβερνήσεις, όσον αφορά τον τρόπο εφαρμογής της ΚΑΠ, όπως για παράδειγμα στην επιλογή να χωριστεί η χώρα σε τρείς περιφέρειες (αροτραία, δενδρώδεις, βοσκότοποι) κ.λπ.

Οι επιλογές αυτές έχουν συγκεκριμένες συνέπειες (δυσμενείς για κάποιες καλλιέργειες και κάποιες περιοχές και ευνοϊκές για άλλες) οι οποίες ήταν γνωστές, χωρίς όμως να είναι καταλυτικές. Σε κάθε περίπτωση, οι επιλογές αυτές έγιναν από τις δικές σας  κυβερνήσεις και όχι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΕΛΓΑ για ζημιές που προξενήθηκαν από διάφορους φυσικούς κινδύνους,(βροχοπτώσεις, παγετοί , χαλαζοπτώσεις κ.λ.π.), σε διάφορες καλλιέργειες της χώρας, κατά το 2014 – 2015 έχει καταβάλει στους αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας (εντός του 2015) το  ποσό των 174.252.486,79 ευρώ και σχεδόν έχει ολοκληρωθεί για το 2014 η καταβολή των αποζημιώσεων, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει η καταβολή και για τις ζημιές  του 2015 (πρώτο τρίμηνο), η οποία θα συνεχιστεί σε τακτά χρονικά διαστήματα (ανά μήνα) μέχρι και την ολοκλήρωσή τους.

Παράλληλα κατά τη διάρκεια του απερχόμενου έτους κατέβαλε το ποσό των 15.775.769,87 για την πληρωμή κρατικών οικονομικών ενισχύσεων(ΠΣΕΑ).

Μας επερωτάτε για την έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου.

Είναι αδιανόητο να μας κατηγορείτε  για έλλειψη διαλόγου. Έχω συναντήσει όχι μόνο εγώ, αλλά και όλη η ηγεσία του Υπουργείου, αλλεπάλληλες φορές αγρότες από όλη τη χώρα και όλους τους κλάδους της αγροτικής δραστηριότητας. Πάντα με μια στάση στήριξης του χώρου,  γιατί όντως την έχει ανάγκη σε μόνιμη βάση.

Πάντα  τους περιμένει κι ο πρωθυπουργός.

Πρέπει επίσης να ξεκαθαρίσουμε και μερικά  άλλα πράγματα μεταξύ μας.

 Όλα αυτά που αναφέρετε ως προβλήματα που προκαλεί η πολιτική μας  τα έχουμε μαζί ψηφίσει . Μαζί ψηφίσαμε για τη προκαταβολή του φόρου, μαζί ψηφίσαμε για την αύξηση των συντελεστών φορολογίας του εισοδήματος, μαζί ψηφίσαμε για την φορολογία του πετρελαίου, μαζί την εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ με αυτές των άλλων ασφαλιστικών κλάδων, μαζί τη συμφωνία.

Και το κάναμε, ιδιαίτερα για τον αγροτικό χώρο γιατί πιστεύουμε ότι η βιωσιμότητά του είναι συνυφασμένη με τη Κοινή Αγροτική Πολιτική… για να προστατεύσουμε για το χώρο συνολικά 3,5 δις το χρόνο (ενισχύσεις και επενδυτικούς πόρους).

Αναδεικνύεται ιδιαίτερα από τους αγρότες, στις κινητοποιήσεις τους το ασφαλιστικό ως το μεγάλο πρόβλημα.

Σήμερα ο ΟΓΑ και συνολικά το ασφαλιστικό των αγροτών είναι στον αέρα και αντιμετωπίζει προβλήματα μεγαλύτερα από το ασφαλιστικό άλλων κλάδων.

Σήμερα το 90% των δαπανών του ΟΓΑ (3,35 δις το χρόνο ) καλύπτεται από το κρατικό προϋπολογισμό, ενώ ταυτόχρονα

350.000 αγρότες, περίπου οι μισοί από τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, δεν πληρώνουν τα ασφάλιστρά τους( εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι θα τους διευκολύνουμε με μια μακροχρόνια ρύθμιση ,ενώ η Ν.Δ. πρότεινε τη παρακράτησή από τις κοινοτικές ενισχύσεις ).

Πρέπει να γίνει επιτέλους κατανοητό ότι οι αλλαγές που συζητάμε για το ασφαλιστικό των αγροτών περιλαμβάνονται σε μια ευρύτερη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού της χώρας, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές….

