Αγκάθι στη CETA οι ποσοστώσεις στα τυριά

Ο γαλακτοκομικός τομέας της ΕΕ εξέφρασε σύσσωμος τις ανησυχίες του σχετικά με την εφαρμογή ποσοστώσεων στα τυριά, στο πλαίσιο της Συνολικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας (CETA) μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά. Η εμπορική συμφωνία θα τεθεί προσωρινά σε ισχύ στις 21 Σεπτεμβρίου.

Ο τρόπος κατανομής των ποσοστώσεων, όσον αφορά τα εισαγόμενα ευρωπαϊκά τυριά στον Καναδά, ήταν ένα θέμα που κυριάρχησε εξαρχής στις μακροσκελείς διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών για τα ζητήματα εφαρμογής της CETA. Από πλευράς γαλακτοκομικής βιομηχανίας ΕΕ, υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με το πώς ο Καναδάς θα τηρήσει τη δέσμευσή του να εισάγει τυρί από την τελευταία.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο Καναδάς αναμένεται να εκχωρήσει μέρος της ποσόστωσης εισαγωγής τυριών σε «νεοεισερχόμενες» επιχειρήσεις, όμως υπάρχει διχογνωμία για το πώς έχει ερμηνευθεί ο συγκεκριμένος όρος. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Γαλακτοκομικών Επιχειρήσεων (EDA) εξέφρασε την ανησυχία του με αφορμή τις διάφορες εκθέσεις που δείχνουν ότι το 60% των ποσοστώσεων τυριών στο πλαίσιο της CETA ενδέχεται να χορηγηθεί στις καναδικές βιομηχανίες παραγωγής τυριού, και όχι σε εμπορικές επιχειρήσεις.

Η εξέλιξη αυτή, εάν επιβεβαιωθεί, θα είναι ένα πλήγμα για το ελεύθερο εμπόριο. Ουσιαστικά, οι Ευρωπαίοι παραγωγοί, προκειμένου να παραδώσουν τα εμπορεύματά τους στον Καναδά, θα είναι υποχρεωμένοι να συνεργαστούν με έναν κάτοχο άδειας εισαγωγής, που θα είναι βιομηχανική επιχείρηση και ίσως ενδιαφέρεται πρωτίστως για την προώθηση των δικών της προϊόντων παρά των ευρωπαϊκών. Το λόμπι του γαλακτοκομικού τομέα της ΕΕ πιέζει την Κομισιόν να εναντιωθεί σε αυτή την κατάσταση.