Ξεροψημένα φαγητά: Κίνδυνος για την εμφάνιση καρκίνου σύμφωνα με την Βρετανική Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων

Σύμφωνα με προειδοποίηση της Βρετανικής Υπηρεσίας Προτύπων Τροφίμων (Food Standards Agency), τα ξεροψημένα φαγητά παίζουν ρόλο στην εμφάνιση του καρκίνου.

Νέα έκθεση της Υπηρεσίας καταδεικνύει ότι τα επίπεδα μιας καρκινογόνου χημικής ουσίας είναι εξαιρετικά υψηλά στο ξεροψημένο ψωμί, τις ξεροψημένες πατάτες και άλλες τροφές που έχουν μαγειρευτεί περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε.

Η έκθεση αυτών των τροφίμων σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες προκαλεί τη δημιουργία ακρυλαμιδίου, το οποίο αποτελεί διαπιστωμένα καρκινογόνο τοξίνη.

Το ακρυλαμίδιο είναι μία χημική ουσία που εκ φύσεως παράγεται στα αμυλούχα τρόφιμα κατά το τηγάνισμα, το ψήσιμο και την βιομηχανική επεξεργασία σε θερμοκρασίες άνω των 120 βαθμών Κελσίου. Αντιθέτως, δεν παράγεται κατά το βράσιμο ούτε όταν απουσιάζει η θερμική επεξεργασία.

gaia pedia - ηλεκτρονική αγροτική εγκυκλοπέδια