Ειδικά όμως  για τους αγρότες, παρότι επιφυλάσσεται ένα ευνοϊκό – σε σχέση με άλλους κλάδους – πλαίσιο, εξασφαλίζεται η προσαρμογή των ασφαλίστρων σε βάθος τετραετίας (μέχρι το 2019)  και όχι απότομα και το εισόδημα που ορίζεται ως βάση για τον υπολογισμό της κατώτατης ασφαλιστικής εισφοράς είναι το 80% του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργαζόμενου, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει, κατά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, κάθε περιθώριο για την μείωση της επιβάρυνσης που θα έχουν οι αγρότες από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι η κυβέρνηση, στην πρότασή της για τους αγρότες, είναι φανερό ότι τους αντιμετωπίζει το δυνατότερο ευνοϊκά.

Εν κατακλείδι, επιμένουμε στο διάλογο με τους αγρότες, τον κρίνουμε αναγκαίο και θεωρούμε ότι ανοίγει δρόμους και λύνει προβλήματα».

Αλλαγές στην κατάρτιση των νέων αγροτών πρότεινε ο Μπόλαρης

Την αναγκαιότητα να αλλάξει ο προσανατολισμός της επαγγελματικής κατάρτισης για τους νέους αγρότες επεσήμανε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μπόλαρης υποστήριξε ότι πρέπει να αλλάξει το στάτους στην εκπαίδευση που παρέχουν τεχνικά επαγγελματικά λύκεια που ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα. Σύμφωνα με τον κ. Μπόλαρη, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πρέπει να «κουμπώνει» με την παραγωγή και να συνδέεται με τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης του υπουργείου Εργασίας.

Η πρόκληση για την πατρίδα, την κυβέρνηση και τα κόμματα είναι παρούσα κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και σημείωσε ότι «στην προηγούμενη περίοδο δεν κάναμε προγράμματα για τους νέους αγρότες και μας έχουν επιβληθεί καταλογισμοί». «Έχουμε υποχρέωση να διαχειριστούμε το σήμερα ανοίγοντας το αύριο» τόνισε. Σημείωσε τέλος,την ανάγκη να αλλάξει το πρόγραμμα διαχείρισης του νερού, το οποίο όπως είπε «έχει καταρρεύσει».

Ανοιχτός στην κουβέντα για τρία Ταμεία δήλωσε ο Κατρούγκαλος

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τους αγρότες και τους περιμένουμε να κοιταχτούμε στα μάτια και να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις», ανέφερε, μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι η επιβάρυνση των αγροτών στην κατώτατη ασφαλιστική κατηγορία, στην οποία βρίσκεται το 88% των αγροτών θα επιβαρυνθεί με μια αύξηση ασφαλιστικών εισφορών το μήνα το 2017 και στο τέλος της μεταβατικής περιόδου η επιβάρυνση θα είναι 93 ευρώ το μήνα και θα πάρουν τη σύνταξη των 384 ευρώ και ότι αντιστοιχεί στο αναλογικό κομμάτι.

Οι αγρότες δεν ενοχλούνται για την αύξηση κατά 15 ευρώ το μήνα στις ασφαλιστικές εισφορές, είπε ο υπουργός Εργασίας αλλά από το γεγονός, ότι για δεκαετίες τώρα το χώμα πετρώνει και τα χωριά ερημώνουν, ενώ το πάρτι των κοινωνικών επιδοτήσεων ήταν για τους λίγους με τους πολλούς να ζουν ίσα ίσα.

Οι αγρότες είναι συνεργάτες μας στο νέο μοντέλο ανάπτυξης το οποίο θα συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της χώρας που είναι ευλογημένη από τη φύση και διαθέτει την πιο μορφωμένη γενιά Ελλήνων.

Στη συνέχεια ο κ. Κατρούγκαλος κατηγόρησε τους εκπροσώπους του παλιού πολιτικού κόσμου, όπως τους αποκάλεσε, ότι επιμένουν στις πρακτικές της ανομίας, της διαπλοκής και του ψέματος.

«Τίποτε δεν έμαθαν τίποτε δεν ξέχασαν» είπε επικαλούμενος το απόφθεγμα του Ταλεϋράνδου για τη δυναστεία των Βουρβόνων, ενώ χαρακτήρισε «ψέμα» την αναφορά που είχε κάνει λίγο πριν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης. Ο κ. Βρούτσης είχε επίσης κατηγορήσει τον υπουργό Εργασίας, ότι «ψεύδεται», όταν υποστηρίζει ότι το προσχέδιο για το ασφαλιστικό εκπονήθηκε σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ επικαλέστηκε ανακοίνωση του συλλόγου υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με την οποία, οι υπάλληλοι του υπουργείου δεν είχαν καμία συμμετοχή στην εκπόνηση του προσχεδίου.

«Προφανώς συνεργαζόμαστε με τους διευθυντές του υπουργείου Εργασίας» είπε ο κ. Κατρούγκαλος και απέδωσε την ανακοίνωση σε συνδικαλιστικές πρακτικές που εκκινούν από την μετακίνηση της διευθύντριας κοινωνικών ασφαλίσεων σε άλλη θέση.

