Β. Μπούτας: Ο Β. Αποστόλου είναι ένας καλός διαχειριστής της ευρωπαϊκής πολιτικής που ξεκληρίζει τους αγρότες (upd)

Β. Μπούτας: Ο Β. Αποστόλου είναι ένας καλός διαχειριστής της ευρωπαϊκής πολιτικής που ξεκληρίζει τους αγρότες
Στόχος μας οι συμμαχίες με τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, τις γυναίκες

«Θερμός» αναμένεται να είναι ο Γενάρης με την έλευση του νέου έτους (από το οποίο μας χωρίζουν λίγες ώρες), καθώς οι αγρότες εμφανίζονται να είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με μπλόκα ανά την Ελλάδα, αντιδρώντας στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό.

Στην καρδιά του καρδιτσιώτικου κάμπου, με αγρότες από όλη τη χώρα, στην πρόσφατη πανελλαδική σύσκεψη της Επιτροπής των Μπλόκων αποφασίστηκε η κλιμάκωση και ο πανελλαδικός συντονισμός των κινητοποιήσεων.

Ειδικότερα, μετά από εισήγηση του προέδρου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), Βαγγέλη Μπούτα, το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα έχουν στηθεί μπλόκα σε όλη την επικράτεια, όπου κάθε περιοχή θα έχει αποφασίσει από πριν σε ποια σημεία αυτά θα βρίσκονται.

Η «ΥΧ», παραμονή Πρωτοχρονιάς, επικοινώνησε με τον έμπειρο συνδικαλιστή που τις τελευταίες δεκαετίες ηγείται των αγροτικών κινητοποιήσεων, και μίλησε για όλους και για όλα.

Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε, η ακριβής ημερομηνία της έναρξης των μπλόκων θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες.

Αποποιήθηκε τον όρο «σύντροφοι» με τον νυν υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ, αναφερόμενος στους εκπροσώπους άλλων κινημάτων, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «μετρούν το μπόι τους με τον ίσκιο και νομίζουν ότι ψηλώνουν»!

Κ. Μπούτα, έχει γίνει γνωστό ότι στις αρχές του νέου έτους έχει ληφθεί απόφαση για νέες κινητοποιήσεις των αγροτών. Πώς διαμορφώνεται σήμερα η κατάσταση; Πότε θα βγουν τα τρακτέρ στους δρόμους;

Έχουμε κανονίσει ότι οι κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν τον Γενάρη. Μέχρι τότε, πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις και συζητήσεις έτσι ώστε να καθοριστεί και η ημερομηνία τους. Η απόφαση, πάντως, της Πανελλαδικής των μπλόκων, των Ομοσπονδιών και των συλλόγων είναι αυτή. Να βγούμε στους δρόμους. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε όλο αυτό το διάστημα. Πάντα τον πρώτο ρόλο -παραδοσιακά- τον έπαιζε η Θεσσαλία, αφού εδώ ξεδιπλώνονταν οι αγώνες. Τι θα γίνει φέτος, θα το δείξει ο χρόνος. Κανείς δεν μπορεί να πει ή να γνωρίζει από πού θα ξεκινήσουμε ή τον όγκο της συμμετοχής. Αγώνα κάνουμε.

«ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΟΝΙΣΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΟΝ ΓΕΝΑΡΗ. ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ, ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΚΑΙ Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΟΥΣ»

Πλέον αγωνίζεστε έχοντας απέναντι μια κυβέρνηση αριστερής ιδεολογίας. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Πώς διαμορφώνεται, βάσει αυτής της ιδιαιτερότητας, η κατάσταση;

105ç ÅÐÅÔÅÉÏÓ ÊÉËÅËÅÑΥπάρχει ένα κλίμα αναμονής, και αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει μια… δήθεν αριστερή κυβέρνηση. Οφείλεται στο γεγονός ότι, κατά την άποψή, μας τα κόμματα του ευρωμονόδρομου ψήφισαν μαζί τα μέτρα του Μνημονίου. Όλοι όσοι έλεγαν ότι δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα, εμείς τους ακούγαμε… βερεσέ. Αυτό δημιουργεί μια αναστολή σε κάποιους αγρότες, στην λογική ότι οι πολιτικοί είναι όλοι μαζί, οπότε δεν μπορεί να αλλάξει πλέον τίποτα. Όμως, όταν μιλάμε με τους αγρότες και τους εξηγούμε τα αιτήματά μας, που είναι αιτήματα επιβίωσης και όχι αιτήματα του ΚΚΕ, όπως θέλουν κάποιοι να τα παρουσιάσουν, καταλαβαίνουν ότι κάτι πρέπει να γίνει. Πρέπει να παλέψουμε για να επιβιώσουμε. Πρέπει να ανοίξει ένας δρόμος, γιατί την επομένη των μπλόκων θα συνεχίσουν να υπάρχουν τα μονοπώλια και το πολιτικό σύστημα που θα μας «αφαιμάξει».

