“Δώρο” το ελληνικό γιαούρτι στους ξένους και χάρισμα 140.000.000 ευρώ

Στο προσκήνιο η αποκάλυψη της «ΥΧ»

ΣΕΒΓΑΠ: Εθνικό έγκλημα η απόφαση της Ε.Ε. για το ελληνικό γιαούρτι στην Τσεχία

Πετάς 140 εκατομμύρια ευρώ στα σκουπίδια; Μάλλον. Στην Ελλάδα της κρίσης, φαίνεται πως περισσεύουν τα δώρα στους ανταγωνιστές μας, που ήθελαν διακαώς να μας υφαρπάξουν το ισχυρότερο ατού στην αγορά της Αμερικής: το ελληνικό γιαούρτι!

Το προϊόν, που λατρεύει η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα και το προωθεί αναλόγως στα αμερικανικά σχολεία, μάλλον λίγη σημασία έχει για τη χώρα μας. Αν ισχύσει ως προβλέπεται ο νέος Κώδικας Τροφίμων και Ποτών, σύμφωνα με τις καταγγελίες των κτηνοτρόφων, ακολουθείται πιστά η λογική των Ελλήνων βιομηχάνων και παραδίδουμε άλλο ένα εθνικό brand name άνευ όρων. Αφήνουμε περιθώριο να βαφτίσει «greek yoghurt» όποιος θέλει ένα μείγμα, που θα προέρχεται από ορό γάλακτος, τυρόπηγμα, γάλα σκόνη κ.ά.

Έτσι, μετά τη συμφωνία με Καναδά για τη φέτα, η Ελλάδα, με την τροποποίηση του άρθρου 82, κινδυνεύει να βάλει αυτογκόλ και στο γιαούρτι! Κι αντί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να σταματήσει την κατρακύλα, περιμένει τι θα κάνουν οι Ευρωπαίοι εταίροι στις 19 Μαΐου κι αν θα πάρουν ευνοϊκή θέση για την αναγραφή της πρώτης ύλης, μήπως σωθούν και τα ελληνικά προϊόντα!

Άννα Στεργίου

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στην “Ύπαιθρος Χώρα” που κυκλοφορεί