Νωρίτερα, διατεθειμένος να συζητήσει τη λύση των τριών Ταμείων δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, σηνειώνοντας ωστόσο ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να τηρούνται οι αρχές οι αρχές της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

«Ενδεχομένως θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για τα τρία Ταμεία. Δεν μας ενδιαφέρει τόσο πολύ η οργανωτική διάρθρωση των Ταμείων, όσο μας ενδιαφέρει η εξυπηρέτηση των βασικών αρχών της μεταρρύθμισης που είναι ισονομία, ίδιοι κανόνες για όλους και κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτοί οι σκοποί υπηρετούνται με όχημα ένα Ταμείο, παρά με τρία», τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύης Χριστοφιλοπούλου.

Η κα Χριστοφιλοπούλου, η οποία παρότρυνε τον υπουργό να δεχθεί την πρόταση του κόμματός της για τρία Ταμεία, ρώτησε: «Τι θα κάνετε με τον ΟΓΑ, θα τον τσουβαλιάστε;» και πρόσθεσε πως «βεβαίως έχει προβλήματα και χρειάζεται εξυγίανση, βεβαίως έχουμε νομοθεσία και για τους αγρεργάτες, μέσω του εργοσήμου, εφαρμόστε τη, επεκτείντε τη».

«Για αυτά τα οποία λέτε, να σας πως ότι για τα τρία Ταμεία, ενδεχομένως θα μπορούσαμε να συζητήσουμε. Δεν μας ενδιαφέρει τόσο πολύ η οργανωτική διάρθρωση των Ταμείων όσο μας ενδιαφέρει η εξυπηρέτηση των βασικών αρχών της μεταρρύθμισης που είναι ισονομία, ίδιοι κανόνες για όλους και κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτοί οι σκοποί υπηρετούνται με όχημα ένα Ταμείο, παρά με τρία» απάντησε ο κ. Κατρούγκαλος. Υπενθύμισε πάντως, πως η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι συμφώνησαν για έναν ασφαλιστικό φορέα, όταν υπερψηφίστηκε στη Βουλή το λεγόμενο Τρίτο Μνημόνιο.

«Τον Ιούλιο. στον νόμο 4336, που ψηφίσατε, γίνεται λόγος για ενιαία οντότητα», είπε ο υπουργός, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την πτέρυγα της ΝΔ, συμπληρώνοντας, άρα όσοι έχετε πάρει διαζύγιο με την πραγματικότητα να μάθετε τουλάχιστον ότι τα γραπτά μένουν και φαίνονται.

Γεννηματά: «Άδικα και εξοντωτικά τα μέτρα για τους αγρότες»

Άδικα κι εξοντωτικά χαρακτήρισε τα μέτρα για τους αγρότες στην τοποθέτησή της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Παράλληλα, ωστόσο, τους κάλεσε να ανοίξουν τους δρόμους, διασφαλίζοντας την ομαλή οικονομική κοινωνική ζωή της χώρας.

«Μην επιτρέψετε να θαμπώσουν τα βήματά σας, οι ελάχιστοι θερμοκέφαλοι ανοίξτε τους δρόμους, πείτε όχι στη βία μαι το διχασμό», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά. Παράλληλα τόνισε, ότι στηρίζει τον αγώνα των αγροτών και ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το νέο ασφαλιστικό το οποίο, όπως είπε, «διαλύει το σύστημα ενισχύει την εισφοροδιαφυγή και τη μαύρη εργασία, ενώ μετατρέπει τις συντάξεις, ιδιαίτερα των νέων σε φιλοδώρημα».

Η κ. Γεννηματά εξέφρασε επίσης την αντίθεσή της με την βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων των αγροτών. «Είναι η πρώτη φορά που σχεδιάζεται μια τέτοια επιχείρηση σε βάρος διαδηλωτών και φοβάμαι ότι θα εξελιχθεί σε μόνιμη κατάσταση στους δρόμους της Αθήνας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ανέφερε ότι η αύξηση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών μαζί με τις μεγάλες καθυστερήσεις της καταβολής των επιδοτήσεων, δημιουργούν ασφυξία στον αγροτικό κόσμο, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει πρόγραμμα, και ότι άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα κάνει σήμερα».

Είπε επίσης ότι η βασική επιλογή της αγροτικής πολιτικής θα έπρεπε να είναι η παραγωγή αγροτικών προϊόντων με ταυτότητα, η διασύνδεση της αγροτικής παραγωγής και η προώθηση των ελληνικών προϊόντων στις ευρωπαϊκές αγορές.

