Στην Αλεξανδρούπολη το 1ο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη στις 7 και 8 Νοεμβρίου το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας με περισσότερους από 600 μελισσοκόμους από όλη την Ελλάδα, επίλεκτο επιστημονικό δυναμικό από την Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την Γεωπονική Σχολή Αθηνών καθώς επίσης προέδρους Μελισσοκομικών Συλλόγων της Βόρειας Ελλάδας και της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού και Λοιπών Προϊόντων.

Προσεγγίστηκαν σημαντικά θέματα που έλυσαν τις όποιες απορίες των μελισσοκόμων οι οποίοι με τη σειρά τους μέσα από συναντήσεις στο περιθώριο του συνεδρίου κατέγραψαν τα προβλήματα της μελισσοκομίας. Υπήρξε επισταμένη ενημέρωση για τη μελισσοκομική χλωρίδα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τη βιολογική δράση των ελληνικών μελιών και της πρόπολης, τη βασιλοτροφία αλλά και το νομικό πλαίσιο για την πιστοποίηση ενός προϊόντος ως βιολογικού όπως και την προστασία των μελισσών από τη χρήση φυτοφαρμάκων.

Ο Καθηγητής του ΑΠΘ Ανδρέας Θρασυβούλου πρότεινε τη σύσταση Συμβουλίου Προστασίας Μελισσών με τη συμμετοχή ενός εκπροσώπου από κάθε Περιφέρεια με σκοπό να περιοριστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στο περιβάλλον και τις μέλισσες οι οποίες είναι δείκτες της επίδρασής τους στο περιβάλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την αξιόλογη παραγωγή ελληνικού μελιού η παραγωγή είναι συντριπτικά μεγαλύτερη από τις εξαγωγές σύμφωνα με συγκριτικά στοιχεία άλλων μελισσοπαραγωγών χωρών.
Το συνέδριο συνδιοργάνωσαν οι Μελισσοκομικοί Σύλλογοι Κεντρικού Έβρου και Καβάλας και η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας Σηροτροφίας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

Μαρία Αμπατζή