Ο Φορέας Διαχείρισης (Φ.Δ.) Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης διοργάνωσε στις 23 Οκτωβρίου στην Καβάλα Ημερίδα με τίτλο «Ανάπτυξη Τουρισμού σε Προστατευόμενες Περιοχές: Η Περίπτωση του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΕΠΑΜΑΘ)».

Στο πρώτο μέρος της Ημερίδας, οι παραβρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να ενημερωθούν για τις δράσεις προώθησης εναλλακτικού τουρισμού στην Περιφέρεια ΑΜΘ από τον κ. Ο. Μπογιατζή στέλεχος της Περιφέρειας ΑΜΘ. Στην συνέχεια παρουσιάστηκαν από τον Δρ. Μ. Κουτράκη, Πρόεδρο Δ.Σ. ΕΠ ΑΜΑΘ οι οικοτουριστικές δυνατότητες του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και από τον κ. Κ. Τενεκετζή, Γ.Γ. Ελληνικής Εταιρίας Οικοτουρισμού το Ευρωπαϊκό Πρότυπο Πιστοποίησης Οικοτουρισμού. Ακολούθησε η εισήγηση του κ. Π. Πούλου Γ.Γ. Συνδέσμων Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδος, για τις αγροτουριστικές επιχειρήσεις και το θεσμικό πλαίσιο σε Ελλάδα και Ε.Ε.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την κ. Δ. Ακτσόγλου, ΔΠΘ που αναφέρθηκε στην συνεισφορά των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων στην περιβαλλοντική επίδοση του ΕΠΑΜΑΘ. Η ανάπτυξη του αναπηρικού τουρισμού, ενός υποσχόμενου τουριστικού κλάδου στην Περιφέρεια ΑΜΘ, παρουσιάστηκε από την κ. Γ. Παπαϊωάννου, Ph.D. Οι εισηγήσεις ολοκληρώθηκαν από τον κ. Η. Μιχαηλίδη, διαχειριστή της Riverland, που ανέλυσε την σημαντικότητα της γνωριμίας με τη βιοποικιλότητα μέσα από τις δραστηριότητες υπαίθρου. Παρεμβάσεις έγιναν από τους Προέδρους Δ.Σ. των Φ.Δ. Δέλτα Έβρου και Οροσειράς Ροδόπης κ. Α. Αθανασιάδη και κ. Σ. Κεχαγιόγλου αντίστοιχα, ο Δρ. Γκαιτατζής, ΔΠΘ, ο κ. Π. Γιαννόγλου, Τμήμα Αλιείας ΠΕ Σερρών και ο Ζ. Μυστακίδης, ΓΕΩΤΕΕ ΑΜΘ

Μετά το πέρας των εισηγήσεων παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου με θέμα: «Η αναπτυξιακή προοπτική του οικοτουρισμού στα Εθνικά Πάρκα, το έργο και το όραμα του Φ.Δ. του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης».

Επιπρόσθετα παρουσιάστηκε το έργο των Φ.Δ. και η ανάγκη να καταστούν τα Εθνικά Πάρκα ελκυστικός τουριστικός προορισμός καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ σημαντική αναφορά έγινε στις συνεργασίες που μπορούν να αναπτυχθούν μεταξύ των Φ.Δ και της Περιφέρειας για την αναπτυξιακή προοπτική του οικοτουρισμού.

Στη συνέντευξη τέθηκε επίσης το πολύ σοβαρό ζήτημα της χρηματοδότησης των Φ.Δ. καθώς είναι επιτακτική η ανάγκη της συνέχισης της λειτουργίας τους και μετά το πέρας του 2015 τόσο για την διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών όσο και για την διατήρηση των υποχρεώσεων της χώρας απέναντι στην Ε.Ε.Τέλος, οι παρόντες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν διάφορα τοπικά προϊόντα της περιοχής τα οποία επιμελήθηκε εξαιρετικά ευφάνταστα ο σεφ Β. Ιωνάς. Τα προϊόντα ήταν ευγενή χορηγία των τοπικών παραγωγών. Συγκεκριμένα, το κρασί το προσέφερε η εταιρία «ΟΙΝΟΙ ΣΓΟΥΡΙΔΗ», τα ακτινίδια ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Χρυσοχωρίου «NESPAR», τα θαλασσινά ο «Αγροτικός Αλιευτικός συνεταιρισμός Λιμνοθαλασσών Κεραμωτής-Ν. Καβάλας» και τα ζυμαρικά η εταιρία «Σοφίας Γεύσεις».

Η εκδήλωση χρηματοδοτήθηκε από το ΕΠΠΕΡΑΑ.