Με τους χειρισμούς του παλιού σας πολιτικού συντρόφου και νυν υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, στα καίρια αυτά για τον αγροτικό τομέα πόσο συμφωνείτε ή διαφωνείτε;

Ε όχι και πολιτικός μας σύντροφος. Ποτέ δεν ήταν. Ο Αποστόλου ήταν πάντα αντί – ΚΚΕ, πολιτικά. Η γνώμη μου είναι ότι είναι ένας καλός διαχειριστής της ευρωπαϊκής πολιτικής που ξεκληρίζει τους αγρότες και γι’ αυτό τον επέλεξαν, όπως και τον Αλέξη Τσίπρα.

Ποιες είναι οι διαφορές που παρατηρείτε στις φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;

Η πρώτη διαφορά έχει να κάνει με το γενικότερο κλίμα στο οποίο προαναφέρθηκα. Ότι, δηλαδή, δύσκολα μπορεί να γίνει κάτι. Αυτό επιδρά και στο εργατικό κίνημα. Η άλλη διαφορά είναι ότι αν τώρα δεν παλέψεις, ώστε να κερδίσεις μερικά πράγματα, σε ένα – δύο χρόνια η αγροτική παραγωγή θα έχει τελειώσει. Δεν υπάρχει πια άλλο περιθώριο. Τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν έτσι.

Στόχος μας οι συμμαχίες με τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, τις γυναίκες

Πόσο ενωμένοι είναι οι αγρότες και τα αιτήματά σας; Βλέπουμε ότι σε όλη την χώρα υπάρχουν διάφορα κινήματα που εκπροσωπούν τον κλάδο και πολλές φορές υπάρχουν και κάποιες κόντρες για θέματα που θα έπρεπε να είναι κοινά.

Οι αγρότες δεν αποτελούν ένα ενιαίο στρώμα. Είναι οι μικροί, οι μεσαίοι και οι μεγάλοι. Τα αιτήματα από τα διάφορα… πανελλαδικά κινήματα που ξεφύτρωσαν είναι επίσης διαφορετικά. Όλοι αυτοί ούτε μεταξύ τους δεν μπορούν να τα βρουν. Υποτίθεται ότι θέλουν να πορευθούν όλοι μαζί, αλλά και αυτό είναι κάλπικο. Σε αυτό το οποίο ενώνονται είναι ο χρόνος των κινητοποιήσεων και όχι ο σκοπός και τα αιτήματά τους. Αυτό που κάνουν το τελευταίο διάστημα είναι να… μετράνε το μπόι τους με τον ίσκιο και να θεωρούν ότι ψηλώνουν. Εκπροσωπούν έναν σύλλογο σε μια γωνιά της χώρας και γεμίζουν με αναρτήσεις το Facebook. Ίσως ο κόσμος κάποιες φορές να μη γνωρίζει τι καπνό φουμάρουν κάποιοι, αλλά όταν αποκαλύπτονται, τα πράγματα αλλάζουν. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στους εκπροσώπους της Πρωτοβουλίας, μια άλλη πρωτοβουλία που διασπάστηκε και την εκπροσωπεί κάποιος Γκόντιας, επίσης ένα ακόμα (σ.σ. Πανελλαδικό) που πάλι διασπάστηκε που το εκπροσωπεί ένας Παναγής. Τώρα παρουσιάζεται και ένα ΑΚΕΛ με κάποιον Βάκη. Για να μην είμαι άδικος, όμως, θα πω ότι και οι Κρητικοί τα ίδια κάνουν.

