Γυναικείοι συνεταιρισμοί: Τροχοπέδη η έλλειψη επιδοτήσεων

Γυναικείοι συνεταιρισμοί: Τροχοπέδη η έλλειψη επιδοτήσεων

Τα προβλήματα, τις δυσκολίες, τους στόχους και τα αιτήματά τους συζήτησαν και ανέλυσαν σήμερα στον Βόλο, οι γυναίκες-μέλη των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων με συνεργάτες-στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στη Μαγνησία όπου δραστηριοποιούνται συνολικά 11 γυναικείοι συνεταιρισμοί (ενώ στην υπόλοιπη Θεσσαλία μόλις 8 συνολικά), υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στην Ελένη Τσιομήδου, που εκπροσώπησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι γυναίκες της Μαγνησίας επεσήμαναν την ανάγκη να μειωθεί το κόστος παραγωγής των προϊόντων τους, χωρίς να υποβαθμισθεί το παραγόμενο προϊόν τους και για να επιτευχθεί ο στόχος, πρέπει να γίνει χαμηλότερη η φορολόγησή τους, να μειωθεί ο ΦΠΑ, ώστε να γίνουν ανταγωνίσιμα τα προϊόντα τους και να απολαμβάνουν φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα.

Επισημάνθηκε ακόμη και η ανάγκη της πιστοποίησης για τις εξαγωγές, αλλά και ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την μείωση του υπερβολικού κόστους για την απόκτησή της.

Μεταξύ των προβλημάτων τονίστηκε και η έλλειψη επιδοτήσεων.

Η κ. Τσιομήδου, όπως και ο κ. Κοντσικλίδης από την πλευρά του υπουργείου, παρότρυναν τις γυναίκες-μέλη των αγροτικών συνεταιρισμών, να συνεργαστούν συνολικά μεταξύ τους, να καταρτίσουν τα στελέχη τους και να απευθύνονται στην Εταιρεία Ανάπτυξης Πηλίου, ώστε οι προτάσεις τους να έχουν επιτυχία και βιωσιμότητα.

Τονίστηκε επίσης πως πρέπει οι συνεταιρισμοί να έχουν πιστοποιήσεις, να στοχεύουν σε δικτυώσεις, προβολή, διαφήμιση και συμμετοχή σε μεγάλες και μικρές εκθέσεις, ώστε όλα αυτά να χρηματοδοτούνται μέσω LEADER, όπως απαιτούν τα προγράμματα.

Παρόντες στην ημερίδα ήταν η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη και περιφερειακοί σύμβουλοι.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)