Κόβουν τιμές και συνεργασίες με αγελαδοτρόφους οι “γαλατάδες”

ΣΕΚ: Προτάσεις για βιώσιµη και ανταγωνιστική αγελαδοτροφία

Η ρευστή κατάσταση και η αβεβαιότητα που νιώθουν οι παραγωγοί γάλακτος περιγράφονται ανάγλυφα τόσο στις δηλώσεις τους όσο και στην πληροφόρηση που υπάρχει από τις γαλακτοβιομηχανίες.

«Το κλίμα που έχει καλλιεργηθεί στις τάξεις των κτηνοτρόφων είναι ότι, από εδώ και στο εξής, κάθε μήνας θα φέρνει κι ένα λεπτό του ευρώ μείον στις τιμές παραγωγού», λέει στην «ΥΧ» αγελαδοτρόφος, που συνεργάζεται με μεγάλη βιομηχανία της Θεσσαλίας. Τα στοιχεία πoυ μεταφέρουν στην «ΥΧ» παραγωγοί από τη Βόρεια Ελλάδα δείχνουν να επιβεβαιώνουν την αίσθηση αυτή.

Όπως πληροφορείται η «ΥΧ», οι αγελαδοτρόφοι έχουν ενημερωθεί από τις περισσότερες επιχειρήσεις ότι τα τιμολόγια, που θα κοπούν στο τέλος Μαρτίου, θα είναι κατά τουλάχιστον ένα λεπτό, ενδεχομένως και δύο λεπτά χαμηλότερα από εκείνα του Φεβρουαρίου. Ειδικότερα, για τη ΔΕΛΤΑ ακούγονται τιμές της τάξης των 38 λεπτών το κιλό, για τον όμιλο ΤΥΡΑΣ 39 λεπτά, η ΜΕΒΓΑΛ φαίνεται να παίζει μεταξύ 39 και 40 λεπτών, ενώ στα 38 λεπτά αναμένεται να κινηθεί και η ΦΑΓΕ (η οποία στο μεταξύ συνεχίζει να μειώνει τις ποσότητες πρώτης ύλης που απορροφά από την εγχώρια αγορά).

Διακοπή συνεργασιών

Ορισμένες βιομηχανίες δεν μένουν μόνο στην περικοπή των τιμών, αλλά προχωρούν και σε διακοπή της συνεργασίας τους με κτηνοτροφικές μονάδες, επικαλούμενες αδυναμία απορρόφησης των ποσοτήτων που προμηθεύονταν μέχρι πρόσφατα. Τα περισσότερα «κρούσματα», όπως πληροφορείται η «ΥΧ», εντοπίζονται στη Μακεδονία, με τους παραγωγούς που «κόβονται» να είναι συνήθως ιδιοκτήτες μικρών και μικρομεσαίων μονάδων σε ορεινές περιοχές και σε σημεία όπου –λόγω απόστασης και μικρών ποσοτήτων– η συλλογή του γάλακτος κρίνεται «κοστοβόρα» από τις εταιρείες (π.χ. Αμύνταιο).

Διαβάστε επίσης: Οι γαλακτοβιομηχανίες μειώνουν τα συμβόλαια με τους κτηνοτρόφους

Πέφτουν και οι πωλήσεις

Οι αγελαδοτρόφοι, που μένουν «ξεκρέμαστοι», βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς στην προσπάθειά τους να διαθέσουν σε άλλες εταιρείες το προϊόν τους βρίσκονται αντιμέτωποι είτε με κλειστές πόρτες είτε με… εξωφρενικά χαμηλές προσφερόμενες τιμές, οι οποίες, όπως πληροφορείται η «ΥΧ», μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 28 λεπτά το κιλό. Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που οι αγελαδοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μειώσεις τιμών. Το στοιχείο, ωστόσο, που διαφοροποιεί την κρίση αυτή από τις προηγούμενες είναι η αδυναμία απορρόφησης και, εν συνεχεία, πώλησης του γάλακτος που δηλώνουν οι βιομηχανίες. Στέλεχος μεγάλης εταιρείας του κλάδου, μιλώντας στην «ΥΧ», κάνει λόγο για πτώση 16% στις πωλήσεις του γάλακτος επτά ημερών (του «φρέσκου» δηλαδή, όπως αποκαλείται από την πλειονότητα των καταναλωτών) κατά τους πρώτους δύο μήνες του 2016. Το νούμερο αυτό, εφόσον αληθεύει, «μεταφράζεται» σε μείωση των διακινούμενων όγκων κατά τουλάχιστον 6.000 τόνους.

Γιάννης Τσατσάκης