Από την βουλή ξεκίνησε ο διάλογος του ΠΑΣΟΚ για το αγροτικό

ο διάλογος του ΠΑΣΟΚ για το αγροτικό

Εκδήλωση για την αγροτική ανασυγκρότηση στη ΒουλήΟλοκληρώθηκε η εκδήλωση, που διοργάνωσε σήμερα η κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή. Την εκδήλωση έκλεισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, η οποία ανήγγειλε την έναρξη διαλόγου για το αγροτικό με τους παραγωγικούς φορείς σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Στόχος ο κοινωνικός διάλογος να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016, και μέσα από αυτό να διαμορφωθεί η τελική πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το αγροτικό.

Νωρίτερα, η κα Γεννηματά παρουσίασε Τις 15 προτάσεις-προτεραιότητες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, με στόχευση στην απασχόληση νέων αγροτών αλλά και στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με γνώμονα τις ανάγκες του καταναλωτή. 

Εκδήλωση για την αγροτική ανασυγκρότηση στη ΒουλήΤο λόγο πήραν στη συνέχεια συμμετέχοντες εκπρόσωποι οργανώσεων αγροτών και γεωτεχνικών, καθώς και εκπρόσωποι οργανώσεων μεταποίησης, εμπορίας και εξαγωγών αγροτικών προϊόντων. Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου, Θωμάς Κουτσουπιάς που αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο κόστος παραγωγής προτείνοντας τρόπους μείωσης του, στην έλλειψη εκπαίδευσης των αγροτών κ.α., ενώ μίλησε και για το πρόβλημα της γραφειοκρατίας που αποθαρρύνει τους αγρότες από τις επενδύσεις.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ Χρήστος Μάρκου. Όπως σημείωσε η αμπελουργική οικονομία δεν μπορεί να είναι βιώσιμη με 2 και 3 στρέμματα, αλλά θα  πρέπει να δημιουργηθούν ικανά μεγέθη αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Και μεγάλο ρόλο σε αυτό, ανέφερε, θα παίξουν οι συνεταιρισμοί. 

Εκδήλωση για την αγροτική ανασυγκρότηση στη ΒουλήΓια τα προβλήματα του κλάδου αλλά και τις υποσχέσεις, που ακούν όλα αυτά θα χρόνια για παραγωγική ανασυγκρότηση, μίλησε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού Νίκος Κουτλιάμπας. Αφού αναφέρθηκε στους ανεξέλεγκτους μηχανισμούς πωλήσεων από τα Βαλκάνια που εκπορεύονται αγροτικά προϊόντα χωρίς τιμολόγια, ολοκλήρωσε την ομιλία του ζητώντας να στηριχθούν οι συνεταιρισμοί. 

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αμφιλοχίας και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, Απόστολος Κοιμήσης τόνισε πως οι παραγωγοί θα πρέπει να κάνουν εταιρικά σχήματα για να συνεχίζουν να υπάρχουν. Όπως εξήγησε, οι αγρότες σήμερα δεν θέλουν επιδοτήσεις, θέλουν να παράγουν. Ενώ έκανε λόγο για καρτέλ στο ελαιόλαδο, σημειώνοντας ότι επιχειρείται η αγορά του κρητικού ελαιόλαδου στην πιο χαμηλή τιμή. Η κυβέρνηση πρόσθεσε είναι αλλεργική στους αγρότες, όποτε δεν περιμένει τίποτα κάλο στο μέλλον.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών Θεόδωρος Βασιλόπουλος τόνισε πως καμία κυβέρνηση δεν έλαβε σοβαρά τους νέους αγρότες. Και ανέφερε χαρακτηριστικά «Επειδή είμαι αισιόδοξος και εκφράζω τη νέα γενιά, στέλνω ένα μήνυμα, ότι μένουμε στη γεωργία και θα συνεχίσουμε να παράγουμε». 

Εκδήλωση για την αγροτική ανασυγκρότηση στη ΒουλήΚανένας αγρότης να μην μείνει εκτός συνεταιρισμών τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης. Πλέον με το νέο νομοσχέδιο, ανέφερε, θα είναι πιο εύκολη η δημιουργία τους, σημειώνοντας πως επιτέλους ο πρωτογενής τομέας πρέπει να οργανωθεί. Στη συνέχεια ανέφερε πως στα μεταποιημένα ροδάκινα η κατάσταση ελέγχεται «γι αυτό είμαστε  η πρώτη δύναμη παγκοσμίως». Ωστόσο, στο νωπό ροδάκινο υπάρχουν προβλήματα. «Αν δεν στήσουμε μεγάλα εμπορικά σχήματα δυστυχώς θα συζητάμε για πολλά χρόνια χωρίς αποτελέσματα» εξήγησε. 

