«Φραγμός στην Xylella»

γράφει ο Νίκος Λάππας

Μπορεί οι δηλώσεις θεσμικών παραγόντων ότι «υπάρχουν κρούσματα Xyllela στην Πελοπόννησο», που ανασκευάστηκαν σε «υπάρχουν υποψίες», να θεωρήθηκαν (ορθά) από το ΥΠΑΑΤ ως ανυπόστατες και ανεύθυνες, το ζήτημα παραμένει κεφαλαιώδες: Η είσοδος του βακτηρίου αυτού, το οποίο έχει πλήξει τον ελαιώνα των δύο άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών παραγωγικών χωρών, της Ιταλίας αλλά και της Ισπανίας, είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ελαιοκομία κάθε χώρας.

Ομάδα εργασίας για την αποτροπή του βακτηρίου της ξυλέλλας συνέστησε ο Περιφερειάρχης Ιονίων ΝήσωνΕάν στα παραπάνω προστεθούν η «ελληνική ιδιομορφία» της κατάρρευσης μεγάλου τμήματος των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και η εμμονή της ιταλικής κοινής γνώμης, ότι το βακτήριο ήρθε στην Ευρώπη από την εταιρεία η οποία έχει και τον τρόπο αντιμετώπισής του, οι κίνδυνοι για την Ελλάδα είναι ίσως πιο αυξημένοι.

Με αυτά τα δεδομένα, οι δράσεις της Περιφέρειας Ιονίου και η εκστρατεία «Φραγμός στην Xyllela», που παρουσιάζονται στην ΥΧ, αποκτούν ιδιαίτερη αξία.

Καθώς ο εφησυχασμός είναι το ίδιο επικίνδυνος με την ανευθυνότητα, εκστρατείες όπως αυτή πρέπει να γενικευθούν και να γίνουν συνεκτικό εθνικό πρόγραμμα δράσης. Πρόγραμμα που θα αφορά πτυχές όπως η υπεύθυνη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γεωργών για τα συμπτώματα και την αντιμετώπιση, οι ορθές καλλιεργητικές πρακτικές, οι έλεγχοι αλλά και τα αποτρεπτικά μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας και βεβαίως στα φυτώρια, μέσω του υλικού των οποίων διαδίδεται το επικίνδυνο βακτήριο.