Το πρόβλημα των ελαιοτριβείων στη Στερεά Ελλάδα

Ξανά στo προσκήνιο βρέθηκε το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων των ελαιοτριβείων στη Στερεά Ελλάδα. Το υπουργείο περιβάλλοντος, διά στόματος Γιάννη Τσιρώνη (από την πρόσφατη επίσκεψη στη Λαμία), ετοιμάζει την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων, με στόχο την αξιοποίησή τους ως λίπασμα από τους ίδιους τους αγρότες.

Μέχρι πρόσφατα τα ελαιοτριβεία επιβάρυναν σοβαρά τα τοπικά οικοσυστήματα με μεγάλες ποσότητες κατσίγαρου. Πρόκειται για ένα μαύρο ζουμί που είναι υποπροϊόν της επεξεργασίας της ελιάς, με υψηλό ρυπαντικό φορτίο και το οποίο συνήθως κατέληγε στα ρυάκια, τα ποτάμια και τη θάλασσα.

Οι ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων ήταν υπό συνεχή διωγμό από τις αρμόδιες υπηρεσίες (δασαρχεία, διευθύνσεις περιβάλλοντος υγείας κ.ά.) γιατί δεν είχαν σχέδιο διαχείρισης του κατσίγαρου. Για την ιστορία, η μεταποίηση της ελιάς γινόταν από τριφασικά ελαιοτριβεία, ένα ποσοστό των οποίων έχουν μετατραπεί σε διφασικά με λιγότερα περιβαλλοντικά προβλήματα. Το ζητούμενο είναι να γίνει καλύτερη αξιοποίηση των αποβλήτων, με στόχο την επαναχρησιμοποίησή τους από τους αγρότες.

-Διαφήμιση-

Μια ορθότερη επεξεργασία του κατσίγαρου μπορεί επιτευχθεί μέσω χρήσης υγρών αποβλήτων στην άρδευση ελαιώνων ή διάθεσης στο έδαφος (λίπασμα) κατόπιν ανάμειξής τους με άλλα υλικά, όπως άχυρα, φύλλα, κλαδιά και κοπριά.

Γιάννης Σάρρος