Καταλήγοντας η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε στις απόψεις τις οποίες εξέφρασε με άρθρο του, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, κάνοντας λόγο για «παράλογες απαιτήσεις και εμμονές του ΔΝΤ που επαναλαμβάνονται» και τόνισε ότι ο κ. Τόμσεν φέρει και ο ίδιος προσωπικές ευθύνες για το σχεδιασμό του προγράμματος και τις επιπτώσεις που είχε στην ελληνική οικονομία.

Κατηγόρησε τέλος τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν επιδιώκει τη συνεργασία και υποστήριξε, ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε μια επιτυχή και σκληρή διαπραγμάτευση με στόχο την έξοδο από την κρίση και την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη ως ισότιμο μέλος.

Αναλυτικά η ομιλία της κας Γεννηματά:

«Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης και στον αγροτικό τομέα, φαίνονται σήμερα στους δρόμους της Αθήνας.

Θα ήθελα να απευθυνθώ στους αγρότες και να τους πω: Μην επιτρέψετε να θαμπώσουν τα δίκαια αιτήματα σας οι ελάχιστοι θερμοκέφαλοι.

Θα είμαστε στο πλευρό σας, αρκεί να κατανοήσετε ότι υπάρχουν και άλλοι Έλληνες, που έχουν προβλήματα και αγωνίζονται να επιβιώσουν.

Ανοίξτε τους δρόμους

Μείνετε μακριά από τη βία και το διχασμό.

Φυσικά καταδικάζουμε την βία και τον αυταρχισμό της Κυβέρνησης εναντίον των αγροτών. Πρώτη φορά σχεδιάστηκε τόσο εκτεταμένη επιχείρηση εναντίον διαδηλωτών. Που φοβάμαι ότι θα γίνει μόνιμη τακτική της Κυβέρνησης.

Κυρίες και Κύριοι,

Οι αγρότες απαιτούν από την Κυβέρνηση να πάρει πίσω, το απαράδεκτο και εξοντωτικό Νομοσχέδιο της.

Το ίδιο λέμε κι εμείς. Σας το επαναλαμβάνουμε καιρό τώρα.

Αυτή η πρόταση διαλύει το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, δημιουργεί κίνητρα εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής, οδηγεί στην ανεργία και στη μαύρη εργασία, μετατρέπει τις συντάξεις των νέων γενιών σε φιλοδώρημα.

Πάρτε το πίσω τώρα

Συνεχίζετε ακόμη και σήμερα την αδιαλλαξία και τα ίδια λάθη. Δεν αναγνωρίζει κανένα δίκαιο σημείο από τα αιτήματα των αγροτών και δεν αναζητάτε ουσιαστικά σημεία επαφής.

Κάθε ημέρα μας εκπλήσσετε με τον αρνητικό τρόπο που προσπαθεί να αντιμετωπίσει το θέμα: Είπατε του αγρότες φοροφυγάδες, προνομιούχοι, εγωιστές συγκρίνατε τα τρακτέρ με τα τανκς, τους είπατε διαπλεκόμενους τι άλλο θα ακούσουμε και σήμερα.

Χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα και κυρίως χωρίς ειλικρίνεια και ουσιαστικό διάλογο δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα.

Τα μέτρα της κυβέρνησης για τους αγρότες είναι άδικα, είναι εξοντωτικά γι’ αυτό και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά.

Οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη βρίσκονται στους δρόμους, γιατί τους εξαπατήσατε.

Άλλα τους υποσχεθήκατε προεκλογικά και άλλα κάνετε μετεκλογικά.

Με την πολιτική σας υποθηκεύετε το μέλλον τους και μαζί υποθηκεύετε τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελληνικής Περιφέρειας.

Αντί για λύσεις προοδευτικές επιλέξατε τη συκοφάντηση την σύγκρουση.

Αυτό εννοούσατε όταν λέγατε ότι θα συγκρουστείτε με τους λίγους και ισχυρούς; Τους αγρότες είχατε στο μυαλό σας.

Η κυβέρνηση κύριοι έχει ένα καθοριστικό ρόλο τον οποίο εσείς αρνείστε.

Να κυβερνήσει

Αναρωτηθήκατε άραγε κύριοι των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ γιατί είναι τόσο έντονη και μαζική η αντίδραση των αγροτών;

Δεν έχει μέχρι σήμερα κατατεθεί καμία τεκμηρίωση γιατί πρέπει οι αγρότες;

 • να χάσουν τον ασφαλιστικό τους φορέα τον ΟΓΑ που τους δίνει επαγγελματική υπόσταση.
 • να καταβάλλουν τριπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με τις σημερινές
 • να καταβάλλουν εισφορές στο 27% του εισοδήματος τους.
 • την στιγμή μάλιστα που αυξάνει δραματικά η φορολογία τους από το 13% στο 26% και η προκαταβολή φόρου από το 55% στο 100%. Όλα αυτά μαζί σε λιγότερο από ένα χρόνο και δεν είναι μόνο αυτά.

