Στο μικροσκόπιο οι πιθανές εμπορικές συμφωνίες με Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία

provata-sto-dromo

Επιφυλακτική στάση διατηρούν πολλά μέλη της επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ComAgri), εν αναμονή των προσεχών διαπραγματεύσεων για τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Παρ’ όλα αυτά, οι ευρωβουλευτές συνεχίζουν να επικροτούν τις συνομιλίες ανάμεσα στην ΕΕ και τις δύο χώρες.

Σύμφωνα με το Agra Europe, το σχέδιο γνωμοδότησης για την Αυστραλία, που έχει ψηφιστεί από την ComAgri και θα αποσταλεί στην Επιτροπή Εμπορίου (Comlnta), εστιάζει στο γεγονός ότι η χώρα διαθέτει έναν ανταγωνιστικό αγροτικό τομέα, με επίκεντρο τις εξαγωγές. Όπως αναφέρεται, προς το παρόν, «η αυστραλιανή αγορά προσφέρει στους Ευρωπαίους εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων σχετικά λίγα σημεία πώλησης», γεγονός που σημαίνει ότι ενδεχόμενη συμφωνία θα μπορούσε να έχει πολλαπλά οφέλη. Όμως, σύμφωνα με το περιεχόμενο της έκθεσης, η ευαίσθητη φύση ορισμένων τομέων της γεωργικής βιομηχανίας της ΕΕ, όπως το βόειο κρέας, το πρόβειο κρέας, η ζάχαρη, τα δημητριακά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθιστούν ορατό τον κίνδυνο «καταστροφικών συνεπειών για τους Ευρωπαίους παραγωγούς», εφόσον το άνοιγμα της αγοράς στους συγκεκριμένους τομείς δεν προσεγγιστεί προσεκτικά.

Όσο για τις εμπορικές συνομιλίες με τη Νέα Ζηλανδία, μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στον γαλακτοκομικό τομέα, δεδομένου ότι τα αγροτικά προϊόντα, και κυρίως τα γαλακτοκομικά, κυριαρχούν στις εξαγωγές της χώρας προς την ΕΕ. Η Νέα Ζηλανδία αναμένεται να πιέσει για ενισχυμένη πρόσβαση στο βούτυρο, με την ισχύουσα ετήσια δασμολογική ποσόστωση (TRQ). «Μια φιλόδοξη, ισορροπημένη και ολοκληρωμένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που θα σέβεται ευαίσθητους κλάδους της ευρωπαϊκής γεωργίας, όπως ο γαλακτοκομικός τομέας και ο τομέας του αιγοπρόβειου κρέατος, μπορεί να έχει αμοιβαίο όφελος, προσφέροντας ευκαιρίες στους Ευρωπαίους παραγωγούς και προωθώντας τη θέση της ΕΕ ως βασικής παίκτριας στην παγκόσμια αγορά», αναφέρεται στο σχέδιο γνωμοδότησης για τη Νέα Ζηλανδία, που προορίζεται για την Comlnta.

Τη συγκατάθεσή τους για την έναρξη των διαπραγματεύσεων έδωσαν οι ευρωβουλευτές, επιμένοντας, πάντως, ότι οι συγκεκριμένες εμπορικές αυτές συμφωνίες απαιτούν ακόμη μεγαλύτερη προσοχή από ό,τι συνήθως, δεδομένης της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών τομέων των δύο χωρών. Σε γενικές γραμμές, οι απόψεις συνέκλιναν με το στίγμα που έδωσαν τα σχέδια γνωμοδότησης, δηλαδή στο ότι αρκετοί κλάδοι χρήζουν προστασίας.