Καλλιεργώντας, για το καλό της υγείας, σουσάμι σε Ροδόπη και Έβρο

Αναζητώντας εναλλακτικές καλλιέργειες, αγρότες από τον Έβρο και τη Ροδόπη στράφηκαν πρόσφατα στο σουσάμι, που παρουσιάζει καλές οικονομικές απολαβές, καθώς κερδίζει σταδιακά έδαφος.

Καλλιεργώντας, για το καλό της υγείας, σουσάμι σε Ροδόπη και Έβρο

Η αύξηση της ζήτησης οφείλεται στις ευεργετικές δράσεις του, όπως είναι η αντιυπερτασική, η αντιθρομβωτική, η αντικαρκινική, η αντιοξειδωτική, ενώ αναφέρεται και η αντιγηραντική.

Πέτρος ΠαναγιώτουΟ αγρότης Πέτρος Παναγιώτου αναφέρει ότι οκτώ άτομα στη Ροδόπη και άλλα οκτώ στον Έβρο έσπειραν πιλοτικά σουσάμι και έμειναν ευχαριστημένοι από την απόδοση. Ο ίδιος καλλιεργεί και στους δύο νομούς. «Η τεχνική της καλλιέργειας είναι παλιά, όπως τη βρήκαμε από τους μπαμπάδες και τους παππούδες μας, με τα χέρια». Στον Έβρο χρησιμοποιούν σιταρομηχανή με μια πατέντα ειδικά προσαρμοσμένη για το αλώνισμα του σουσαμιού.

Στην περίπτωση της μηχανικής καλλιέργειας, επιλέγεται διαφορετικός σπόρος. «Η μηχανική υποστήριξη που δίνουμε στο φυτό δεν έχει φτάσει σε ολοκληρωμένο στάδιο. Αφορά τη σπορά και το μάζεμα. Η πρώτη παραγωγή είναι ήδη στα χέρια μας».

Το σουσάμι στον Έβρο καλλιεργήθηκε στα τέλη Μαΐου και αλώνισαν το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, ενώ στη Ροδόπη, η συγκομιδή έγινε στα τέλη Σεπτέμβρη χειρωνακτικά, άρα απαιτείται εργατικό δυναμικό. Το κόστος είναι στα 130 ευρώ/ στρέμμα, εκ των οποίων τα 70 είναι για το ρεύμα και τη συλλεκτική μηχανή.

Στη Ροδόπη καλλιεργούνται περίπου 200 στρέμματα, ενώ στον Βόρειο Έβρο ξεπερνούν τα 200. Εκεί η παραγωγή έφτασε περίπου τα 150 με 200 κιλά σουσάμι στρεμματική απόδοση. Μάλιστα, όπως εκτιμούν οι καλλιεργητές, αν αποκτήσουν μεγαλύτερη γνώση για τον χειρισμό της μηχανής, η απόδοση θα είναι υψηλότερη.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου, η τιμή είναι πολύ καλή, αφού κυμαίνεται στα 2,80-3,50 ευρώ/ κιλό. Πελάτες των καλλιεργητών είναι τα ντόπια ζαχαροπλαστεία και αρτοποιεία, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να προωθήσουν το σουσάμι στην ταχινοποιία.