Τέλη Μαϊου βάζει μπροστά η Αμφιγάλ, βέλη Κουτσουπιά κατά του ν/σ για τους συνεταιρισμούς

Τέλη Μαϊου βάζει μπροστά η Αμφιγάλ, βέλη Κουτσουπιά κατά του ν/σ για τους συνεταιρισμούς

Την πρόθεσή του να διαφυλάξει με κάθε τρόπο τη βιωσιμότητα και την αναπτυξιακή δυναμική της ΕΑΣ Αγρινίου, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει τη λήψη επώδυνων –αλλά ενδεχομένως αναγκαίων, όπως διευκρίνισε- μέτρων εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης, Θωμάς Κουτσουπιάς στο πλαίσιο ενημερωτικών συναντήσεων που είχε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας με δημοσιογράφους και οι οποίες οργανώθηκαν σε συνεργασία με την εταιρεία Foodstandard.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι στα τέλη Μαϊου θα πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια της Αμφιγάλ, της μονάδας δηλαδή που θα σηματοδοτήσει την είσοδο της ΕΑΣ Αγρινίου στη μεταποίηση αιγοπρόβειου γάλακτος με στόχο την παραγωγή επώνυμης φέτας και σκληρών τυριών.

Πρόκειται για μια φιλόδοξη επένδυση to συνολικό ύψος της οποίας ξεπέρασε τα 7,5 εκατ. ευρώ και η οποία υλοποιήθηκε εξ ολοκλήρου με ίδια κεφάλαια και παρά την αλλαγή πλάνων στην οποία, λόγω της κρίσης και των ανακατατάξεων που αυτή προκάλεσε στην αγορά, υποχρεώθηκε η διοίκηση της Ένωσης. Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου –προτού αναθεωρηθεί στα 6,7 εκατ. ευρώ- ξεπερνούσε τα 8 εκατ. ευρώ ενώ ο σχεδιασμός προέβλεπε και την επεξεργασία αγελαδινού γάλακτος, κάτι που πάντως εξακολουθεί να βρίσκεται μέσα πλάνα της ΕΑΣ Αγρινίου σε ένα μεταγενέστερο, όμως, στάδιο. 

Από το ερχόμενο φθινόπωρο το 80% της συνολικής παραγωγής του εργοστασίου που έχει ήδη ολοκληρωθεί θα κατευθύνεται στις ΗΠΑ ενώ το υπόλοιπο 20% στην εγχώρια αγορά μέσω των δικτύων γνωστών αλυσίδων σούπερ-μάρκετ. Και στις δύο περιπτώσεις, όπως ανέφερε ο κ. Κουτσουπιάς, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες επαφές και προσυμφωνίες για την απορρόφηση του προϊόντος.

Σε πρώτη φάση η Αμφιγάλ θα παραλαμβάνει περί τους 120 τονους γάλακτος ημερησίως και η παραγωγή φέτας και σκληρών τυριών εκτιμάται ότι θα ανέλθει αρχικά σε 5400 τόνους το χρόνο. Ωστόσο, σε βάθος χρόνου οι ποσότητες τόσο του εισκομιζόμενου γάλακτος όσο και των τελικών προϊόντων αναμένεται να αυξηθούν δεδομένου ότι, όπως τόνισε ο κ. Κουτσουπιάς, η δυναμικότητα της μονάδας υπερβαίνει αρκετά τα νούμερα αυτά. «Το μεγάλο πλάνο θέλει την Αμφιγάλ, σε ένα βάθος χρόνου 3-4 ετών να κινείται στα επίπεδα των 15-20 εκατ. ευρώ τζίρο», σημείωσε προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο είναι απολύτως εφικτό.

Μέχρι στιγμής έχουν υπογραφεί 144 συμβάσεις με κτηνοτρόφους του νομού Αιτωλοακαρνανίας ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από την περυσινή χρονιά η Ένωση προχώρησε στη συλλογή περί των 1.000 τόνων γάλακτος οι οποίοι διατέθηκαν σε ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες (Δωδώνη, Ήπειρος) αλλά και συνεταιριστικές (ΕΑΣ Καλαβρύτων η οποία σημειωτέον, κατέχει κι ένα μικρό ποσοστό στο σχήμα της Αμφιγάλ), με τη σχετική δραστηριότητα να «μεταφράζεται» σε ένα τζίρο της τάξης του 1 εκατ. ευρώ.

Ανοιχτό το παράθυρο για επώδυνα μέτρα 

Η επένδυση της Αμφιγάλ έρχεται να υπογραμμίσει το ολοένα και μεγαλύτερο βάρος που δίνει τα τελευταία χρόνια η ΕΑΣ Αγρινίου στις παραγωγικές δραστηριότητες, κάτι που, όπως είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Κουτσουπιάς αποτελεί την αναγκαία συνθήκη και λόγω ύπαρξης ενός συνεταιρισμού, ιδιαίτερα στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες. «Άλλωστε όπου οι διοικήσεις των συνεταιρισμών θέλησαν να παίξουν έναν άλλο ρόλο, τα αποτελέσματα ήταν γνωστά», σημείωσε με νόημα.

Ο ίδιος εξέφρασε τον προβληματισμό του για ασφυκτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο η Ένωση αλλά και κάθε εγχώρια επιχείρηση καλείται σήμερα να λειτουργήσει. Ένα περιβάλλον που οριοθετείται από την έλλειψη ρευστότητας αλλά και τις καθυστερήσεις στις πληρωμές οι οποίες δένουν τα χέρια των καλλιεργητών.