Οι Έλληνες αγρότες γνωρίζουν πια πολύ καλά τι τους επιφυλάσσετε:

– την κατάργηση του “αγροτικού πετρελαίου” (επιστροφή E.Φ.Κ. για τους αγρότες)

– την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί

– τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδοτήσεων και αποζημιώσεων και την δέσμευση των αποθεματικών ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ

κ.κ Βουλευτές,

Είναι φανερό ότι η Κυβέρνησή δεν μπορεί να αξιολογήσει ποιοι τομείς μπορεί να αποτελέσουν τους πυλώνες για την οικονομική ανάταξη της χώρας.

Από πού θα ξεκινήσει η ανάπτυξη; Πώς θα παραχθεί πλούτος για να ξεφύγουμε από την σημερινή επώδυνη οικονομική κρίση;

Ο Ελληνικός πρωτογενής τομέας μπορεί να προσφέρει ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα για την διατροφή έντεκα (11) εκατομμυρίων Ελλήνων είκοσι έξι (26) εκατομμυρίων επισκεπτών και να εξάγει αγροτικά προϊόντα αξίας πέντε (5) δις ευρώ.

Τροφοδοτεί με πρώτη ύλη την βιομηχανία τροφίμων και ποτών που είναι ο σημαντικότερος τομέας της Ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας.

Η Κυβέρνηση ασχολείται με εισπρακτικού χαρακτήρα και μόνο μέτρα, δείχνει ότι αποστρέφεται την παραγωγική και δημιουργική Ελλάδα.

Κι αυτή το καταλαβαίνει και της γυρίζει την πλάτη.

Δεν αναρωτηθήκατε κύριοι Υπουργοί γιατί σε αυτές τις κινητοποιήσεις των αγροτών πρωτοστατούν οι νέοι αγρότες το πιο καινοτόμο και ελπιδοφόρο παραγωγικό δυναμικό της ελληνικής υπαίθρου;

Γιατί τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί κτυπούν την παραγωγική διαδικασία εξοντώνοντας τους παραγωγούς.

Δημεύεται ουσιαστικά το 60-80% του εισοδήματος για να καταβάλλουν φόρους και εισφορές.

Καταδικάζετε την ελληνική περιφέρεια σε μαρασμό.

Νέοι άνθρωποι, με καινοτόμες ιδέες που ξαναδίνουν ζωή στην ύπαιθρο καταστρέφονται.

Eπικαλείσθε εσείς προσωπικά κ. Αποστόλου πολλές φορές την δημιουργία του μητρώου αγροτών.

Δεν ξέρετέ ότι το μητρώο λειτουργεί από το 2011 και είναι ενεργό;

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είσαστε.

Τι υποκρύπτει αυτή η παραπληροφόρηση; Θέλετε να διχάσετε πονηρά τους αγρότες κλείνοντας το μάτι σε κάποιους κατά την προσφιλή τακτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν ξέρω εάν έχετε καταλάβει αλλά με βάση αυτά που λέτε θα βγάλετε εκτός παραγωγής τους μικρούς και τους μεσαίους που έχουν ένα μικρό συμπληρωματικό εισόδημα από αλλού για να επιβιώσουν.

Δηλαδή χτυπάτε αυτούς που είναι στις μειονεκτικές ορεινές και νησιωτικές περιοχές και η πρώτη φορά αριστερά προσπαθεί να κάνει συμμάχους τους μεγαλοιδιοκτήτες.

Αυτό εξηγεί γιατί αυτή την στιγμή στα σημεία διαμαρτυρίας η πλειοψηφία είναι νέοι άνθρωποι που βλέπουν ότι η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ είναι με το παλιό και όχι με το μέλλον των νέων ανθρώπων.

Θα αναφερθώ σε ορισμένα ακόμα ζητήματα που αποδεικνύουν την ανικανότητα, την ανεπάρκεια και την αδιαφορία της Κυβέρνησης για τον αγροτικό κόσμο.

α) Διαμαρτύρονται για παράδειγμα οι αγρότες για την έλλειψη Οικονομικής στήριξης από την ΚΑΠ. Χρήματα που υπάρχουν και δεν έχουν να κάνουν με τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας.

Κανονικά ως τον Οκτώβριο του 2015 έπρεπε να δοθεί το 50% της ενίσχυσης και το σύνολο της εξόφλησης ως την 1η Δεκεμβρίου.

Χρήματα που φθάνουν στα 2 δις περίπου.

Δόθηκαν τα μισά με καθυστέρηση το Δεκέμβρη και χιλιάδες αγρότες παγώνουν στους δρόμους, περιμένοντας ακόμη κοινοτικά χρήματα που λιμνάζουν στα ταμεία.

Τώρα έπρεπε ήδη να προχωρούσαν οι διαδικασίες για τις προκαταβολές του 2016 και δεν γίνεται τίποτα.

