Η συνεργασία μιας οικογένειας στην Ελασσόνα με την Κορρές

Ολοένα και περισσότεροι νέοι παραγωγοί φυτεύουν τα τελευταία χρόνια αμυγδαλιές, έστω και αν αυτές δίνουν καρπούς μετά από πέντε με έξι χρόνια, καθώς το προϊόν κερδίζει συνεχώς έδαφος στη διεθνή και στην εγχώρια αγορά.

Μάλιστα, οι προσφερόμενες τιμές των εμπόρων στους παραγωγούς αμυγδάλου, μετά και τον περιορισμό των εισαγωγών λόγω των capital controls, είναι αρκετά καλές, αφού φέτος έφτασαν τα 4 ευρώ\κέλυφος, ενώ «έφυγε» σχεδόν όλη η παραγωγή.

Ωστόσο, επειδή μόνο το 10% του δέντρου της αμυγδαλιάς θα προσφέρει τον καρπό του αμυγδάλου, κάποιοι σκέφθηκαν να εκμεταλλευτούν και τα άνθη!

Η συνεργασία μιας οικογένειας στην Ελασσόνα με μεγάλη εταιρεία φυσικών καλλυντικών Έτσι, πριν από περίπου μια πενταετία, η οικογένεια της Βασιλικής Γκουντρουμπή στο ορεινό Σαραντάπορο Ελασσόνας του Νομού Λάρισας τόλμησε να ξεφύγει από τα στερεότυπα και να επεξεργαστεί το άνθος της αμυγδαλιάς –ένα συστατικό με καλλυντική χρήση, καθώς το εκχύλισμα των ανθών διαθέτει ενυδατικές, θρεπτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες.

Σε συνεργασία με την εταιρεία Κορρές και, αφού απέκτησαν τεχνογνωσία και τον απαραίτητο εξοπλισμό (καταψύκτη κ.ά.), άρχισαν να συλλέγουν τα άνθη των βιολογικών αμυγδαλιών, που φύτεψαν σε περίπου 70 στρέμματα, και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.

Η σύμπραξη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του εκτενούς δικτύου ηθικών συνεργασιών που διατηρεί η Κορρές με καλλιεργητές ανά την Ελλάδα, στα πρότυπα της Συμβολαιακής Γεωργίας. Η συνεργασία με τη Β. Γκουντρουμπή αφορά την προμήθεια καρπού και ανθών αμυγδαλιάς, για την παραγωγή μοναδικής ποιότητας βιολογικού αμυγδαλέλαιου και εκχυλίσματος ανθών στην πρότυπη Μονάδα Εκχυλίσεως της Κορρές.

Η συνεργασία μιας οικογένειας στην Ελασσόνα με μεγάλη εταιρεία φυσικών καλλυντικών «Με τα χρήματα που λαμβάνουμε από το άνθος, συντηρούμε ουσιαστικά όλη την παραγωγική διαδικασία», υποστηρίζει στην «ΥΧ» η Βασιλική Γκουντρουμπή, ενώ προσδιορίζει και τα επόμενα βήματα της οικογενειακής επιχείρησης: «Περιμένουμε τα νέα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης και ιδιαίτερα το Leader, ώστε να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα κονδύλια που απαιτούνται για την ίδρυση και τη λειτουργία ενός εργαστηρίου επεξεργασίας του αμυγδάλου και του αμυγδαλέλαιου».

gaia pedia - ηλεκτρονική αγροτική εγκυκλοπέδια