Αύξηση στρεμμάτων και πρωιμότητα για το καρπούζι Τριφυλίας

Οι φυτεύσεις ξεκίνησαν τον Ιανουάριο και ολοκληρώθηκαν αρχές Μαρτίου

Αύξηση σημειώνει η φετινή καλλιέργεια καρπουζιού στην περιοχή της Τριφυλίας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», πέρσι καλλιεργήθηκαν περίπου 5.500 στρ. ενώ φέτος η καλλιεργήσιμη έκταση άγγιξε τα 6.500. στρ. περίπου. Για την φετινή καλλιεργητική χρονιά μιλήσαμε με τον προϊστάμενο της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας, Αντώνη Παρασκευόπουλο, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι οι φυτεύσεις των καρπουζιών (υπό κάλυψη) της Τριφυλίας, ξεκίνησαν τον Ιανουάριο και ολοκληρώθηκαν αρχές Μαρτίου.

Ακόμα νωρίτερα αναμένεται φέτος η συγκομιδή

Και πρόσθεσε: «η καλλιέργεια εξελίσσεται πολύ καλά και ήδη οι παραγωγοί ανοίγουν τα πλαστικά για τον αερισμό των φυτών. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά θα έχουμε μια πρώιμη χρονιά. Φέτος, σημειώθηκε αύξηση χιλίων περίπου στρεμμάτων στην καλλιέργεια της περιοχής μας, αφού τα δύο προηγούμενα χρόνια πήγαν καλά εμπορικά. Για τη φετινή χρονιά είναι πολύ νωρίς να κάνουμε οποιαδήποτε εκτίμηση.

Όλα θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν κατά την περίοδο της συγκομιδής. Το καρπούζι της περιοχής μας είναι εξαγώγιμο. Εξάγεται συνολικά σε 24 ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Μ. Βρετανία, Βουλγαρία, Ρουμανία κ.ά.)». Να σημειωθεί ότι πέρσι οι τιμές παραγωγού κατά μέσο όρο κυμάνθηκαν στα 20 λεπτά/κιλό (όπως και πρόπερσι). Συνήθως η συγκομιδή των καρπουζιών της Τριφυλίας ξεκινάει 20 – 22 Μαΐου. Φέτος, όμως, όλα δείχνουν ότι η έναρξη θα γίνει νωρίτερα.

Καλλιεργητικές φροντίδες

Σύμφωνα με όσα μας αναφέρει ο κ. Παρασκευόπουλος, αυτό το διάστημα οι παραγωγοί θα πρέπει να ελέγχουν τις καλλιέργειές τους καθημερινά, προκειμένου να τα παρατηρήσουν τυχόν προσβολές από μυκητολογικές και βακτηριολογικές ασθένειες (αλτερνάρια, βοτρύτης, κ.ά.).

Επίσης, θα πρέπει να ελέγχονται για προσβολές από ακάρεα, όπως ο τετράνυχος, για τα οποία θα πρέπει να πραγματοποιούνται εστιακές επεμβάσεις με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα εφόσον δεν υπάρχουν φυσικοί εχθροί (ωφέλιμα έντομα). Έλεγχος θα πρέπει να πραγματοποιείται και για εχθρούς της καλλιέργειας, όπως για παράδειγμα οι αφίδες, που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Για τις αφίδες, όμως, υπάρχουν πολλά ωφέλιμα έντομα που τις καταπολεμούν, οπότε μπορούμε να αποφεύγουμε την εφαρμογή φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Χρήστος Διαμαντόπουλος