Αποστόλου: Νέα προγράμματα προώθησης προϊόντων ύψους 24 εκατ. ευρώ

Στα Προγράμματα Προώθησης των ελληνικών προϊόντων και τον ρόλο που διαδραματίζουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης των τελευταίων στις σημαντικότερες αγορές της Ε.Ε. και των τρίτων χωρών, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, σε ομιλία του στο πολυσυνέδριο Capital + Vision. Μάλιστα, γνωστοποίησε ότι η Ε.Ε. ενέκρινε 8 νέα προγράμματα προϋπολογισμού 24 εκατ. ευρώ για το διάστημα 2015-2018.

Την τελευταία τριετία βρίσκονται σε φάση υλοποίησης 35 τέτοια προγράμματα, στοχεύοντας σε σημαντικές αγορές, όπως είναι αυτές των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας, του Καναδά κ.ά. Επίσης, συμπεριλαμβάνονται αρκετές χώρες της Ε.Ε., μεταξύ άλλων η Γαλλία, η Γερμανία, οι σκανδιναβικές χώρες και η Μ. Βρετανία.

Στην προώθηση εντάσσεται και ένα σημαντικό μέρος των μέτρων που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξη των αγροτών.

Όπως δήλωσε σχετικά ο κ. Αποστόλου:

“Από το 2016 το νέο θεσμικό πλαίσιο για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων θα βοηθήσει τους επαγγελματίες του γεωργικού τομέα να εισέλθουν στις διεθνείς αγορές ή να ισχυροποιήσουν την παρουσία τους σ΄ αυτές με την διάθεση αυξημένων κονδυλίων και ποσοστού συγχρηματοδότησης για την προώθηση, από 61 εκατ. ευρώ το 2013 σε 200 εκατ. ευρώ το 2019.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, τα ποσοστά συγχρηματοδότησης της Ε.Ε. θα αυξηθούν από 50% σε 70-80% (85% για την Ελλάδα και την Κύπρο) με ταυτόχρονη κατάργηση της εθνικής συγχρηματοδότησης”.

Επιμέλεια: Νίκος Γαργαλάκος