Διέξοδος για την οικονομία, αλλά και για τον ελαιοκαλλιεργητή

γράφει ο Νίκος Λάππας

Όλα δείχνουν ότι η συλλογή της ελιάς ξεκίνησε μέσα σε ευνοϊκές συγκυρίες. Οι ποσότητες ελαιολάδου αναμένονται αυξημένες κατά 50% σε σύγκριση με την περσινή περίοδο (αν, βέβαια, ο καιρός και η κλιματική αλλαγή το επιτρέψουν). Η ποιότητα του προϊόντος είναι ιδιαίτερα υψηλή, καταδεικνύοντας τη μεγάλη σημασία της αποτελεσματικής δακοκτονίας. Η παραγωγή της Ισπανίας, που επηρεάζει την παγκόσμια προσφορά, εμφανίζεται μειωμένη.

elia-elaioladoypaithros-chora_10-11-2017-minΤα παραπάνω θυμίζουν την περίοδο του 2015, όταν η αξία των εξαγωγών ελαιολάδου άγγιξε τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό ιδιαίτερα σημαντικό, αν αναλογιστούμε ότι προήλθε κυρίως από την εξαγωγή χύμα προϊόντος, που διατέθηκε στην Ιταλία, για παράδειγμα, με μέση τιμή μόλις τα 3,4 ευρώ το κιλό! Ποσό, βέβαια, που θα μπορούσε να ήταν διπλάσιο, αν η προστιθέμενη αξία του τομέα της βιομηχανίας στην Ελλάδα κυμαινόταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ωστόσο, η ευνοϊκή (μέχρι τώρα) παραγωγική συγκυρία δεν πρέπει να αποτελέσει «ανάσα» μόνο για τις εξαγωγές. Οι Έλληνες ελαιοκαλλιεργητές, που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες, συνεχίζουν να λαμβάνουν τη χαμηλότερη μέση τιμή παραγωγού στην Ευρώπη. Και η ανατροπή αυτών των δεδομένων αποτελεί ένα από τα μεγάλα ζητούμενα της ελαιοκομικής οικονομίας.

Διαβάστε περισσότερα στο μεγάλο αφιέρωμα για το ελαιόλαδο, στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί