Κρήτη: σαλιγκάρια στα πρόθυρα εξαφάνισης

Σαλιγκάρια στα πρόθυρα εξαφάνισης
Όσοι δεν ξέρουν να μαζεύουν χοχλιούς καταστρέφουν και τον γόνο
-Διαφήμιση-
Delegate

Μετά τους βολβούς που τείνουν να γίνουν είδος προς εξαφάνιση στην Κρήτη, έρχονται και οι «χοχλιοί» (σ.σ. τα σαλιγκάρια) να προστεθούν σε αυτή τη λίστα.

Από τη μια η έλλειψη βροχών –που βοηθάει στην ανάπτυξή τους– και από την άλλη η ανεξέλεγκτη συλλογή, έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα. Όπως είπε ο δήμαρχος Βιάννου, Παύλος Μπαριτάκης, «οι χοχλιοί είναι πολύ λιγότεροι φέτος λόγω του καιρού. Επιπλέον όμως, το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο μεγάλο, αφού κάποιοι βγαίνουν να μαζέψουν όχι για να τους καταναλώσουν οι ίδιοι, αλλά με τα τσουβάλια προκειμένου να τους εμπορευτούν. Δεν έχει μείνει σαλιγκάρι για σαλιγκάρι και στην περιοχή μας».

Το ίδιο σκηνικό έχει στηθεί σε όλη την ενδοχώρα της Κρήτης, με πολλούς να εκτιμούν ότι μεγάλο μέρος των αλλοδαπών που ζουν στα χωριά, βγάζουν «γερά» μεροκάματα από τους «χοχλιούς». Όπως εξηγεί ο δήμαρχος Φαιστού, Γιώργος Αρμουτάκης, «δεν είναι μόνο αλλοδαποί αλλά και Έλληνες που πουλάνε χοχλιούς. Απλά πιστεύω ότι στην περίπτωση των ξένων, δεν ξέρουν πώς να τους μαζεύουν σωστά και καταστρέφουν τον γόνο».

-Διαφήμιση-
Delegate

Κάλια Πετσαλάκη