Μετωπική στη Βουλή για το ασφαλιστικό, ποιες αλλαγές για τους αγρότες εξετάζει το Μαξίμου

Στο τραπέζι μείωση κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας, σύνδεση εισφορών-παραγωγής

Μετωπική στη Βουλή για το ασφαλιστικό, ποιες αλλαγές για τους αγρότες εξετάζει το Μαξίμου
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Οδούς διαφυγής από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγήσει τα όσα προβλέπει το σχέδιο ασφαλιστικής μεταρρύθμισης για τους αγρότες αναζητά εναγωνίως η κυβέρνηση την ώρα που οι οι γραμμές των μπλόκων πυκνώνουν και ο αγροτικός κόσμος ετοιμάζεται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τα επόμενα βήματα των κινητοποιήσεών του.

Η Τρίτη 26 Ιανουαρίου αναδεικνύεται σε κομβική μέρα για την έκβαση της «μάχης» καθώς το απόγευμα ξεκινά η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό ενώ νωρίτερα θα προηγηθούν οι δύο πανελλαδικής εμβέλειας συσκέψεις του αγροτικού κινήματος σε Νίκαια και Σίνδο.

Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν και τα μηνύματα από κυβερνητικούς βουλευτές που εκλέγονται στην επαρχία να είναι κάτι παραπάνω από σαφή, οι πληροφορίες θέλουν το Μαξίμου να επεξεργάζεται δέσμη διορθωτικών παρεμβάσεων σε μια προσπάθεια να ρίξει γέφυρες επικοινωνίας με τους εκπροσώπους του κλάδου.

Στα σενάρια που είχε αποκαλύψει από την προηγούμενη εβδομάδα η «ΥΧ» για μείωση της κατώτατης ασφαλιστικής βαθμίδας για γεωργούς, κτηνοτρόφους και αλιείς (στο 70% αντί για το 80% του κατώτατου μισθού) και επέκταση της «μεταβατικότητας» σε πάνω από 3 χρόνια, έρχεται τις τελευταίες ώρες να προστεθεί ένα ακόμα που θέλει τις εισφορές να υπολογίζονται σε συνάρτηση με την παραγωγική δραστηριότητα ώστε να υπάρξει σαφέστερος διαχωρισμός «μικρών» και «μεγάλων» αγροτών.

Αναλυτικά, τα σενάρια διορθωτικών παρεμβάσεων που εξετάζουν αυτή τη στιγμή στο Μαξίμου τα και το υπουργείο Εργασίας έχουν ως εξής:

-Επιμήκυνση της μεταβατικής περιόδου για την αύξηση του ποσοστού εισφορών των αγροτών από το 7% στο 20% ώστε αυτή να πραγματοποιηθεί σε παραπάνω από 3 χρόνια που προβλέπει το σχέδιο Κατρούγκαλου. Ο υπουργός Εργασίας άφησε άλλωστε ανοιχτό αυτό το παράθυρο στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Παρασκευής.

-Κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία για όσους έχουν εισόδημα έως 5.000 ευρώ που θα υπολογίζεται με βάση το 70% του εισοδήματος μισθωτού άνω των 25 ετών. Σε αυτή την περίπτωση, η κατώτερη μηνιαία εισφορά θα διαμορφωθεί στα 82 ευρώ αντί για τα 94 περίπου που προβλέπονται στο δημοσιευθέν σχέδιο.

-Αυξημένη αυτονομία του ΟΓΑ στο πλαίσιο του νέου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

-Υπολογισμός εισφορών σε συνάρτηση με το ετήσιο αποτέλεσμα της παραγωγικής δραστηριότητας του αγρότη ώστε να υπάρξει ένας de facto διαχωρισμός «μικρών» και «μεγάλων» αγροτών και, επομένως, μεγαλύτερη αναλογικότητα. Δεν έχει αποσαφηνιστεί, ωστόσο, ο τρόπος υπολογισμού.

Δεν αποκλείεται επίσης να υπάρξει κάποια παραλλαγή της πρότασης που έχει ήδη κατατεθεί για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους νέους επιστήμονες. Yπενθυμίζεται εδώ η πρόταση που παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους των επιστημόνων την Δευτέρα και η οποία προβλέπει

Για νέους επιστήμονες

– Για την πρώτη 5ετία άσκησης επαγγέλματος, υπολογισμός των εισφορών στο 80%του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη (468 ευρώ).

– Εισφορά 14% για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησης επαγγέλματος

– Εισφορά 17% για τα επόμενα τρία χρόνια άσκησης επαγγέλματος, εισφορά 17%

Για ανέργους

– Aπαλλαγή από υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για όσους βρίσκονται σε αναστολή άσκησης επαγγέλματος.

– Οικονομική ενίσχυση μέσω ειδικού λογαριασμού του ΟΑΕΔ

Για εργαζόμενους με μπλοκάκι

– Εισφορά 6% και το υπόλοιπο 14% να καταβάλλεται από τον εργοδότη

Επίσης γίνεται λόγος για ομαλότερη «μετάβαση» στο νέο καθεστώς των χαμηλότερων εισοδημάτων ως εξής:

– Κλιμακωτή αύξηση εισφορών για τα εισοδήματα από 12.000 ευρώ και πάνω. Σύμφωνα με ένα σενάριο αυτή η κλίμακα θα μπορούσε να φέρει αύξηση της ασφαλιστικής επιβάρυνσης 15% έως 30% για τα εισοδήματα 12.000 έως 40.000 ευρώ.

– Για εισόδημα έως 12.000 ευρώ οι εισφορές είναι ήδη χαμηλότερες σε σχέση με ο,τι ισχύει σήμερα, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Γιάννης Τσατσάκης

-Διαφήμιση-
Delegate