Φάρμα Τσομπάνος:  Τέσσερις γενιές κτηνοτρόφοι

Η «YX» στο πλαίσιο του οδοιπορικού της στη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε την αγελαδοτροφική μονάδα του Χρήστου Τσομπάνου στη Σίνδο. «Είμαστε η 3η γενιά και πάμε για την 4η», μας είπε χαρακτηριστικά μαζί με τον γιο του, Αχιλλέα, καθώς η αγελαδοτροφική μονάδα δημιουργήθηκε το 1976 από τον πατέρα του Χρήστου. Με χρονιά επανέναρξης το 2010, μετά από βρουκέλλωση που χτύπησε τα ζώα και οδήγησε στη σφαγή τους, αυτήν τη στιγμή η μονάδα διαθέτει 200 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής και λίγες κρεατοπαραγωγής, το 80% εκ των οποίων είναι της φυλής Χολστάιν (τα υπόλοιπα ζώα είναι κρεατοπαραγωγικά των φυλών Λιμουζίν και Σαρολέ), της οποίας είναι και μέλος. Με την τιμή του γάλακτος να έχει πάρει την κατηφόρα, το κόστος παραγωγής του να φτάνει έως και 38 λεπτά το κιλό και τα νέα μέτρα προ των πυλών, η μόνη έγνοια του αγελαδοτρόφου πλέον είναι να μη μείνει απούλητο το γάλα του.

Φάρμα Τσομπάνος:  Τέσσερις γενιές κτηνοτρόφοι

«Η μονάδα παράγει 3 τόνους γάλα την ημέρα από 110 αγελάδες», ανέφερε ο Χρήστος Τσομπάνος και πρόσθεσε ότι «κάθε χρόνο οι αγελαδοτρόφοι μειώνονται. Από το 2010 και έπειτα ο αριθμός των αγελαδοτρόφων δεν ξεπερνά τους 3.000-3.500 ενεργούς παραγωγούς. Αυτήν τη στιγμή, στην Ελλάδα σε γάλα και κρέας δεν εξυπηρετούμε ούτε το 15%-20% της εγχώριας κατανάλωσης. Το υπόλοιπο ποσοστό είναι εισαγόμενο. Επιπλέον, η τιμή του γάλακτος αρχίζει και πέφτει. Μέχρι και τις 31/12 του 2015 με στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ, η μέση τιμή για το γάλα ήταν 41 λεπτά το κιλό. Αυτές τις μέρες, όμως, οι μεγάλες βιομηχανίες γάλακτος έχουν κατεβάσει τις τιμές στα 35-36 λεπτά το κιλό και θα κατέβουν και άλλο. Υπάρχει βιομηχανία γάλακτος που σου λέει το 30% του γάλακτος το αγοράζω 20-28 λεπτά το κιλό και το υπόλοιπο 70% με 35 λεπτά το κιλό».

Αυτήν τη στιγμή, στην Ελλάδα σε γάλα και κρέας δεν εξυπηρετούμε ούτε το 15%-20% της εγχώριας κατανάλωσης

Οι τιμές, όμως, σύμφωνα με τον παραγωγό, δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα του κλάδου, αφού, όπως μας εξήγησε, το κόστος παραγωγής του γάλακτος είναι υψηλό και αυτό λόγω των υψηλών τιμών στις ζωοτροφές (σόγια, καλαμπόκι), του πετρελαίου, των εργατικών χεριών, των φαρμάκων και του ρεύματος. «Στα προβλήματα θα πρέπει να προστεθούν και αυτά της μη αναγραφής χώρας προέλευσης του γάλακτος στις συσκευασίες και οι δυσκολίες στις αδειοδοτήσεις των κτηνοτροφικών μονάδων. Με όλα αυτά τα προβλήματα και με τις βιομηχανίες να πληρώνουν τους παραγωγούς μετά από 60 μέρες, η κτηνοτροφία στην Ελλάδα θα σβήσει από τον χάρτη», σημείωσε ο Χ. Τσομπάνος.

