Σκέψεις να χαμηλώσει στα 400 ευρώ το κατώτατο όριο ασφάλισης για τους αγρότες

Τι προβλέπει πρόταση της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Εργασίας.

Σκέψεις να χαμηλώσει στα 400 ευρώ το κατώτατο όριο ασφάλισης για τους αγρότες
-Διαφήμιση-
Delegate

Τη μείωση στα 400 ευρώ μηνιαίως του κατώτατου εισοδηματικού ορίου βάσει του οποίου θα υπολογίζονται οι εισφορές των αγροτών προτείνουν επιστημονικά στελέχη του υπουργείου Εργασίας τα οποία, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, επεξεργάζονται «διορθώσεις» στο σχέδιο ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Υπενθυμίζεται ότι, βάσει του αρχικού σχεδίου Κατρούγκαλου που δόθηκε στη δημοσιότητα, για τους αγρότες προβλέπεται χαμηλότερο όριο 486,8 ευρώ το μήνα (το 80% των 568 ευρώ που είναι ο κατώτατος μισθός άγαμου άνω των 25 ευτώ), νούμερο που «οδηγεί» από το 2019 και μετά σε ασφάλιστρο 93,7 ευρώ μηνιαίως για τον κλάδο σύνταξης.

Εφόσον το όριο χαμηλώσει στα 400 ευρώ, το κατώτατο ασφάλιστρο θα διαμορφωθεί πλέον στα 80 ευρώ μηνιαίως.

Αυτή δεν είναι η μοναδική αλλαγή που εξετάζουν στο υπουργείο Εργασίας. Στο τραπέζι βρίσκεται και πρόταση για μεταβατική εφαρμογή τριετούς διάρκειας για τις αυξήσεις στις εισφορές και των ελεύθερων επαγγελματιών. Επιπλέον για τους νέους επιστήμονες (ηλικίας έως 30 ετών) αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες με επιχειρηματική δραστηριότητα έως 5 χρόνια, εξετάζεται να θεσπιστεί ένα κατώτατο όριο βάσει του οποίου θα υπολογίζονται οι εισφορές.

Για τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα εξετάζεται να επιβληθούν εισοδηματικά κλιμάκια που θα αυξάνονται προοδευτικά με την αύξηση του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος.

Γιάννης Τσατσάκης