Μήλο Αγιάς: Κάθε χρόνο και χειρότερα

milo-agias-sigkomidi
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Με βαριά καρδιά μπαίνουν στα χωράφια τους για να συγκομίσουν τη φετινή σοδειά του μήλου οι Αγιώτες παραγωγοί, καθώς ήδη τα μηνύματα που λαμβάνουν από την αγορά δεν είναι ενθαρρυντικά.

Αφενός η μειωμένη παραγωγή (μέχρι και 50%) λόγω καιρικών συνθηκών (παγετός Ιανουαρίου και καύσωνας Ιουνίου) και αφετέρου η προβληματική διάθεση στη διεθνή αγορά (λόγω παράτασης του ρωσικού εμπάργκο) έχουν απογοητεύσει τους Αγιώτες, οι οποίοι στο πράσινο μήλο αντιπροσωπεύουν το 70% της εγχώριας παραγωγής.

-Διαφήμιση-

Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη της παραγωγής, αρκετοί παραγωγοί, βλέποντας την κατηφόρα των τιμών από πρόπερσι (45 λεπτά το 2015, 35 λεπτά πέρυσι), προσπαθούν να μειώσουν το κόστος παραγωγής. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Αγιάς, Πέτρο Σίμο, «το κόστος παραγωγής υπολογίζεται περίπου στα 30 λεπτά/κιλό. Αν προσθέσουμε και το κόστος ψεκασμού (περίπου 80 ευρώ/τόνο), τότε για να μην μπει μέσα ο παραγωγός, δεν πρέπει να πουλήσει κάτω από 40 λεπτά/κιλό. Αυτό, άλλωστε, ζητάμε και από την κυβέρνηση, αφού στην περιοχή μας δεν υπάρχει συνεταιρισμός που μπορεί να παρέμβει υπέρ υμών. Να βρει τρόπο, ώστε να μην κυκλοφορήσουν στην αγορά τιμολόγια κάτω από αυτή την τιμή. Πολύ φοβάμαι ότι και φέτος θα είμαστε όμηροι των εμπόρων. Θα παραδώσουμε τη σοδειά μας με ανοιχτή τιμή και θα περιμένουμε πότε και σε ποια τιμή θα πουλήσουν για να δούμε και εμείς το χρώμα του χρήματος».

Η συγκομιδή

Στις πεδινές περιοχές της επαρχίας Αγιάς ξεκίνησε η συγκομιδή των καλοκαιρινών ποικιλιών (Gala, Jeromine, Skarlet) και όσο περνούν οι μέρες, οι εργασίες θα ανεβαίνουν στις πιο ορεινές περιοχές. Η κορύφωσή της αναμένεται στα μέσα Σεπτεμβρίου με την ποικιλία Smith.

-Διαφήμιση-
Delegate