Αλλαγές στο ν/σ για τους συνεταιρισμούς, ζητά το τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και οι συνεταιριστές

Αλλαγές στο ν/σ για τους συνεταιρισμούς, ζητά το τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και οι συνεταιριστές, πριν κατατεθεί στη Βουλή

Συζήτηση με θέμα το ν/σ των συνεταιρισμών που το επόμενο διάστημα πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή, διοργάνωσε την Κυριακή 17 Ιανουάριου, το τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, στα γραφεία του κόμματος στο κέντρο της Αθήνας (Μεταξουργείο).

Η συνάντηση, στην οποία εκτός από βουλευτές, συμμετείχαν συνεταιριστές αλλά και εκπρόσωποι του ΥπΑΑΤ, στόχο είχε να διαμορφωθεί ένα «κείμενο – πρόταση» που θα κατατεθεί στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με βελτιώσεις που θα βοηθήσουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα.

To ypaithros.gr βρέθηκε στην συνάντηση και μίλησε με το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνη του τμήματος Αγροτικής Πολιτικής, Ειρήνη Κατσινοπούλου που συντόνισε την συζήτηση. «Η συζήτηση γίνεται με στόχο να συμβάλει στο δημόσιο διάλογο, ούτως ώστε αυτό το νομοσχέδιο να γίνει ένας νόμος ο οποίος θα δώσει καινούρια ώθηση στα συνεργατικά σχήματα στον αγροτικό χώρο», μας ανέφερε η κα. Κατσινοπούλου.

Αλλαγές στο ν/σ για τους συνεταιρισμούς, ζητά το τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και οι συνεταιριστές, πριν κατατεθεί στη Βουλή

Και πρόσθεσε: «Το τμήμα αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ έχει εκπονήσει εδώ και τρία χρόνια περίπου ένα πλαίσιο που αποτελεί τον οδηγό της τοποθέτησής μας. Υπάρχουν σημεία που κατά την γνώμη μας πρέπει να τροποποιηθούν. Σε αυτά όμως θα καταλήξουμε στο τέλος της διαδικασίας. Η συμμετοχή στην σημερινή συνάντηση είναι πολύ μεγάλη. Τα αποτελέσματα της σημερινής σύσκεψης θα προωθηθούν στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, στον Πρωθυπουργό, στην κοινοβουλευτική ομάδα και βεβαίως στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ (κεντρική επιτροπή και πολιτική γραμματεία) διότι θεωρούμε ότι το ν/σ αυτό είναι από τα πιο κρίσιμα της περιόδου που διανύουμε».

Επιπλέον, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παπαδόπουλος που επίσης συμμετείχε στην συζήτηση μας τόνισε: «είναι ένα νέο ν/σ το οποίο ευελπιστούμε να επεξεργαστούμε. Πιστεύουμε ότι θα είναι ένα εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι συνεταιρισμοί έχουν διαλυθεί. Όμως για να έχουμε πρωτογενή παραγωγή θα πρέπει να ξαναφτιάξουμε συνεταιρισμούς. Το νομοσχέδιο αυτό θα είναι ένα καλό εργαλείο ώστε να προχωρήσουμε προς αυτήν τη κατεύθυνση».

Από την πλευρά των συνεταιριστών μιλήσαμε μεταξύ άλλων με τον Διονύση Βαλασσά, γενικό διευθυντής της «Ζαγορίν» ο οποίος μας ανέφερε: «το ν/σ κινείται σε θετική κατεύθυνση αλλά κατά την γνώμη μας επιδέχεται πολλών διορθώσεων. Ο συνεταιρισμός είναι σύνθετος χώρος. Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην επιχειρηματική του πλευρά».

Επιπλέον ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Δημήτρης Κουντουριάδης, σημείωσε ότι: «η αναγκαστικότητα δεν πρέπει να καταργηθεί με το νέο ν/σ διότι οι αναγκαστικοί συνεταιρισμοί είναι λίγοι και πετυχημένοι στην χώρα μας. Τέτοιου είδους σχήματα υπάρχουν και σε άλλες χώρες. Πρέπει λοιπόν να διατηρηθούν».

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην «ΥΧ» που θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη Παρασκευή 22/1

Χρήστος Διαμαντόπουλος