Ξεκίνησε η δακοκτονία στη Φθιώτιδα

Έχουν συντονιστεί οι φορείς

Ξεκίνησε η δακοκτονία στη Φθιώτιδα
-Διαφήμιση-
Delegate

Έτοιμη δηλώνει η Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας για τη δακοκτονία. Στις περιοχές όπου θα γίνουν οι ψεκασμοί έχουν μοιραστεί τα φάρμακα και ολοκληρώνονται οι διαδικασίες προσλήψεων επιστημονικού προσωπικού για τον συντονισμό όλων των ενεργειών που απαιτούνται για την προστασία της ελαιοκαλλιέργειας.

Οι προσλήψεις προσωπικού δεν έχουν διαφοροποιηθεί σε σχέση με πέρυσι και το έργο της παγιδοθέτησης των δακοπαγίδων θα αναλάβουν εργολαβίες. Στις εργασίες προστασίας και καταπολέμησης του δάκου συμμετέχουν και οι συνεταιριστικές ελαιοκομικές οργανώσεις της περιοχής, που έχουν μεγάλη εμπειρία.

Όπως είναι γνωστό, η καταπολέμηση του δάκου είναι μια δύσκολη υπόθεση και αφορά άμεσα τους ελαιοκαλιεργητές όχι μόνο για τη μειωμένη παραγωγή, αλλά και για την υποβάθμιση της ποιότητας του καρπού και του λαδιού. Ήδη, από τις 13 Ιουνίου με επίσημη ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Και Κτηνιατρικής, της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, δόθηκε το πράσινο φως για τη φετινή καταπολέμηση. Η υπηρεσία ενημέρωσε τις κατά τόπους υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού για την έναρξη των εργασιών της δακοκτονίας, καθώς και τους παραγωγούς της κάθε περιοχής.

-Διαφήμιση-

Αν και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους των εμπλεκόμενων φορέων δεν λείπουν οι γκρίνιες από την πλευρά των παραγωγών για το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας. Κατά καιρούς, οι ελαιοπαραγωγοί ζητούσαν την καλύτερη προστασία των δέντρων από τον δάκο και να μην ισχύσει η παρακράτηση του 2% από την πώληση ελιάς και λαδιού, που καταβάλλουν για την καταπολέμηση.

Γιάννης Σάρρος