Γεωργία χωρίς ΓΤΟ και με σεβασμό στο περιβάλλον οραματίζεται ο Αποστόλου

Ομιλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας

Για το όραμα μιας “έξυπνης” γεωργίας, απαλλαγμένης από Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓΤΟ) και φιλικής προς το περιβάλλον έκανε λόγο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη σημερινή ομιλία του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας. Ο Βαγγέλης Αποστόλου επεσήμανε ότι είναι επιβεβλημένη η ανάγκη υλοποίησης ενός “μοντέλου” που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της κοινωνίας, αποδίδοντας ταυτόχρονα προστιθέμενη αξία στα τοπικά προϊόντα προς όφελος των γεωργών και της αγροτικής οικονομίας.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε πως η ελληνική κοινή γνώμη είναι αντίθετη στο θέμα των ΓΤΟ, καθώς αμφισβητείται η ασφάλειά τους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, ενώ ξεκαθάρισε ότι στο υπουργείο συντάσσονται με αυτή τη θέση, επιδιώκοντας την οριστική απαλλαγή από αυτούς. Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι θα συνεχιστεί η ενημέρωση των εμπλεκομένων σχετικά με τους ΓΤΟ, εξασφαλίζοντας τη διαφάνεια σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία τους και στοχεύοντας στην ανάδειξη των προοπτικών μιας βιώσιμης γεωργίας, η οποία θα σέβεται τον καταναλωτή, το περιβάλλον και την κοινωνία.

Ο κ. Αποστόλου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, σημειώνοντας ότι η γεωργία καλείται όχι μόνο να την μετριάσει αλλά και να προσαρμοστεί στις νέες και δυσκολότερες συνθήκες που δημιουργεί. “Χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, που θα οδηγεί σε μια γεωργία αειφόρα, κοινωνικά, περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά. Οι αδιαμφισβήτητοι στόχοι για την κλιματική αλλαγή πρέπει να συμβαδίζουν με τη μέριμνα για την επισιτιστική ασφάλεια και την παραγωγή τροφίμων προσιτών στον ευρωπαίο πολίτη. Αν δεν προστατέψουμε την υψηλών προδιαγραφών ευρωπαϊκή γεωργία, κινδυνεύουμε οι ανάγκες μας να καλυφθούν με εισαγωγές προϊόντων τρίτων χωρών, με χαμηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα, που επιβαρύνουν περισσότερο το παγκόσμιο περιβάλλον” δήλωσε με νόημα.

Σε ό,τι αφορά τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις της γεωργίας, αυτές θα πρέπει να είναι ρεαλιστικές και προσαρμοσμένες στις τοπικές ιδιαιτερότητες, σύμφωνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. “Για παράδειγμα στην Ελλάδα επικρατούν οι εκτατικές μορφές γεωργίας και κτηνοτροφίας, που αποδεδειγμένα επιβαρύνουν πολύ λιγότερο το περιβάλλον, με ελάχιστες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Η διάσταση αυτή θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στη χάραξη των πολιτικών και των υποχρεώσεων του τομέα, όπως εξάλλου και το γεγονός ότι η προσπάθεια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή είναι επίσης διαφορετική μεταξύ των περιφερειών της ΕΕ” δήλωσε ο κ. Αποστόλου.

Τέλος, ο Υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι η ΚΑΠ λαμβάνει υπόψη την κλιματική αλλαγή, φροντίζει για την ελαχιστοποίηση των παρεμβάσεων στο οικοσύστημα και προσφέρει εργαλεία για μια έξυπνη κλιματικά γεωργία. “Η όποια, λοιπόν, επιπλέον σκέψη για περιβαλλοντικούς όρους, θα πρέπει να εξετασθεί εντός της ΚΑΠ και αφότου μετρήσουμε την αποτελεσματικότητα της μεταρρύθμισης σε σχέση με την κλιματική αλλαγή” επεσήμανε ο κ. Αποστόλου, συμπληρώνοντας ότι “πέραν των σημερινών εργαλείων της ΚΑΠ, που ήδη αξιοποιούμε, θα πρέπει να αναληφθούν δράσεις για την αύξηση της παραγωγής πρωτεϊνούχων ζωοτροφών στην Ευρώπη, ώστε να εξασφαλίσουμε τις ανάγκες της κτηνοτροφίας, αξιοποιώντας την πλούσια και προσαρμοσμένη στις τοπικές συνθήκες χλωρίδα που διαθέτουμε και αποφεύγοντας τις εισαγωγές”.

Επιμέλεια: Νίκος Γαργαλάκος