Ανήσυχοι οι κτηνοτρόφοι της Δράμας για το έντομο λυμάντρια. Αποφασίστηκε η καταγραφή των περιοχών που πλήττονται

Το ανωφελές έντομο λυμάντρια που προκαλεί τεράστιες καταστροφές κατατρώγοντας τα πουρνάρια συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους κτηνοτρόφους της Δράμας οι οποίοι αναζητούν περιοχές με πουρνάρια που δεν ξεράθηκαν για να ταΐσουν τα ζώα τους. Η επιδρομή της λυμάντρια ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που έγινε στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Δράμας Αργύρη Πατακάκη με την συμμετοχή του Δημήτρη Αβτζή, εντομολόγου ερευνητή στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης, στελεχών της ΔΑΟΚ Δράμας, της Διεύθυνσης Δασών και του Δασαρχείου Κ. Νευροκοπίου καθώς και του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δράμας.

Αποφασίστηκε να γίνει καταγραφή των περιοχών που πλήττονται από το έντομο και να επιτευχθεί μια έγκαιρη καταπολέμηση την επόμενη χρονική περίοδο, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο και με την οικονομική στήριξη του ΥΠΑΑΤ. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δράμας Γιάννης Κιτσουκάκης μεταφέρει στο www.ypaithros.gr ότι το θέμα περνάει και στις αρμοδιότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος. «Είναι οικολογικός ο τρόπος αντιμετώπισης του εντόμου αλλά απαιτείται μια σειρά ενεργειών ούτως ώστε να γίνει καταγραφή των περιοχών που εμφανίστηκε το έντομο και επίσης οι επιστήμονες να εκτιμήσουν σε ποιες περιοχές ενδέχεται να εμφανιστεί την επόμενη χρονιά για να στηθούν στους πουρναρότοπους κάποιες παγίδες και να γίνει έγκαιρα η καταπολέμησή του». Στις περιοχές που επλήγησαν από λυμάντρια δεν μπορούν να βοσκήσουν τα κατσίκια και οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα για την σίτιση των κοπαδιών τους.

Ο κ. Κιτσουκάκης σημειώνει ότι η λυμάντρια τα τελευταία χρόνια εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα, απλά σε κάποιες είναι σε αρχικό στάδιο, όχι όμως και στην Δράμα. «Όταν πρωτοεμφανίστηκε στην Δράμα ο κύκλος ήταν μεγάλος, με την έννοια ότι περνούσαν 6– 7 χρόνια για να επανεμφανιστεί αλλά τελευταία εμφανίζεται κάθε χρόνο γι’ αυτό και δεν μπορούμε να περιμένουμε τον φυσιολογικό κύκλο του εντόμου».