Ι. Στύλος: Τα λουλούδια αντίδοτο στην κρίση

Η «Ύπαιθρος Χώρα» στην Πρέβεζα

Λίγο έξω από το κέντρο της Πρέβεζας, επισκεφθήκαμε τα φυτώρια και τις εγκαταστάσεις εμπορίας αγροτικών μηχανημάτων και αγροτικών εφοδίων του Ιωσήφ Στύλου (Στύλος Irrigation). Καλλιεργητής κηπευτικών και ο ίδιος μέχρι το 1999, έκανε στροφή τον ίδιο χρόνο και μαζί με τον αδερφό του ξεκίνησαν την καλλιέργεια σπορόφυτων (κηπευτικών και ανθοκομικών) σε μία έκταση δέκα στρεμμάτων.

«Η ανθοκομία είναι θέμα ψυχολογίας. Ακόμα και μέσα στην κρίση, το φτηνό λουλούδι είτε άντρας είτε γυναίκα θα το αγοράσουν, προκειμένου να φτιάξει η ψυχολογία τους», μας λέει ο Ι. Στύλος. «Γι’ αυτό και δεν είχαμε πρόβλημα με την κρίση, μη σας πω, μάλιστα, ότι καταγράψαμε και άνοδο στην πώληση λουλουδιών», συμπληρώνει. Στην πώληση σπόρων για κηπευτικά, επίσης, η εταιρεία πήγε πολύ καλά μέσα στην κρίση, καθώς όπως λέει ο επιχειρηματίας από την Πρέβεζα «ο κόσμος σε τέτοιες καταστάσεις προμηθεύεται σπόρους για να φυτέψει στους κήπους ή ακόμα και σε γλάστρες. Παλαιότερα, τα ποσοστά ήταν 80% ανθοκομικά και 20% κηπευτικά, ενώ τώρα είναι 50%-50%». Ωστόσο, μεγάλη πτώση παρουσιάστηκε στην εισαγωγή και στην πώληση φυτών εσωτερικού χώρου λόγω των υψηλών τιμών.

Η εταιρεία, από το 2011 που ασχολείται και με την εμπορία εφοδίων και μηχανημάτων, έχει σταθερή πορεία, ενώ εφαρμόζει σειρά καινοτομιών και νέων τεχνολογιών στην καλλιέργεια. Όπως μας ενημερώνει ο ιδιοκτήτης τής Στύλος Irrigation, «έχουμε προχωρήσει σε καλλιέργεια εμβολιασμένων αγγουριών σε συνεργασία με τα σπορόφυτα της Αργολίδας και καταφέραμε να… πάρουμε το 70% της τοπικής αγοράς». Όσον αφορά την ανθοκομία, η εταιρεία συμμετέχει κάθε χρόνο σε εκθέσεις στην Ολλανδία. Έρχονται σε επαφή με νέα προϊόντα και υιοθετούν την τεχνογνωσία για την καλλιέργεια στην περιοχή της Πρέβεζας, όπως οι κεφαλές υδρολίπανσης, που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον νομό.