Β. Μπούτας: Ο Β. Αποστόλου είναι ένας καλός διαχειριστής της ευρωπαϊκής πολιτικής που ξεκληρίζει τους αγρότες

Ποιες είναι οι διαφορές των αιτημάτων της Επιτροπής των Μπλόκων που εκπροσωπείτε σε σχέση με τους υπόλοιπους;

Πρώτα από όλα, αποδέχονται την φορολόγηση στο 13% από το πρώτο ευρώ. Αυτό, δηλαδή, που επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση και εφάρμοσε η σημερινή. Εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρξει αφορολόγητο. Πρέπει να μην ισχύσουν τα κριτήρια διαβίωσης. Δεν μπορεί, παρόλα αυτά, ένας αγρότης που λαμβάνει, για παράδειγμα, ενισχύσεις 40.000 – 50.000 ευρώ ή έχει τζίρο 100.000 ευρώ να μην φορολογείται. Δεν λέμε αυτό. Πρέπει, όμως, να τονίσω ότι εμείς δεν κοιτάμε κανέναν αγρότη στα… δόντια. Αν συμφωνεί κάποιος με τα αιτήματά μας, αν είναι ενάντια στην πολιτική που βοηθάει τους βιομήχανους, τους εξαγωγείς κ.ά., τότε μπορούμε να συμπορευτούμε. Και στο κίνημά μας υπάρχουν μεγαλοαγρότες που καλλιεργούν πολλά στρέμματα. Όμως, κατανοούν ότι αυτές οι πολιτικές που εφαρμόζονται δεν έχουν προοπτική.

Εκτός από το φορολογικό, ποια είναι τα υπόλοιπα αιτήματα σας;

Πέρα από τα φορολογικά, τα βασικά μας αιτήματα έχουν να κάνουν με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Εμείς τα λέμε χρόνια. Τώρα το νιώσαμε στο πετσί μας με τις πληρωμές και τις περικοπές. Οι άλλοι επιμένουν, παρόλα αυτά, ότι η ΚΑΠ είναι εργαλείο ανάπτυξης. Επίσης, διαφωνούμε με τις αυξανόμενες εισφορές στον ΟΓΑ. Το κόστος παραγωγής αυξάνεται. Όλα αυτά μας απασχολούν.

«την επομένη των μπλόκων θα συνεχίσουν να υπάρχουν τα μονοπώλια και το πολιτικό σύστημα που θα μας «αφαιμάξει»

Πρόσφατα απασχόλησε τα φώτα της δημοσιότητας το θέμα των ανακτήσεων από το πακέτο Χατζηγάκη, για ποσά που είχαν καταβληθεί στους αγρότες. Ποια είναι η γνώμη σας;

Αν ισχύει αυτό που λέει ο Υπουργός, ότι δηλαδή υπήρξαν ευνοούμενοι, να πάει να τα πάρει από αυτούς. Οι πραγματικοί αγρότες όμως που καλλιεργούν και έλαβαν 8.000 – 9.000 ευρώ ή και 10.000 ευρώ δεν μπορούν να τα επιστρέψουν. Δεν έχουν αυτήν τη δυνατότητα. Αν έχουν υπάρξει περιπτώσεις που πήραν πολύ μεγαλύτερα ποσά να τα ζητήσει. Όχι όμως να την πληρώσουν πάλι οι μικροί και οι μεσαίοι αγρότες.

Μετά τις επερχόμενες κινητοποιήσεις, ποια θα είναι τα επόμενα βήματά σας;

Το πρώτο που θα κάνουμε είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε συμμαχίες με τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, τις γυναίκες. Όλους αυτούς με τους οποίους έχουμε κοινά αιτήματα. Αυτό θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε, ώστε να έχουμε μεγαλύτερη δύναμη, προκειμένου να μπορούμε να εμποδίσουμε αλλά και να ανατρέψουμε πολιτικές.

Σκέφτεστε και το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων στην Αθήνα; Πως είδατε από την πλευρά σας το πρόσφατο συλλαλητήριο στην πρωτεύουσα;

Θα το εξετάσουμε, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί ο αγώνας. Όσον αφορά το συλλαλητήριο του Δεκέμβρη, αυτό που έχω να πω είναι ότι οι αγρότες που συμμετείχαν είχαν αιτήματα και προβλήματα γι’ αυτό και κατέβηκαν στην πρωτεύουσα. Αυτοί, όμως, που το διοργάνωσαν, δεν είχαν κανένα ουσιαστικό αίτημα. Γι’ αυτό ούτε ψήφισμα δεν μπορούσαν να βγάλουν. Ήρθαν ανοργάνωτοι και άφησαν την Χρυσή Αυγή να κάνει μια χαρά τη δουλειά της.

Συνέντευξη στον Χρήστο Διαμαντόπουλο