Επιπλέον δεν παρέλειψε να εκφράσει τις έντονες ενστάσεις του σε ό,τι αφορά το προωθούμενο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς το οποίο, όπως ανέφερε, παρεμβαίνει τόσο στη λειτουργία (διοικητική και οικονομική) όσο και στη σκοπιμότητα των συνεταιρισμών ναρκωθετώντας ακόμα και όσους από αυτούς παραμένουν υγιείς.  

«Σε κάθε περίπτωση εμείς θα συνεχίσουμε να δηλώνουμε παρόντες και να επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας σε οτιδήποτε αφορά τον παραγωγό», τόνισε ο κ. Κουτσουπιάς.

Άφησε ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο, εφόσον οι ασφυκτικές οικονομικές και πολιτικές συνθήκες το καταστήσουν αναγκαίο, το προσεχές διάστημα η Ένωση να καταφύγει ως έσχατη λύση  σε «επώδυνες επιλογές» προκειμένου να προστατεύσει τη βιωσιμότητά της και να συνεχίσει να επιτελεί το ρόλο της.

Τέτοιες επιλογές μπορεί να είναι οι μειώσεις αποδοχών ή και οι απολύσεις προσωπικού, ενώ δεν αποκλείεται η Ένωση να αναγκαστεί να αναθεωρήσει και τον τρόπο παρέμβασής της στις αγορές αγροτικών προϊόντων με αντίστοιχη επίπτωση στις τιμές παραγωγού (ιδίως για ορισμένα προϊόντα στα οποία η ΕΑΣ Αγρινίου παραδοσιακά κινείται ψηλότερα σε σχέση με το μέσο όρο της αγοράς).

Για τρίτη τριετία σε Πρόγραμμα Εργασίας ως ΟΕΦ η Ένωση Αγρινίου

Η επίσκεψη και οι ενημερωτικές συναντήσεις με την ΕΑΣ Αγρινίου εντάσσονται στο πλαίσιο του Προγράμματος Εργασίας (σύμφωνα με τον Καν. [ΕΕ] 611/2014) που υλοποιεί η Ένωση Αγρινίου ως Οργάνωση Παραγωγών ΟΕΦ.

Η Ένωση διάθέτει πλέον αυξημένη εμπειρία και αποτελεσματικότητα σε θέματα υλοποίησης και αξιοποίησης των προβλεπόμενων δράσεων, καθώς συμμετέχει για 3η τριετία (2009-2012 & 2012-15) σε Πρόγραμμα Εργασίας ως Οργάνωση Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ)

Η Ομάδα Παραγωγών του ΑΣ “Ένωσης Αγρινίου” απαρτίζεται από 1.600 μέλη και συμμετέχει εκ νέου στο Πρόγραμμα Εργασίας σύμφωνα με τον Καν. 611/2014 για την τριετία 2015-2018.

Στόχος, η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός της ελαιοκαλλιέργειας και η δημιουργία προστιθέμενη αξία για τα προϊόντα μέσα από στοχευμένες δράσεις όπως:

Ανάπτυξη, εφαρμογή και πιστοποίηση Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στους 1.600 ελαιοπαραγωγούς της Ο.Ε.Φ σύμφωνα με τα εθνικά πρότυπα AGRO 2.1 & AGRO 2.2/3

Ανάπτυξη και εφαρμογή Συστήματος βιολογικής καλλιέργειας (στο 20% της Ο.Ε.Φ.)

Κατάρτιση των παραγωγών σε νέες τεχνικές καλλιέργειας [έργα επίδειξης που αποσκοπούν στην ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση των υποπροϊόντων του αγροκτήματος και εκπαιδεύσεις των παραγωγών της Ομάδας σε θέματα μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος]. Σύμφωνα με το ΠΕ, έχει προγραμματιστεί ο υπολογισμός ετησίως των εκλυόμενων ποσοτήτων του διοξειδίου του άνθρακα που παράγονται στο χωράφι από 500 ελαιοπαραγωγούς της ομάδας ΣΟΔ με τη χρήση ερωτηματολογίων

Ψηφιοποίηση διαδικασιών συμβολαιακής γεωργίας

Παροχή τεχνικής βοήθειας για τη διασφάλιση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων και της ποιότητας της επιτραπεζιας ελιας κατά την παραλαβή και αποθήκευση. Επιπλέον, προβλέπεται η βελτίωση του εξοπλισμού του τυποποιητηρίου επιτραπέζιας ελιάς και η αποκατάσταση δεξαμενών της Ο.Ε.Φ

Σύστημα Ιχνηλασιμότητας σε 2 επίπεδα: παραγωγού και τυποποιητηρίου επιτραπέζιας ελιάς το οποίο θα πιστοποιείται ετησίως από διαπιστευμένο φορέα πιστοποίησης με σκοπό τη διαφύλαξη της ποιότητας της Κονσερβολιάς Αγρινίου

Συστήματα πιστοποίησης της ποιότητας, με βάση σύστημα ανάλυσης κινδύνου και κρίσιμων σημείων ελέγχου (HACCP), το οποίο είναι σύμφωνο με τα τεχνικά κριτήρια που καθορίζει η αρμόδια εθνικ

Γιάννης Τσατσάκης

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στο φύλλο της «Ύπαιθρος Χώρα» που κυκλοφορεί αυτή την Παρασκευή 18 Μαρτίου.