Η εκτίμηση μου είναι ότι ούτε το 2016 όπως πάει η Κυβέρνηση θα μπορέσει να πληρώσει , στερώντας από τους αγρότες , σε περίοδο έλλειψης χρηματοδότησης, σημαντικούς πόρους για να μπορέσουν να παράγουν.

Αυτό είναι τραγικό.

β) Διαμαρτύρονται οι αγρότες για το υψηλό κόστος των εφοδίων, το πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καταργήθηκε το 2015, αλλά δεν δόθηκαν τα υπόλοιπα του 2013(50% είχαμε δώσει εμείς) και όλα τα χρήματα του 2014.

Κανένα νέο Γεωθερμικό Πεδίο δεν «άνοιξε» για να μειωθεί το κόστος της ενέργειας. Εμείς είχαμε ανοίξει τα 3 πρώτα στο Νέο Εράσμιο, στο Ερατεινό Χρυσούπολης, στη Νιγρίτα.

Εκεί και μείναμε δυστυχώς. Επί ένα χρόνο απολύτως τίποτα. Το ίδιο και για την διαχείριση των επιφανειακών υδάτων σε φράγματα, λιμνοδεξαμενές, άρδευση με ροή στον κάμπο κλπ.

Έμειναν όπως το αφήσαμε.

Το νέο Πρόγραμμα «Μπαλτατζή» δεν άνοιξε παρότι η νέα ΚΑΠ άρχισε στην Ε.Ε. από 1/01/2015.

γ) Οι κτηνοτρόφοι δεν πήραν ούτε Ευρώ οικονομικής ενίσχυσης από το Πρόγραμμα του 2015 και τίποτα το 2016.

Φωνάζουν δικαιολογημένα για το κόστος των ζωοτροφών.

Κάναμε το Νομοθετικό Πλαίσιο τότε για να καθοριστούν για πρώτη φορά οι έννοιες των βοσκήσιμων γαιών. Ρυθμίστηκε το θέμα της έγκαιρης κατάρτισης των διαχειριστικών τους σχεδίων από ντόπιες Υπηρεσίες έγινε η ψηφιοποιήσει τους, και έκτοτε τίποτα.

Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ o πρώτος χρόνος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στηn οικονομία έκλεισε με ύφεση 0,7% έναντι ανάπτυξης 2,9% που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό του 2015 με όλους τους διεθνείς οργανισμούς τότε να κινούνται στις ίδιες προβλέψεις.

Η διαφορά των 3,6 μονάδων αντιστοιχεί μεσοσταθμικά σε απώλεια €720 εκ. μόνο για τα ασφαλιστικά ταμεία, ζημιά που δυστυχώς θα είναι υπερδιπλάσια στη διετία 2015-16 πιθανόν πολύ κοντά στο €1,8 δις που ψάχνουμε.

Σε απλά ελληνικά έχετε ξεσηκώσει την κοινωνία για το ασφαλιστικό, επιχειρώντας να καλύψετε ελλείμματα που δημιουργήθηκαν με αποκλειστικά δικιά σας ευθύνη.

Αλλάξατε με Νόμο το καθεστώς των μελετών για τα διαχειριστικά σχέδια.

Γιατί; για να πάνε λέτε σε ιδιώτες μελετητές. Ωραία. Την καθυστέρηση που συνεπάγεται αυτή η αλλαγή όπως και έγινε δεν την λογαριάζετε.

Ήδη πάει το 2015 φεύγει και το 2016. Έγιναν οι χιλιάδες των μελετών, έγιναν οι συμβάσεις τους, σας κατέθεσε κάτι κανένας; Όχι βέβαια.

Εύχομαι επίσης να μην περιορίσετε όπως έγινε στο παρελθόν τα χρήματα για την Αγροτική Έρευνα, την Τεχνολογία και την Εκπαίδευση των Αγροτών.

Γιατί διατείνεστε ότι την υποστηρίζετε, όμως ένα και πλέον χρόνο τώρα δεν καταφέρατε να προσλάβετε ούτε έναν ερευνητή.

Έναν έστω, στις 100 θέσεις των Ινστιτούτων που θεσμοθετήθηκαν, προκηρύχτηκαν το 2014 από τον κ. Τσαυτάρη και υπεβλήθησαν 800 αιτήσεις επιστημόνων με Διδακτορικό.

Ούτε έναν. Και μιλάτε για μια πιο έξυπνη Γεωργία. Και χύνετε και κροκοδείλια δάκρυα γιατί φεύγουν στο εξωτερικό Έλληνες επιστήμονες με σημαντικές σπουδές.

Δυστυχώς αποδεικνύεστε για μια ακόμη φορά τραγικά ανεπαρκείς.

Όχι μόνο δεν μπορείτε να δημιουργήσετε κάτι νέο, αλλά καταστρέφετε και ότι σωστό οικοδομήσουμε.

