Σύσκεψη για το Ασφαλιστικό το μεσημέρι της Δευτέρας υπό τον πρωθυπουργό

Στο τραπέζι οι αντιδράσεις των επαγγελματικών ομάδων αλλά και των δανειστών.

Σύσκεψη για το Ασφαλιστικό το μεσημέρι της Δευτέρας υπό τον πρωθυπουργό
-Διαφήμιση-
Delegate

Οι αντιδράσεις στο κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό από αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και από τις περισσότερες κατηγορίες εργαζομένων και εργοδοτών καθώς και οι ενδεχόμενες αλλαγές που μπορεί αυτό να υποστεί θα βρεθούν στο επίκεντρο της σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στο τραπέζι θα τεθούν και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης σε επίπεδο διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί ζητούν από την ελληνική πλευρά κοστολόγηση του σχεδίου και περιμένουν να δουν αναλυτικά στοιχεία ενώ το ΔΝΤ φέρεται να ζητάει βαθύτερες περικοπές θέτοντας ζήτημα ουσιαστικά κατάργησης του εφάπαξ αλλά και μειώσεων στις υφιστάμενες συντάξεις.

Επιπλέον, πρόβληματισμός υπάρχει στο μπλοκ των δανειστών και για τις επιβαρύνσεις που καλούνται να επωμισθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως και για την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Όσον αφορά τις τελευταίες εμφανίζονται διατεθειμένοι να δεχτούν ένα ποσοστό αύξησης έως 1% που θα συνοδεύεται όμως με μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Για τους αγρότες ωστόσο δε φαίνεται, μέχρι στιγμής, να υπάρχει κάποια ένσταση των δανειστών παρά το γεγονός ότι πρόκειται για την κατηγορία επαγγελματιών με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις σε σχέση με το ύψος των εισφορών που πληρώνουν σήμερα.

Στη σύσκεψη της Δευτέρας αναμένεται να συμμετάσχουν οι Νίκος Παππάς, Αλέκος Φλαμπουράρης, Ολγα Γεροβασίλη, Γιώργος Κατρούγκαλος, Νίκος Φίλης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, καθώς και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ενημερώνει για τις επαφές του στην Ευρώπη.

Γιάννης Τσατσάκης