Ανόρεχτη παραμένει η αγορά στο σκληρό

«Παγωμένες» οι εξαγωγές, λιγοστές οι πράξεις στο εσωτερικό

skliro-sitari-agora

Με νωχελικούς ρυθμούς εξακολουθεί να κινείται η αγορά στο σκληρό σιτάρι, καθώς η απουσία εξαγωγών συνοδεύεται και από περιορισμένες εμπορικές πράξεις στο εσωτερικό μέτωπο. Οι διακινούμενοι όγκοι είναι πολύ χαμηλοί, καθώς όσοι καλλιεργητές έχουν σιτάρι στις αποθήκες τους δεν βιάζονται να πουλήσουν, δεδομένου ότι οι τιμές που προσφέρονται κρίνονται κάθε άλλο παρά ικανοποιητικές. Πρόθεση πώλησης καταγράφεται μόνο από όσους έχουν άμεση ανάγκη ρευστότητας ή πιέζονται να «ελευθερώσουν» αποθηκευτικό χώρο, ενόψει της «έλευσης» του βαμβακιού και του καλαμποκιού.

Από την άλλη, οι μύλοι δείχνουν να έχουν καλύψει τις ανάγκες τους, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν κινούνται για ποιοτικό προϊόν, εφόσον αυτό είναι διαθέσιμο. Για αυτές τις περιπτώσεις, οι τιμές κυμαίνονται στα 23-24 λεπτά το κιλό, ανάλογα με την προέλευση, την απόσταση και το κόστος logistics.

των Γ. Ρούστα, Μ. Αμπατζή, Γ. Σάρρου, Γ. Τσατσάκη

Αντίστοιχη στασιμότητα επικρατεί και στη διεθνή αγορά, όπου το τελευταίο διάστημα οι τιμές καταγράφουν ελαφρώς πτωτική πορεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Φότζια οι τιμές υποχώρησαν στα 227-232 ευρώ/τόνο για την πρώτη κατηγορία, ενώ 10 ευρώ χαμηλότερα διαμορφώθηκαν για τις επόμενες κλάσεις.

Δημοπρασία ετοιμάζει η ΕΑΣ Βόλου

Στον θεσσαλικό κάμπο, η έλλειψη εξαγωγικού ενδιαφέροντος προκαλεί έντονο προβληματισμό στους καλλιεργητές. Το αξιοσημείωτο της φετινής χρονιάς ήταν η δυναμική παρέμβαση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, ο οποίος για πρώτη φορά ανέλαβε να πουλήσει μαζικά στο εμπόριο, για λογαριασμό των μελών του, δίνοντας τιμή 22 λεπτά το κιλό στον παραγωγό. Μέχρι τώρα, κατάφερε να πουλήσει περίπου 400 τόνους με 23 λεπτά (το ένα λεπτό πηγαίνει στον Συνεταιρισμό), αλλά παραμένει αποθηκευμένη μια εξίσου μεγάλη ποσότητα, η οποία εκτιμάται ότι δύσκολα μπορεί να πουληθεί πάνω από 20-21 λεπτά.

Σε διαγωνισμό για την πώληση 3.000 τόνων σταριού προχωρά τις επόμενες μέρες η ΕΑΣ Βόλου, ευελπιστώντας σε μια καλή τιμή. Η Ένωση προμηθεύτηκε από τους παραγωγούς με 19 λεπτά/κιλό το προβροχικό και με 17 λεπτά/κιλό το μεταβροχικό. Ο πρόεδρος της ΕΑΣ, Νικήτας Πρίντζος, εμφανίζεται επιφυλακτικός, καθώς η αγορά δεν δείχνει ιδιαίτερο ζήλο για τη φετινή σοδειά, ενώ οι βροχές του Ιουλίου συνέβαλαν στη μερική υποβάθμιση του προϊόντος.

Την ίδια ώρα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νίκαιας στη Λάρισα, κάλεσε τους ιδιώτες να αγοράσουν την αποθηκευμένη ποσότητα σίτου που διέθετε στις αποθήκες του και, με βάση τις συμφωνίες, πλήρωσε τους παραγωγούς-μέλη του. Λόγω υποβαθμισμένης ποιότητας από τις καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού, το σιτάρι πουλήθηκε με 20 λεπτά το συμβολαιακό και 18 λεπτά το συμβατικό.

Πληγή η απουσία συνεταιρισμών και αποθηκών στη Θράκη

Η αγρότισσα Πετρούλα Σπυριδωνίδου καλλιεργεί σιτάρι στην Ξυλαγανή Ροδόπης και σχολιάζει ότι η φετινή παραγωγή ήταν πεσμένη, λόγω της ξηρασίας. Οι αποδόσεις κινήθηκαν από 100 κιλά στα ξηρικά, έως 400 κιλά στα πολύ καλά ποτιστικά χωράφια. Η φετινή χρονιά καλλιεργητικά ήταν καλύτερη από την περσινή, που έριξε χαλάζι, αλλά δυστυχώς η τιμή κατρακύλησε. «Περιμέναμε γύρω στα 20-22 λεπτά/κιλό, αλλά η τιμή έπεσε κάτω από 20. Παραδώσαμε με ανοιχτή τιμή και το ταβάνι φαίνεται πως είναι τα 18 λεπτά. Τα στρέμματα που σπάρθηκαν ήταν λίγα και, επειδή υπήρχε ζήτηση, περιμέναμε καλύτερη τιμή, αλλά δυστυχώς διαψευστήκαμε».

Η κα Σπυριδωνίδου σημειώνει ότι δεν υπάρχουν αποθήκες, με αποτέλεσμα το προϊόν να δίνεται κατευθείαν στους εμπόρους, ενώ και η απουσία συνεταιρισμών, για να προωθήσουν οι παραγωγοί συντεταγμένα το προϊόν και να διεκδικήσουν καλύτερη τιμή, λειτουργεί επιβαρυντικά. Σημειώνει ότι οι έμποροι πριν το 1991 είχαν ποιοτική διαβάθμιση στο προϊόν, ενώ τώρα επικρατεί ομογενοποίηση, με αποτέλεσμα να μην πληρώνεται η ποιότητα. «Πρέπει να έχουμε αποθήκες και να χωριστούν σε κατηγορίες α,β,γ. Μόνο με την ποιότητα μπορούμε να πετύχουμε», καταλήγει.

Λιγοστές οι ποσότητες στη Στερεά

Χαμηλές αποδόσεις, οι οποίες ξεκινούσαν από 120 κιλά το στρέμμα και έφταναν τα 300, κατέγραψαν οι παραγωγοί της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ενώ στην αρνητική εικόνα έρχονται να προστεθούν οι χαμηλές τιμές, της τάξης των 16 λεπτών το κιλό. Σύμφωνα με τον παραγωγό, Κώστα Γεωργίου, από την περιοχή της Τιθορέας, «η υποβάθμιση του προϊόντος από τις καιρικές συνθήκες είχε σαν αποτέλεσμα την πίεση των τιμών κάτω από το κόστος παραγωγής. Οι μεγαλύτερες ποσότητες πουληθήκαν στους εμπόρους ως ζωοτροφικές, με χαμηλές τιμές. Αποθηκευμένα σιτηρά από μεμονωμένους παραγωγούς είναι ελάχιστα».

Περισσότερο τυχεροί στάθηκαν οι παραγωγοί που θέρισαν τα χωράφια τους πριν από τις βροχές του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα να εισπράξουν τιμές οι οποίες ξεπερνούσαν ακόμη και τα 24 λεπτά το κιλό.