Αλλά οι αγρότες μας έχουν και γνώση και μνήμη.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές

Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ o πρώτος χρόνος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στηn οικονομία έκλεισε με ύφεση 0,7% έναντι ανάπτυξης 2,9% που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό του 2015 με όλους τους διεθνείς οργανισμούς τότε να κινούνται στις ίδιες προβλέψεις.

Η διαφορά των 3,6 μονάδων αντιστοιχεί μεσοσταθμικά σε απώλεια €720 εκ. μόνο για τα ασφαλιστικά ταμεία, ζημιά που δυστυχώς θα είναι υπερδιπλάσια στη διετία 2015-16 πιθανόν πολύ κοντά στο €1,8 δις που ψάχνουμε.

Σε απλά ελληνικά έχετε ξεσηκώσει την κοινωνία για το ασφαλιστικό, επιχειρώντας να καλύψετε ελλείμματα που δημιουργήθηκαν με αποκλειστικά δικιά σας ευθύνη.

Όλα αυτά εξηγούν το γιατί με το ασφαλιστικό ξεχείλισε το ποτήρι.

Οι αγρότες θέλουν να συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια αρκεί να μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν.

 Και επιτέλους σταματήστε τα ψέματα, που σας εκθέτουν κύριοι της Κυβέρνησης.

 Πριν από λίγες ημέρες ο Υπουργός Εργασίας ισχυρίσθηκε ότι οι αγρότες θα πληρώσουν μόνο 150 ευρώ παραπάνω τον χρόνο εισφορές στον ΟΓΑ, γιατί οι περισσότεροι είναι σήμερα στην 3η κατηγορία.

Όμως η αλήθεια είναι ότι σ’ αυτή την κατηγορία οι αγρότες θα πληρώσουν 600 ευρώ παραπάνω τον χρόνο, αν το ετήσιο εισόδημά τους είναι μικρότερο των 5.600 ευρώ και προσέξτε 2.150 ευρώ παραπάνω, αν το εισόδημά τους είναι 8.000 ευρώ. Αυτή είναι η αλήθεια.

Ο κ. Πρωθυπουργός μας είπε χωρίς ντροπή ότι οι αγρότες θα έχουν μεγαλύτερες συντάξεις, όταν γνωρίζει πολύ καλά ότι στον προϋπολογισμό του 2016 η κρατική χρηματοδότηση για τον ΟΓΑ θα είναι κατά 100 εκ. ευρώ μικρότερη.

 Τα ψέματα όμως έχουν κοντά ποδάρια κκ της Κυβέρνησης.

Για εμάς είναι σαφές ότι έξοδος από την κρίση χωρίς ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας δεν μπορεί να υπάρξει, όπως δεν μπορεί να υπάρξει και ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας με αγρότες χωρίς εισόδημα.

Όσο πιο γρήγορα αποδεχτεί αυτές τις απλές αλήθειες και η κυβέρνηση και αλλάξει πολιτική τόσο καλύτερα για τη χώρα.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Μια αναγκαία παρένθεση

Είναι δεδομένη η αντίθεση μας στις παράλογες απαιτήσεις και τις εμμονές του ΔΝΤ.

Αυτές επαναλήφθηκαν δυστυχώς και με τις χθεσινές αναφορές του κυρίου Τόμσεν.

Επισημαίνω όμως ότι ο κος Τόμσεν φέρει προσωπικά σοβαρή ευθύνη για το σχεδιασμό και τα λάθη του προγράμματος και τις αρνητικές συνέπειες που με την υπερβολική ύφεση, αυτό επέφερε στην Ελληνική Κοινωνία.

Θα συμφωνούσα λοιπόν στην ανάγκη τολμηρών μεταρρυθμίσεων, αλλά το ταμείο πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στις τιμωριτικές λογικές προς τους πολίτες, που μόνο πρόσθετα αδιέξοδα δημιουργούν.

Και αυτό αφορά και τα ζητήματα της αξιολογήσεις του προγράμματος που σήμερα εξελίσσεται

Δεν θα μείνω μόνο στην κριτική.

Είναι ώρα ΤΩΡΑ να ξεκινήσουμε το διάλογο για τον ρόλο του Πρωτογενή Τομέα στο Εθνικό Σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Η ποιότητα των προϊόντων μας, το ανθρώπινο δυναμικό, η συνέργεια με τον τουρισμό, τα 20 δις χρηματοδότησης της ΚΑΠ της περιόδου 2014-2020, αποτελούν δυνατότητες και στοιχεία ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ανέλαβε ήδη αυτήν την πρωτοβουλία. Πριν από δυο μήνες η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα διοργάνωσε μια πολύ σημαντική ημερίδα διαλόγου με όλες τις δυνάμεις, τους ανθρώπους της Πρωτογενούς Παραγωγής.

