Αμφίκλεια: Η… σιτομάνα της Στερεάς Ελλάδας

Η Αμφίκλεια είναι μια κωμόπολη της Λοκρίδας Φθιώτιδας, η οποία βρίσκεται στις παρυφές του Παρνασσού και έχει μεγάλη παράδοση στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Το δέσιμο των ντόπιων με τη γη και τις καλλιέργειες τους ώθησε να εντάξουν το σιτάρι στην πολιτιστική τους καθημερινότητα και στα κοινωνικά δρώμενα.

Πολιούχος της Αμφίκλειας είναι η Παναγία η Μεσοσπορίτισσα, που γιορτάζεται στις 21 Νοεμβρίου. Είναι η εποχή που η σπορά βρίσκεται στη μέση και έχει ήδη καταναλωθεί το μισό σιτάρι. Επίσης, στη γιορτή του Αγίου Νικολάου, στις 6 Δεκεμβρίου, αναβιώνει κάθε χρόνο το έθιμο του «Χόνδρου», σύμφωνα με το οποίο ανήμερα της γιορτής του αγίου σερβίρεται στην πλατεία χυλός σταριού με ζάχαρη και κανέλα.

Τέλος, επιστέγασμα όλων των πολιτιστικών δράσεων ήταν η δημιουργία του Μουσείου Άρτου. Πρόκειται για έναν χώρο που μεταφέρει τον επισκέπτη εκατοντάδες χρόνια πίσω, ενώ μέσα από εικόνες και υλικά τον μυεί σε όλη τη διαδικασία της επεξεργασίας του σταριού, από τον σπόρο μέχρι το ψωμί.

Οι προσπάθειες για την ανάδειξη του σταριού δεν πέρασαν απαρατήρητες από την Ακαδημία Αθηνών. Μέσω του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας και σε συνεργασία με τον Τοπικό Σύλλογο Δαδιωτών, η περιοχή καθίσταται πόλος έλξης για έρευνα, μελέτη και ψυχαγωγία, με στόχο πάντα την κοινωνική ευαισθητοποίηση και τον προβληματισμό των πολιτών.

Γιάννης Σάρρος