Αγελαδοτροφικές Φάρμες Ρόκου και Τσομπάνου
O Χρήστος και ο Αχιλλέας Τσομπάνος

Από την πλευρά του, ο νέος κτηνοτρόφος Αχιλλέας Τσομπάνος μας μίλησε για τα μελλοντικά σχέδια της οικογενειακής επιχείρησης, αναφέροντας ότι θα προσπαθήσουν να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα και «θα επιδιώξουμε να φτιάξουμε μία μονάδα παραγωγής βιοντίζελ και βιοαερίου από κοπριά. Επίσης, μετά από ένα συνέδριο κτηνοτροφίας, που παρακολούθησα στην Ολλανδία το 2011, σκέφτηκα να διαθέσω στην αγορά 500 κιλά γάλα με την επωνυμία Δήμου Δέλτα».

Φάρμα Ρόκου: Επένδυση στο αύριο με καθετοποίηση της παραγωγής

Λίγο έξω από τον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, στο χωριό Κοχλικό, επισκεφθήκαμε ακόμα μία αγελαδοτροφική μονάδα, τη Φάρμα Ρόκου. Εκεί, μας μίλησε η Μαρία Ρόκου, συμπαραστάτρια στην απόφαση του συζύγου της, Θανάση, να μεταφέρουν το 1992 τη μονάδα τους από το Καναλάκι Πρεβέζης στη σημερινή της τοποθεσία. Με περίπου 300 αγελάδες της φυλής Χολστάιν, στην επιχείρηση πλέον δραστηριοποιούνται και οι δύο γιοι της οικογένειας (γιατροί στο επάγγελμα). Έκδηλη και σε αυτή την κτηνοτροφική επιχείρηση είναι η ανησυχία για τη μείωση της τιμής του γάλακτος από 43 λεπτά το κιλό σε 27, αλλά και η αβεβαιότητα για το μέλλον της αγελαδοτροφίας.

Φάρμα Ρόκου: Επένδυση στο αύριο με καθετοποίηση της παραγωγής

Σύμφωνα με τη Μ. Ρόκου, «στη μονάδα κάνουμε μόνοι μας την αναπαραγωγή με τη μέθοδο της σπερματέγχυσης, καθώς διαθέτουμε καλό γενετικό υλικό και γι’ αυτό παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας γάλα. Η ημερήσια παραγωγή γάλακτος υπολογίζεται στους 8 τόνους, αλλά αυτό εξαρτάται και από την περίοδο (το καλοκαίρι η παραγωγή μειώνεται). Τώρα περνάμε στο επόμενο βήμα: την καθετοποίηση, παράγοντας το δικό μας γιαούρτι, γάλα και μικρές ποσότητες παγωτού με την επωνυμία Φάρμα Ρόκου. Στόχος μας είναι η εξωστρέφεια».

Αγελαδοτροφικές Φάρμες Ρόκου και Τσομπάνου

Τέλος, μιλήσαμε και με τον κτηνίατρο της Φάρμας Ρόκου, Αδάμ Κοντοζή, ο οποίος μας έδωσε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τα θέματα υγιεινής και φροντίδας. Αν και μόλις ενάμιση μήνα στην αγελαδοτροφική μονάδα, έχοντας μεγάλη προϋπηρεσία σε αντίστοιχες φάρμες του εξωτερικού, χαρακτηρίζει τη Φάρμα Ρόκου ως μία από τις πιο σύγχρονες που έχει δει. Μιλώντας για τις ασθένειες που τα τελευταία χρόνια πλήττουν τα βοοειδή, ανέφερε ότι η φάρμα αντιμετώπισε προβλήματα με την οζώδη δερματίτιδα, ωστόσο «τώρα επιστρέφουμε σε κανονικούς ρυθμούς». Αναφερόμενος στην υγιεινή των αγελάδων, μας έκανε γνωστό ότι «κάνουμε ποδόλουτρα για την απολύμανσή τους και, γενικότερα, τηρούνται όλα τα μέτρα βιοασφάλειας». Ο ίδιος κατέληξε, λέγοντας ότι «είμαστε περισσότερο οικογένεια παρά ένας επαγγελματικός χώρος».