Φορολογία και ασφαλιστικό αγροτών επί τάπητος στις συναντήσεις με τους δανειστές

Φορολογία και ασφαλιστικό αγροτών επί τάπητος στις συναντήσεις με τους δανειστές
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Με την άφιξη του «κουαρτέτου» των δανειστών ανοίγει την Τετάρτη 9 Μαρτίου ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση στην Αθήνα με στόχο το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Η αυλαία των συναντήσεων ανοίγει στις 14:00 το μεσημέρι, με τη συνάντηση των εκπροσώπων των θεσμών με το δίδυμο του οικονομικού επιτελείου, δηλαδή τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Σταθάκη.

Τη σκυτάλη παίρνει στις 18:30 το απόγευμα ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος θα έχει το πρώτο ραντεβού με τους επικεφαλής του κουαρτέτου.

Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν όλα τα «ανοιχτά» θέματα της αξιολόγησης, μεταξύ αυτών και οι ρυθμίσεις που έχει προτείνει η κυβέρνηση για τους αγρότες οι οποίες όμως ακόμα δεν έχουν πάρει το «πράσινο φως» των δανειστών.

Ειδικότερα, στο πεδίο του φορολογικού η κυβέρνηση στοχεύει να εντάξει τους αγρότες στην κλίμακα των μισθωτών και επαγγελματιών η οποία προβλέπει γενικό αφορολόγητο 9.500 ευρώ για το σύνολο των εισοδημάτων τους εκτός από τις ενισχύσεις του Β’ Πυλώνα της ΚΑΠ, με τους συντελεστές φόρου να ξεκινούν από το 22% και να κλιμακώνονται όσο αυξάνεται και το εισόδημα.

Στο ασφαλιστικό, από το «κόσκινο» των θεσμών θα περάσει η κυβερνητική πρόταση για αυτονομία του ΟΓΑ μέχρι το 2021 και δυνατότητα επιλογής χαμηλότερης ασφαλιστικής εισφοράς κύριας σύνταξης για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες (16% αντί για 20%) καθώς επίσης και όλα τα σενάρια για τον εσωτερικό βηματισμό (δηλαδή τις ενδιάμεσες ετήσιες αυξήσεις) στις εισφορές στο διάστημα της πενταετίας.

-Διαφήμιση-
Delegate