Τονίσαμε εκεί ότι βασικές μας επιλογές είναι:

Ø η Παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με ταυτότητα

Ø η Διασύνδεση της Αγροτικής Παραγωγής με τον Τουρισμό, την Μεταποίηση, την Υγεία

 

και οι 15 προτάσεις που δημόσια για διάλογο καταθέσαμε αποσκοπούν :

 • από την μια στην μείωση του κόστους και στην καλύτερη οργάνωση της παραγωγής
 • από την άλλη στην προώθηση και τοποθέτηση των προϊόντων μας στις ευρωπαϊκές και διεθνής αγορές

 Καταθέτω σήμερα για τα πρακτικά της Βουλής τα 15 αυτά σημεία-δεσμεύσεις πολιτικής.

Και δηλώνουμε ότι θα τα συζητήσουμε με όλο τον αγροτικό κόσμο, σε κάθε μεριά της χώρας, γιατί πρέπει με ειλικρίνεια, με νέο πνεύμα, με καθαρές κουβέντες, να διαμορφώσουμε ΜΑΖΙ με αυτούς το νέο σχέδιο ανόρθωσης της χώρας

 

Γιατί πιστεύουμε στον αγροτικό κόσμο και θα στηριχθούμε σ’ αυτόν για να βγούμε από την κρίση.

 Στα πλαίσια αυτού του παραγωγικού εθνικού σχεδιασμού μπορούμε να δούμε τα επί μέρους θέματα του ασφαλιστικού και τις λύσεις που προτείνουν οι αγρότες

 • για διατήρηση του ΟΓΑ
 • καθολική επέκταση και εφαρμογή του εργόσημου
 • κατά προτεραιότητα ασφάλιση των μικροεπαγγελματιών σε κοινότητες και νησιά μέχρι 1.000 κατοίκους στον ΟΓΑ
 • διατήρηση του αφορολόγητου και ακατάσχετου των ενισχύσεων για την παραγωγή

Αλλά κάθε πρόταση πρέπει να συνδέεται με την προοπτική, την βεβαιότητα τους ότι υπάρχει ένα καλύτερο αύριο για τα προϊόντα τους, για το επίπεδο ζωής τους.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Είναι δεδομένη η αντίθεσή μας στις παράλογες απαιτήσεις και τις εμμονές του ΔΝΤ.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη στηρίζει τον αγώνα των αγροτών.

Τους ζητάμε και πάλι να συνδέσουν αυτόν τον αγώνα με τις διεκδικήσεις όλης της ελληνικής κοινωνίας, κρατώντας ανοιχτούς τους δρόμους, διασφαλίζοντας την ομαλή οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Όπως και ζητάμε από την Κυβέρνηση να δώσει τέλος στον ολισθηρό της κατήφορο, να δεχθεί τον διάλογο από μηδενικό σημείο, αποσύροντας τα σχέδιά της.

Ζητάμε από την κυβέρνηση να κυβερνήσει να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της και να υπηρετήσει με υπευθυνότητα τις υποχρεώσεις της έναντι του Ελληνικού λαού.

Εκτός κι αν έχετε αποφασίσει να δραπετεύσετε;

Αλλά και εσείς κυρίες και κύριοι της ΝΔ, πρέπει να ξεκαθαρίσετε τι ακριβώς θέλετε.

Θέλετε εκλογές;

Θέλετε άλλη κυβέρνηση με συμμετοχή όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, όπως προτείνουμε εμείς;

Θα συμμετέχετε σε μια τέτοια εθνική προσπάθεια; Η μήπως θέλετε κι εσείς εν μέσω κρίσης, να μείνετε στην ασφάλεια της αντιπολίτευσης.

Να κάθεστε δηλαδή στην όχθη του ποταμού πετώντας πέτρες, περιμένοντας να δείτε τα πολιτικά πτώματα των άλλων να περνούν».

Η πολιτική στρατηγική του ώριμου φρούτου έβλαψε πολύ σοβαρά τη χώρα.

Η Ελληνική Κοινωνία πρέπει να σταθεί ενωμένη σε μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση για την έξοδο από την κρίση και να διαφυλάξει το ιστορικό κεκτημένο της παραμονής της χώρας μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ.

 Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη στήριξε και στηρίζει τους αγρότες.

Μαζί αλλάξαμε την ύπαιθρο και την χώρα.

Οι δεσμοί αυτοί δεν ήταν επιφανειακοί ήταν και είναι σταθεροί και αμοιβαίοι.

Γι’ αυτό και σήμερα ξανασυζητούν μαζί μας τις πιο εφικτές λύσεις με εμπιστοσύνη, την οποία έχασε οριστικά και αμετάκλητα η κυβέρνηση σας».

 

 

-Διαφήμιση-
Delegate