Το εργοστάσιο φιστικιού και ο… γυναικολόγος

εργοστάσιο

Στον Δήμο Κιλελέρ του νομού Λάρισας, στον οικισμό της Νέας Λεύκης, εκσυγχρονίζονται οι εγκαταστάσεις της εταιρίας ΓΕΩΝΑΤΣ ΜΕΠΕ. Ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση των εγκαταστάσεών της γίνεται με τη συμμετοχή γνωστού γιατρού της Λάρισας και την ένταξη της δράσης στο πρόγραμμα Leader της περιφερειακής ενότητας Λάρισας. Η επένδυση φτάνει στο ύψος των 450.000 ευρώ.

Οι εγκαταστάσεις της εταιρίας εκσυγχρονίζονται με εξοπλισμό για επεξεργασία και τυποποίηση ξηρών καρπών και ιδιαίτερα κελυφωτού φιστικιού. Ο Λαρισαίος γυναικολόγος έπεισε τα παιδιά του για τις προοπτικές που παρουσιάζει ο πρωτογενής τομέας και έτσι αποφάσισαν να επενδύσουν στη μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης ξηρών καρπών, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό προς όφελος των παραγωγών.

Ήδη στον νομό, και συγκεκριμένα στο Συκούριο Λάρισας, προϋπάρχει και δεσπόζει ένα δεύτερο εργοστάσιο, η Agronuts. Τα τελευταία χρόνια, στην περιοχή του Δήμου Κιλελέρ και ιδιαίτερα της ενότητας Νίκαιας, επανεγκαθίστανται, κατά εκατοντάδες στρέμματα, οι καλλιέργειες του κελυφωτού φιστικιού, της καρυδιάς και του αμύγδαλου. Ιδιαίτερα το κελυφωτό φιστίκι διάγει μια πολύ καλή πορεία στην αγορά της χώρας μας. Οι τιμές στον παραγωγό φαίνονται ικανοποιητικές, με αποτέλεσμα να είναι πρόκληση για τους παραγωγούς να εγκαταστήσουν νέες φυτείες.

Η ΓΕΩΝΑΤΣ ΜΕΠΕ έχει στα σχέδιά της τη μόνιμη συνεργασία με τους τοπικούς παραγωγούς, με στόχο την ελληνική αγορά, αλλά και την προώθηση στο εξωτερικό. Η μελέτη, η παρακολούθηση και ο συντονισμός των δράσεων της εταιρίας με τους τοπικούς παραγωγούς είναι της εταιρίας «ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΕ», η οποία μετά τις γιορτές θα καλέσει τους παραγωγούς φιστικιού να προχωρήσουν στη δημιουργία Ομάδας Παραγωγών, παρέχοντας όλη την τεχνική βοήθεια που απαιτείται για το εγχείρημα αυτό.