Αγουρέλαιο ανώτατης ποιότητας με τη βοήθεια της ευφυούς γεωργίας

Αγουρέλαιo ανώτατης ποιότητας από την Yannis Olive Grove με τη βοήθεια της ευφυούς γεωργίας

Στην παραθαλάσσια περιοχή της Νέας Ποτίδαιας, εκεί όπου παράγεται το φημισμένο και πιστοποιημένο ώς ΠΟΠ (προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης) αγουρέλαιο Χαλκιδικής, οι παραδοσιακές μέθοδοι της αγροτικής καλλιέργειας συναντούν την τελευταία διετία την υψηλή τεχνολογία, προς όφελος των παραγωγών και του περιβάλλοντος.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτό γίνεται πράξη μέσω της συνεργασίας που ξεκίνησε η GAIA Επιχειρείν με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης και ειδικότερα με το γραφείο Μελετών και Συμβουλευτικής και με το Κέντρο Ελιάς ΚΡΙΝΟΣ, στα κτήματα ελιάς της εταιρίας Yannis Olive Grove.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συνεργασίας, με τίτλο “Ευφυής Γεωργία”, συγκεκριμένες διακριτές υπηρεσίες-εφαρμογές τίθενται στη διάθεση των ωφελούμενων καλλιεργητών ελαιόδεντρων: πρόκειται για υπηρεσίες σχετικές με καλλιεργητικές πρακτικές και γεωργικές προειδοποιήσεις.

Οι υπηρεσίες, που μπορούν να εφαρμοστούν συνδυαστικά ή μόνες τους σε ένα ή περισσότερα αγροτεμάχια, εφαρμόζονται σήμερα πειραματικά στον προαναφερθέντα ελαιώνα 30 στρεμμάτων, με προοπτική να επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή της Ποτίδαιας, ώστε να υπάρχουν στοιχεία για συνολικά 6000 ελαιόδεντρα, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο χημικός μηχανικός Νικόλαος Χατζηλίας, υπεύθυνος γραφείου μελετών και συμβουλευτικής, Ανάπτυξης νέων προϊόντων Επιχειρηματικό κέντρου Αγροδιατροφικού τομέα και καινοτομίας της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Οι προσφερόμενες υπηρεσίες είναι:                                          

-GAIA Agronomy. Παρέχει αγρονομικές συμβουλές βασισμένες σε επιστημονικά μοντέλα ακριβείας, που έχουν αναπτυχθεί από το ινστιτούτο εδαφοϋδατικών πόρων του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, για τις ελληνικές καλλιέργειες. Τα επιστημονικά μοντέλα του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ έχουν εξελιχθεί και εφαρμοσθεί με επιτυχία σε καλλιέργειες σε όλη την Ελλάδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 ετών, και θεωρούνται τα πλέον δοκιμασμένα και επιτυχημένα για τις Ελληνικές καλλιέργειες. Ειδικά για την ελιά, η εφαρμογή καλύπτει ακόμη αναλυτικές συμβουλές λίπανσης και άρδευσης. ΓΗ αναλυτική συμβουλή άρδευσης μπορεί για παράδειγμα να περιλαμβάνει τη δόση αρδευτικού νερού (m3/στρ. ή mm) ανά μήνα της βλαστικής περιόδου, το εύρος άρδευσης σε ημέρες ανά μήνα της βλαστικής περιόδου και τη διάρκεια άρδευσης σε ώρες σε κάθε εφαρμογή άρδευσης. Μάλιστα, η συμβουλή άρδευσης παρέχει συγκεκριμένες οδηγίες για τον οποιοδήποτε τρόπο/σύστημα άρδευσης έχει εγκαταστήσει ο κάθε παραγωγός και περιλαμβάνει ενδεικνυόμενη ποσότητα, συχνότητα και χρονικές στιγμές άρδευσης.

-GAIA Irrigation. Η εφαρμογή παρέχει συμβουλή άρδευσης ακριβείας και επιπλέον αυτοματοποιεί πλήρως τη διαδικασία της άρδευσης στο χωράφι. Συνδυάζεται δε με το σύστημα αυτόματου ελέγχου άρδευσης GAIAtron – Irrigation ώστε να αρδεύει με ακρίβεια εκείνη την ποσότητα νερού που είναι απαραίτητη, και στην πιο κατάλληλη χρονική περίοδο μέσα στο 24ωρο και να επιτυγχάνει τα εξής: εξοικονόμηση νερού και λιπάσματος, βελτίωση παραγωγής και μείωση κόστους άρδευσης λόγω της αξιοποίησης οικονομικών τιμολογίων ΔΕΗ ή κόστους νερού καθώς και ελάττωσης των εξόδων μετακινήσεων (εξαιτίας της αυτοματοποίησης).

-GAIA Shield. Η εφαρμογή GAIA Shield (Γεωργικές Προειδοποιήσεις) παρέχει λειτουργίες εξατομικευμένης προειδοποίησης και συμβουλευτικής διαχείρισης για τους κινδύνους και εχθρούς που απειλούν τις καλλιέργειες. Η εφαρμογή ενσωματώνει εξελιγμένα μοντέλα πρόγνωσης κινδύνων για καλλιέργειες τα οποία έχουν αναπτυχθεί και δοκιμασθεί ειδικά για τις Ελληνικές συνθήκες. Τα μοντέλα καλύπτουν κινδύνους προσβολής από παρασιτικές, μη παρασιτικές ασθένειες και έντομα. Η ευφυής γεωργία θα βρεθεί στο επίκεντρο εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης τροφίμων Detrop Boutique.