Το Ελληνικό γιαούρτι στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2015

To ΓΕΩΤΕΕ για το καθεστώτος παρασκευής γιαουρτιού

Το ενδεκάμηνο του 2015 οι ελληνικές εξαγωγές γιαουρτιού στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθαν σε 28,76 εκ. λίρες, αυξημένες κατά 24,35% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του προηγουμένου έτους, κατατάσσοντας έτσι τη χώρα μας στη δεύτερη θέση μεταξύ των προμηθευτών του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά τη Γαλλία.

Ειδικότερα, το μεγαλύτερο ποσοστό των ελληνικών εξαγωγών στο Ηνωμένο Βασίλειο (90% κατά μέσο όρο της περιόδου 2011-2014) καλύπτει το λευκό γιαούρτι, όμως, οι κατηγορίες των γιαουρτιών με την προσθήκη φρούτων ή καρπών αυξάνουν το μερίδιο τους στις ελληνικές εξαγωγές από 5,37% το 2011 σε 13,01% το 2014 και 16,25% το 11μηνο 2015, με την αξία να εκτινάσσεται, από τις 721 χιλ. λίρες του 2011 στα 4 εκ. λίρες το ενδεκάμηνο του 2015.

Αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου που αναφέρει ενημερωτικό έγγραφο του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο. Γενικότερα, όμως, σημειώνεται, ότι η αξία των εισαγωγών όλων των τύπων γιαουρτιού, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου 2011 -11μηνο 2015, καταγράφουν μείωση, με εξαίρεση το 2014 όπου καταγράφεται αύξηση 2,82% έναντι του 2013.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

kannavi-ekthesi