Η σφραγίδα του Δομοκού λέγεται… κατίκι

Πρωτεΐνες, λακτόζη και χαμηλό μικροβιακό φορτίο ανεβάζουν την ποιότητα του τυριού

Η πλούσια βιοποικιλότητα, αλλά και η παράδοση του οροπεδίου της Όθρυς, εκεί όπου βρίσκεται ο Δομοκός και ο ομώνυμος δήμος, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του τυριού Κατίκι Δομοκού.

Πρόκειται για ένα γνήσιο ελληνικό προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) και με κωδικό αριθμό 313048/ 14-01-1994 (ΦΕΚ 16/14-01-94). Παρασκευάζεται στην περιοχή του Δομοκού του Νομού Φθιώτιδας, ακολουθώντας πιστά την παραδοσιακή συνταγή που μέχρι και σήμερα το καθιστά μοναδικό. Η διάδοση της παρασκευής του τυριού έγινε από τις οικογένειες των ποιμένων που διέμεναν στην περιοχή.

Ο κ. Αθανασίου, πρόεδρος της Δομοκός ΑΕ, της εταιρείας που παράγει τις μεγαλύτερες ποσότητες κατικιού, εξηγώντας τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα του τυριού, τόνισε στην «ΥΧ»: «Η γεωγραφική ενότητα, η οποία καλύπτει το ΠΟΠ Δομοκού είναι μικρή και οι ποσότητες γάλακτος που παράγονται είναι περιορισμένες. Επιπροσθέτως, η άσκηση αυτής της παραδοσιακής μορφής κτηνοτροφίας είναι απαιτητική και αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην αύξηση των κτηνοτροφικών μονάδων και στην ένταξη νέων στο επάγγελμα του κτηνοτρόφου. Οι ποιοτικές προδιαγραφές τoυ κατικιού είναι πολύ υψηλές και εστιάζονται σε ζητήματα που έχουν σχέση με τις πρωτεΐνες, τη λακτόζη και το χαμηλό μικροβιακό φορτίο. Μόνο με σωστή διατροφή και άριστη διαβίωση των ζώων μπορούν να επιτευχθούν. Όλα αυτά ανεβάζουν το κόστος. Το κατίκι, όντας τυρί μαλακής υφής, ανήκει στα λεγόμενα αλοιφωτά τυριά και πρέπει να ανταγωνιστεί στην εσωτερική αγορά αντίστοιχα εισαγόμενα τυριά μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών».

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Δομοκού απλώνεται στο οροπέδιο της Όθρυς και περιλαμβάνει τους πρώην δήμους Δομοκού, Ξυνιάδος και Θεσσαλιώτιδος. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, έχει 11.670 κατοίκους και έδρα του είναι ο Δομοκός, με σημαντικές κωμοπόλεις το Νέο Μοναστήρι και την Ξυνιάδα. Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και τη γεωργία. Το ιδιαίτερο μικροκλίμα του οροπεδίου της Όθρυς, σε συνδυασμό με τη γονιμότητα του εδάφους, βοηθά στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα.

Γιάννης Σάρρος