Αναζητείται λύση για τους πυρηνελαιουργούς

Μπορεί να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των παραπροϊόντων της ελαιοπαραγωγής;

Την απάντηση προσπαθούν να δώσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, αναζητώντας ωστόσο τη χρυσή τομή. Αυστηρή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, ουσιαστική στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας και μεγαλύτερη κατανόηση από την πλευρά των τοπικών κοινωνιών, φαίνεται να αποτελούν το τρίπτυχο μιας βιώσιμης λύσης στη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων στη χώρα.

Τα πρώτα ευοίωνα σημάδια έρχονται από την Πελοπόννησο, με τους πυρηνελαιουργούς να βλέπουν τις κινήσεις της Περιφέρειας προς τη σωστή κατεύθυνση. Το μαρτυρά άλλωστε η συνάντηση που είχαν την Δευτέρα με τον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη. «Υποστηρίζουμε την επιχειρηματικότητα και τη νομιμότητα και αναγνωρίζουμε τη συμβολή σας στην αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των προϊόντων της ελαιοπαραγωγής» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τατούλης απευθυνόμενος στους πυρηνελαιουργούς των νομών της περιφέρειάς του.

Σε μια περίοδο ιδιαίτερα «εύθραυστη» για τους πυρηνελαιουργούς κυρίως της Πελοποννήσου (καταγγελίες, εισαγγελικές παρεμβάσεις, λουκέτα, πρόστιμα σε κάποια από τα εργοστάσια), η ανάγκη εξεύρευσης μίας λύσης κρίνεται επιτακτική. «Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή στο θέμα» επισημαίνει στο ypaithros.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πυρηνελαιουργών Ελλάδος Μανώλης Γιαννούλης. «Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος πως χωρίς τα εργοστάσιά μας, δεν θα υπάρχει ελαιοκομία» εξηγεί.

Η έντονη δυσοσμία, όμως, και η θέα μιας καμινάδας εν λειτουργία επαναφέρουν σε κάθε περίοδο ελαιοσυγκομιδής το θέμα στην επιφάνεια. «Βεβαίως και γινόμαστε ενοχλητικοί» σημειώνει στο ypaithros.gr ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας Νίκος Προκοβάκης. «Αλλά, άλλο ενοχλώ και άλλο ρυπαίνω! Τα πυρηνελουργεία δεν παράγουν υγρούς ρύπους».

Από τη στιγμή που αποφασίστηκε η μετατροπή των τριφασικών ελαιοτριβείων σε διφασικά, ουσιαστικά ελαχιστοποιείται η ρύπανση του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα, αλλά έχει αυξηθεί η ποσότητα των υδρατμών που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα από τα πυρηνελαιουργεία. «Φαίνεται ότι βγάζουμε περισσότερο καπνό. Δεν είναι καπνός όμως, αλλά υδρατμός. Ο κόσμος δεν το ξέρει αυτό» εξηγεί ο κ. Προκοβάκης. Ωστόσο, σήμερα εξακολουθούν να λειτουργούν τριφασικά ελαιοτριβεία, τα οποία σύμφωνα με την τελευταία παράταση, πρέπει να μετατραπούν σε διφασικά έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Εν τω μεταξύ, φαίνεται πως τα κίνητρα για επενδυτικές κινήσεις στο κομμάτι της πυρηνελαιουργίας είναι ανύπαρκτα. «Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι ενώ δαπανώνται τεράστια χρηματικά ποσά ετησίως για την εξεύρεση λύσεων σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του κατσίγαρου (το λιόζουμο) , δεν χρηματοδοτείται από κανένα πρόγραμμα ο εκσυγχρονισμός των πυρηνελουργείων» σημειώνει ο κ. Προκοβάκης.

Γεωργία Μπόχτη