Δυτική Μακεδονία: Ανήσυχοι οι γυναικείοι συνεταιρισμοί για το ν/σ

Η ανάγκη να τονωθεί το ενδιαφέρον και να φρεσκαριστεί η δραστηριότητα των γυναικείων συνεταιριστικών οργανώσεων, που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει έντονα σημάδια κόπωσης, τονίστηκε στη συνάντηση που πραγματοποίησαν οι εκπρόσωποι των γυναικείων συνεταιρισμών της δυτικής Μακεδονίας με στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην Κοζάνη.

Από στοιχεία που παρουσίασε η εκπρόσωπος του υπουργείου Ελένη Τσομίδου, από τους 140 συνεταιρισμούς πολλοί υπολειτουργούν, κάποιοι έχουν αναστείλει την δραστηριότητα τους και κάποιοι προσπαθούν να κρατηθούν σε λειτουργία. Για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, όπως αναφέρθηκε, έγιναν ορισμένες βελτιώσεις στο νομοθετικό πλαίσιο έτσι ώστε να διευκολύνεται η ίδρυση και διατήρηση των γυναικείων συνεταιρισμών ακόμη και με την συμμετοχή τριών ατόμων. Όλες οι βελτιώσεις που έχουν γίνει θα συμπεριλαμβάνονται στις δράσεις του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης Εθνικής και Τοπικής Εμβέλειας.

Η εκπρόσωπος της ομάδας Leader πρότεινε στα νέα προγράμματα που θα προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα να υπάρξει πρόβλεψη ώστε οι γυναικείοι συνεταιρισμοί να ενισχύονται με επιπλέον επιδότηση απ’ ό,τι τα άλλα φυσικά πρόσωπα, ως αναγνώριση της ιδιαιτερότητας του νομικού προσώπου.

Εκπρόσωποι των γυναικείων συνεταιρισμών εξέφρασαν ανησυχία για το μέλλον ενός εγχειρήματος που το ξεκίνησαν με όρεξη κι διάθεση πριν από είκοσι χρόνια και που σήμερα σε κάποιες περιπτώσεις κινδυνεύει να συντριβεί από την μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών που αγόραζαν τα προϊόντα τους και τους ασφυκτικούς περιορισμούς της αγοράς.

«Πουλάμε τα προϊόντα μας με πίστωση και αγοράζουμε πρώτες ύλες μετρητής», τόνισαν πολλές από τις εκπροσώπους των γυναικείων συνεταιρισμών που έλαβαν τον λόγο, ενώ άλλες ζήτησαν από τους εκπροσώπους του υπουργείου αλλά και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας «να υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη, ώστε οι συνεταιρισμοί να μπορούν να διαθέτουν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές και σε οργανωμένα υπαίθρια παζάρια ανά την Ελλάδα».

Η συνάντηση, που έγινε σε καλό κλίμα, εντάσσεται στον σχεδιασμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και κινήτρων ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας στον αγροτικό χώρο.

Πηγή: ΑΠΕ