Απώλειες 6 δισ. ευρώ από το παραεμπόριο

Απώλειες 6 δισ. ευρώ από το παραεμπόριο τροφίμων, τσιγάρων ένδυσης, καυσίμων

Γύρω στα 6 δις το χρόνο χάνει το ελληνικό κράτος κάθε χρόνο από το παραεμπόριο τροφίμων, τσιγάρων ένδυσης, καυσίμων κ.ά., που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό, υποστήριξε ο  βουλευτής των ΑΝΕΛΛ, Δημήτρης Καμμένος, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τον Έλληνα πολίτη και την πίεση, που δέχεται.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛΛ Δημήτρης Καμμένος, Β’ Πειραιά, σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρέθεσε στη χώρα μας,  το λαθρεμπόριο σε όλα τα επίπεδα ένδυση – τσιγάρο – καύσιμα – τρόφιμα εκτιμάται ότι κάνει τζίρο κοντά στα 15- 20 δις ευρώ το χρόνο.

Ειδικότερα πρωταθλητής στο λαθρεμπόριο αναδεικνύονται ως είδος τα οπωροκηπευτικά , που διακινούνται χωρίς παραστατικά, κατά το βουλευτή των ΑΝΕΛΛ, αφού το παράνομο εμπόριο ξεπερνά ακόμη και ένδυση – υπόδηση, που ανέρχεται κοντά στα 2 δις ευρώ αλλά ακόμη και το λαθρεμπόριο καυσίμων, που αγγίζει το 1, 5 δις ευρώ. Όσο για το εμπόριο σι-ντι, ο τζίρος αγγίζει κοντά στα 300 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις που αναφέρθηκε στο λαθρεμπόριο εμπλέκονται τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι στην Αττική και κάπου 20.000 σε άλλες πόλεις. Ο κ.Καμμένος αναφέρθηκε και στο παζάρι του Πειραιά, γνωστό στους πάντες, όπου, όπως είπε, 208 πωλητές έχουν μόνιμοι άδεια κι οι παράνομοι πωλητές, σύμφωνα με τη Δημοτική Αστυνομία είναι πάνω 4.500!

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών , Τρύφωνας Αλεξιάδης τόνισε από το βήμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο ότι γίνεται μια προσπάθεια ν΄ αλλάξει το φαινόμενο αυτό μέσα από το Συντονιστικό Κέντρο Πάταξης του Λαθρεμπορίου. «Γίνονται σημαντικά βήματα ειδικά αν λάβουμε υπόψη τα χρονικά όρια, τις ελεγκτικές δυνατότητες , το μηχανολογικό εξοπλισμό και το νομικό πλαίσιο, ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός και σημείωσε πως οι κατασχέσεις το 2015 από το παράνομο εμπόριο ήταν 30.122 τεμάχια και για το 2.016 στα ρούχα και τα παιχνίδια είχαμε 7.119.

Άννα Στεργίου

1ο Αγροτικό Συνέδριο ΣΑΣΟΕΕ