Τυροκομική Μεσσήνης: Εμπειρία και μεράκι

Με την επέκτασή της σε όλη την ελληνική αγορά, αλλά και το εξωτερικό φλερτάρει η Τυροκομική Μεσσήνης – Αφοί Γ. Πετρόπουλοι.

Οι ιδιοκτήτες της, τους οποίους συναντήσαμε στις εγκαταστάσεις της, μοιράστηκαν μαζί μας τα μυστικά όλων των ειδών τυριού, που τυροκομούν. Με οδηγό την παράδοση, την εμπειρία, αλλά και το μεράκι τριών γενιών, για πάνω από 65 χρόνια, η οικογένεια Πετρόπουλου δίνει δυναμικό παρών με τα εκλεκτά προϊόντα της στη Νότια Πελοπόννησο. Στη Μεσσηνία είναι το μεγαλύτερο τυροκομείο και εκμεταλλεύεται πάνω από το 40% του συνολικού αιγοπρόβειου γάλακτος του νομού.

Την ιστορία του τυροκομείου μοιράστηκε μαζί μας ο Γιώργος Πετρόπουλος, ο οποίος ανήκει στην τρίτη γενιά των τυροκόμων και ιδιοκτητών: «Το 1950 ξεκίνησαν η γιαγιά και ο παππούς μου και αμέσως μετά τη σκυτάλη πήραν τα δύο παιδιά τους, ο Θανάσης και ο Πέτρος. Μαζί τους μάθαμε να τυροκομούμε και εμείς, τα παιδιά τους. Το μικρό τυροκομείο που ξεκίνησαν οι παππούδες μας το ανέπτυξαν το 1986 ο μπαμπάς και ο θείος μου. Τις σημερινές εγκαταστάσεις, με τα σύγχρονα μηχανήματα, τις δημιουργήσαμε το 2009».

Τυροκομική Μεσσήνης: Εμπειρία και μεράκι Η Τυροκομική Μεσσηνίας, της οποίας οι προσπάθειες έχουν ανταμειφθεί και με αρκετές σημαντικές διακρίσεις σε διαγωνισμούς, τυροκομεί φέτα ΠΟΠ και σφέλα ΠΟΠ, γραβιέρα, κεφαλοτύρι, γίδινο τυρί – φέτα, γιαούρτι, ανθότυρο, μυζήθρα, κρέμες. Η σφέλα ΠΟΠ είναι ένα παραδοσιακό τυρί, που παράγεται μόνο στη Μεσσηνία και στη Λακωνία. Είναι πιο σκληρό και πικάντικο από τη φέτα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για σαγανάκι. «Ένα από τα βραβεία που έχουμε πάρει είναι από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος για τη φέτα μας, της οποίας το κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι έχει γλυκόξινη γεύση, είναι μέτρια σε θέμα σκληρότητας και έχει μεγάλη αποδοχή από το καταναλωτικό κοινό», μας λέει ο Γ. Πετρόπουλος.

Μαζί οικογένεια και εργαζόμενοι

Μέσα σε ένα περιβάλλον, που πληροί όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές, η ίδια η οικογένεια μαζί με τους εργαζομένους της παράγει τα τυροκομικά προϊόντα της.

Ακριβώς εκεί συναντήσαμε και τον δεύτερης γενιάς ιδιοκτήτη, Θανάση Πετρόπουλο, ο οποίος, με την ειδική στολή του και με την ξύλινη κουτάλα στο χέρι, ανάδευε το γάλα και έπηζε εκείνη την ώρα γιαούρτι. Μια διαδικασία, που όπως μας είπε, την έμαθε από τη μάνα του, από μικρό παιδί. «Ο αγώνας μας είναι καθημερινός», μας είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας με περηφάνια ότι όλοι μαζί κατάφεραν να αναπτύξουν το μικρό τυροκομείο των γονιών του, που κάλυπτε τις ανάγκες του παραδοσιακού παντοπωλείου στην προσφυγική συνοικία της Παλιάς Βρύσης, και να δημιουργήσουν το σημερινό σύγχρονο τυροκομείο.

Αυτήν τη στιγμή, διανομές γίνονται στη Μεσσηνία, στη Λακωνία, στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα, ενώ έχουν γίνει τα πρώτα εξαγωγικά βήματα στην Αμερική και, όπως μας λένε, «σιγά σιγά, αλλά με σταθερά βήματα, επεκτεινόμαστε».

Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ

Με γάλα μεσσηνιακό

Τυροκομική Μεσσήνης: Εμπειρία και μεράκι Τα τυροκομικά προϊόντα της εταιρείας παράγονται από γάλα που προμηθεύουν παραγωγοί της Μεσσηνίας (90% πρόβειο, 10% κατσικίσιο), οι οποίοι συνεργάζονται χρόνια με την εταιρεία και πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Συνεργάζονται με περίπου 100 κτηνοτρόφους από όλη τη Μεσσηνία, από τον Ταΰγετο μέχρι την Πύλο. Οι τιμές, που δίνουν στους κτηνοτρόφους, όπως μας λέει ο Γ. Πετρόπουλος, είναι σταθερές τα τελευταία πέντε χρόνια. Αυτές φτάνουν στα 0,90 ευρώ για το πρόβειο γάλα, γι’ αυτούς από τους οποίους το παραλαμβάνει η εταιρεία με τα δικά της βυτία, και στα 0,93 ευρώ για όσους το πηγαίνουν μόνοι τους. Αντίστοιχα, οι τιμές για το γίδινο γάλα είναι 0,60 και 0,63 λεπτά.

«Δεν υπάρχουν αργίες»

Τυροκομική Μεσσήνης: Εμπειρία και μεράκι «Εδώ μπορούμε να επεξεργαστούμε πέντε τόνους αιγοπρόβειο γάλα την ώρα. Αυτή είναι η ταχύτητα που έχουμε τη δυνατότητα για να δουλέψουμε. Από εκεί και πέρα, ανάλογα με τη σεζόν και την παραγωγή, μπορούμε να δουλέψουμε ακόμη και 10 με 15 τόνους με βάση τις ανάγκες, που υπάρχουν. Είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση. Μαζί με τους εργαζομένους μας δουλεύουμε καθημερινά, 365 μέρες τον χρόνο, Κυριακές, αργίες, γιορτές, Πρωτοχρονιά. Δεν υπάρχουν αργίες σε αυτό το επάγγελμα, δεδομένου ότι τα πρόβατα και τα κατσίκια κάνουν κάθε μέρα γάλα. Έτσι, έχουμε ριχτεί όλοι μαζί στη μάχη της τυροκόμησης», εξηγεί ο Γ. Πετρόπουλος.

Ανθή Γεωργίου