Μειωμένη η κατανάλωση αβγών στην Ελλάδα

Μειωμένη η κατανάλωση αβγών

Απουσιάζει από το τραπέζι των Ελλήνων το αβγό, την ίδια ώρα που οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι το έχουν συμπεριλάβει στις διατροφικές τους συνήθειες.

Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Βαζαίο, μέλος της Ένωσης Αβγοπαραγωγών Ελλάδος και γραμματέα του Συνεταιρισμού Πτηνοτρόφων Μεγάρων, η πτώση της κατανάλωσης αβγών στην Ελλάδα οφείλεται αφενός στην απαξίωση του αβγού ως κύρια τροφή του Έλληνα και αφετέρου στις συνέπειες από την οικονομική κρίση.

Αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να κατατάσσεται τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην κατά κεφαλήν κατανάλωση αβγών, με ποσοστό που αγγίζει το 45% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, όπως αναφέρει.

Σε αριθμούς, αυτό σημαίνει ότι στη χώρα μας ένα άτομο καταναλώνει κάτω από 115 αβγά τον χρόνο, όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο μέσος όρος κατανάλωσης αβγών είναι 210-215 αβγά. Μάλιστα υπάρχουν χώρες, όπου καταναλώνονται 300 και 310 αβγά ανά άτομο το χρόνο!

Γεωργία Μπόχτη

gaia pedia - ηλεκτρονική αγροτική εγκυκλοπέδια