Στη συνέχεια ο γραμματέας του ΓΕΩΤΕΕ τόνισε πως τα μέτρα βγάζουν τους μικρούς παραγωγούς εκτός γεωργίας, αναφέροντας πως οι πολιτικές που ακολουθούνται είναι μπαλώματα και πισωγυρίσματα. «Από τη μια βγάζουμε επενδυτικά προγράμματα για μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις, και με την φορολογία πάμε τώρα να τις κλείσουμε» σημείωσε.

Εκδήλωση για την αγροτική ανασυγκρότηση στη ΒουλήΑπό την πλευρά του, ο Γιώργος Βαϊόπουλος αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού Κτηνοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας εξήγησε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κτηνοτρόφοι είναι το υψηλό κόστος παραγωγής. «Η ενέργεια είναι πολύ ακριβή, όπως για παράδειγμα το πετρέλαιο», ανέφερε, και συμπλήρωσε: «Η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας μπορεί να είναι απάντηση στην κρίση και να δώσει νέες θέσεις εργασίας», υπογραμμίζοντας ότι οι «κτηνοτρόφοι είμαστε κομμάτι της λύσης και όχι του προβλήματος». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Βαϊόπουλος τόνισε πως κάθε χρόνο η ζήτηση στη φέτα αυξάνεται διεθνώς, αλλά η παραγωγή συνεχώς μειώνεται. «Δεν έχουμε πρόβλημα στην φορολόγηση με την προϋπόθεση όμως αυτά τα χρήματα να γυρίσουν στον πρωτογενή τομέα ώστε να υπάρξει ανάπτυξη» ανέφερε επίσης, και σημείωσε πως η οργάνωση των παραγωγών είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση της ελληνικής γεωργίας.

Εκδήλωση για την αγροτική ανασυγκρότηση στη ΒουλήΣτις ανάγκες ελέγχου της αγοράς αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων ΠΙΝΔΟΣ Ανδρέας Δημητρίου. Όπως τόνισε, φθηνά πουλερικά από γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία, κατακλύζουν πλέον την ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος Βασίλη Ντούρα, ο νόμος 4015 δημιούργησε πολλά προβλήματα. «Σαφώς πρέπει να λειτουργήσουν οι συνεταιρισμοί» τόνισε «αλλά δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε τους αγρότες να ενταχθούν σε αυτούς». Θα πρέπει, όπως εξήγησε, να δοθούν κίνητρα στους αγρότες για να ενταχθούν.  

Από την βουλή ξεκίνησε ο διάλογος του ΠΑΣΟΚ για το αγροτικόΛίγο πριν το τέλος της διαδικασίας το λόγο στο βήμα πήρε ο κ. Γώργος Κορμέτζας, πρόεδρος της επιτροπής στρατηγικού σχεδιασμού της Gaia Επιχειρείν ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αγροτική οικονομία χωρίς αγρότες και συνεταιρισμούς δεν μπορεί να ανθήσει. Όλοι μαζί συζητήσαμε επί 4 ώρες πως μπορούμε να  υπηρετήσουμε καλύτερα αυτό το κύτταρο.  Τον αγρότη και την οργάνωσή του. Σήμερα ζητάμε από τον αγρότη τόσα πολλά πράγματα, τόσες δεξιότητες για τις οποίες οι γεωτεχνικοί μόνο δεν αρκούν».

Και πρόσθεσε: «Η ποιοτική γεωργία ουσιαστικά προϋποθέτει, γεωργία ακριβείας, ευφυή γεωργία. Ο αγρότης που εμπορεύεται προϋποθέτει να έχει δεξιότητες που έχουν να κάνουν με την ανάγκη του να διαπραγματεύεται στις αγορές, να κατανοεί το επενδυτικό περιβάλλον, να παίρνει αποφάσεις η οποίες έχουν να κάνουν ποιο πολύ με επιχειρηματία παρά με αγρότη. Στο δια ταύτα, η γεωργική συμβουλή πλέον μεταλλάσσεται. Δεν είναι η απλή γεωτεχνική συμβουλή». 

Ρεπορτάζ Χρήστος Διαμαντόπουλος