Υποστηρίζει επάξια το… βαρύ του χαρτοφυλάκιο ο Μ. Μπόλαρης

Με μεστό πολιτικό λόγο που υποδεικνύει την βαθιά γνώση του για τα αγροτικά θέματα μίλησε την πρώτη ημέρα διεξαγωγής του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας (Τετάρτη 4 Οκτωβρίου), ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάρκος Μπόλαρης.

«Βρισκόμαστε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε μια προκλητικά ενδιαφέρουσα εποχή, όπου μπορούν να γίνουν πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του συνεδρίου στο Ζάππειο ο Αναπληρωτής Υπουργός εκπροσωπώντας την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ.

Και πρόσθεσε: «έχει πολύ μεγάλη σημασία να πούμε ότι η ανάπτυξη – που είναι και στο τίτλο του συνεδρίου – δεν μπορεί να είναι ένα σύνθημα. Δεν μπορεί να είναι μια ευχή. Στην Ελλάδα έχουμε κάψει πολλές λέξεις. Κινδυνεύουμε να την κάψουμε και αυτή».

Σημεία της ομιλίας του Αναπληρωτή Υπουργού στο συνέδριο:

  • Σε μία δύσκολη εποχή, η δική μας προσέγγιση είναι ότι βρισκόμαστε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε μια προκλητικά ενδιαφέρουσα εποχή, όπου μπορούν να γίνουν πράγματα. Γι’ αυτό είμαι υποχρεωμένο να συγχαρώ τους διοργανωτές για την ανάληψη της πρωτοβουλίας , να συζητηθούν αυτό εδώ το διήμερο τα κρίσιμα και σοβαρά ζητήματα που αφορούν την πραγματική οικονομία της χώρας.
  • Ξέρετε ότι η χώρα έχει εγκατασταθεί πολυτελώς στην κρίση, ενώ άλλες χώρες την διάβηκαν γρήγορα, γιατί υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα που έχει σχέση με την κατάρρευση του παραγωγικού πρωτογενή προτύπου της χώρας. Εάν δεν κάνουμε αυτή την ανάγνωση κάνουμε επιπόλαιες προσεγγίσεις στα ζητήματα της κρίσης και μένουμε σε συνθήματα. Κι αν ήταν λάθος η πολιτική ανάγνωση για το πρόβλημα μετά δίνουμε και λάθος συνταγές. Αρεσκόμαστε βέβαια ιδιαίτερα και στο παιχνίδι της κολοκυθιάς.
  • Η πρόκληση και η προσέγγιση είναι να διδαχθούμε από ότι έγινε, να αντιληφθούμε το ποιο είναι το πρόβλημα και γυρίζοντας τον προβολέα μπροστά να πούμε τι πρέπει να κάνουμε σήμερα για να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που έχει ο τόπος. Γι’ αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία να πούμε ότι η ανάπτυξη – που είναι και στο τίτλο του συνεδρίου – δεν μπορεί να είναι ένα σύνθημα. Δεν μπορεί να είναι μια ευχή. Στην Ελλάδα έχουμε κάψει πολλές λέξεις. Κινδυνεύουμε να την κάψουμε και αυτή.
  • Κατά την προσωπική ταπεινή μου άποψη, η ανάπτυξη είναι ένα όμορφο ψηφιδωτό. Όμορφο σαν αυτή την χώρα. Καθεμιά ψηφίδα είναι καθεμιά από τις δυνάμεις που επιχειρούν σε αυτή την χώρα και έχει σημασία αυτές οι δυνάμεις να αντιστοιχίζονται με τις εξαιρετικές δυνατότητες που έχει η χώρα. Με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η χώρα. Αυτή η αντιστοίχηση των εξαιρετικών δυνάμεων και των προκλητικών δυνατοτήτων γίνεται με σχέδιο. Και έχει πολύ μεγάλη σημασία να καταλάβουμε ότι γι’ αυτό το εθνικό στρατηγικό σχέδιο χρειάζονται συνέργειες. Δεν γνωρίσει κανείς μόνο το θέμα. Υπάρχουν άνθρωποι , οι οποίοι έχουν σκύψει πάνω στο ζήτημα, μοχθούν πάνω στο πρόβλημα , παράγουν , ξέρουν. λεπτομέρειες που δεν μπορεί να τις ξέρει καμία γραφειοκρατία ή καμία κομματική καθοδήγηση.
  • Η πρόκληση λοιπόν για την ελληνική κοινωνία είναι να βγούμε από την κρίση. Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις είπε ότι αυτή την τετραετία η Ελλάδα έχει υποχρέωση να βγει από την κρίση. Θα βγει από την κρίση. Αυτό λοιπόν χρειάζεται συνέργειες, γιατί για να πάρει μπρος η πραγματική οικονομία – έτσι θα βγούμε από την κρίση –, πρέπει εμείς οι Έλληνες οι μικροί και οι μεσαίοι και οι μεγαλύτεροι να μπούμε δυναμικά στην πρόκληση που είναι η ανάπτυξη. Καλοδεχούμενοι οι ξένοι επιχειρηματίες, καλοδεχούμενοι οι μεγάλοι. Δεν θα σωθεί η Ελλάδα με πέντε και δέκα ξένες επενδύσεις. Αν δεν ξεκινήσει , και δεν στείλουμε το μήνυμα ότι εμείς πιστεύοντας τον τόπο μας θα επιχειρήσουμε στηρίζοντας την παραγωγή, την ποιότητα στην παραγωγή, πιστοποιώντας την ποιότητα της παραγωγής, αναδεικνύοντας με πολιτικές την πιστοποιημένη ποιότητα της παραγωγής, ανοίγοντας τους ορίζοντες που τους έχουν ανοίξει πολλοί από εσάς που είστε εδώ. Εξάγοντας στις καλύτερες αγορές δηλαδή προσθέτοντας αξία στο εξαιρετικό προϊόν είναι ευθύνη δική μας να προσθέσουμε αξία, δηλαδή προσθέτοντας στρατηγικές , πολιτικές , προσθέτουμε αξία στο προϊόν μας. Το δικαιούνται αυτό τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα. Σε αυτή λοιπόν τη σημερινή πρόκληση της χώρας χρειαζόμαστε συνέργειες για να έχουμε το καλύτερο δυνατό σχέδιο και να αξιοποιήσουμε ό,τι καλύτερο από τα εργαλεία έχουμε στη διάθεσή μας από το παρελθόν και ό,τι σύγχρονο, καινοτόμο μπορούμε να αξιοποιήσουμε από τις δυνατότητες των καλών πρακτικών που αναφέρθηκαν και οι οποίες υπάρχουν και στη χώρα μας και στην Ευρώπη και στις διεθνείς αγορές και πρακτικές.
  • Με τη βεβαιότητα λοιπόν που έχω πως το συνέδριο θα ακουμπήσει κρίσιμα και καυτά ζητήματα περιμένω τα πορίσματα όντας ανοικτές οι πόρτες, τα αφτιά μας , οι ψυχές μας για συνέργειες στο υπουργείο και να μπορούμε να πάμε τον τόπο μπροστά. Το έχουμε υποχρέωση.